HRVATSKI BRANITELJI O ODLIKOVANOM SRPSKOM ‘JUNAKU’: ‘Na pregovorima smo se znali doslovno sprdati s njime’

Predsjednica Republike Srpske uručila je entitetska odličja predsjednici srbijanske vlade i bivšem časniku JNA Slavku Lisici

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović u srijedu je u Banjoj Luci, povodom obilježavanja 9. siječnja, neustavnog praznika kojega u tom entitetu obilježavaju kao “Dan Republike Srpske”, uručila entitetska odličja predsjednici srbijanske vlade Ani Brnabić, kao i bivšem časniku JNA Slavku Lisici, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine. U Banjoj Luci je tom prilikom bio i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio koji je zbog toga povučen na konzultacije.

‘Neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda’, riječi su kojima je pritom Cvijanović opisala pokojnog Slavka Lisicu, kojeg je, kako piše internetski portal Šibenski, Hrvatska osudila 1998. na zatvorsku kaznu od 15 godina jer je, po nalogu Ratka Mladića, kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa, u rujnu 1991. godine zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Pri granatiranju Šibenika poginula je jedna osoba, oštećena je kupole katedrale sv. Jakova, UNESCO-ova spomenika kulture, te cijeli niz sakralnih objekata i spomenika kulture, kao i pogoni tadašnjih šibenskih gospodarskih tvrtki, zgrade i privatne kuće.

Branitelji nisu iznenađeni

Brnabić je primila sa zahvalnošću i ponosom odličje kojim su nagrađeni, u Haagu osuđeni ratni zločinci, poput Radovana KaradžićaRatka MladićaBiljane Plavšić Momčila Krajišnika, bivši čelnici bosanskih Srba.

Tonči Mrša, dopredsjednik Udruge veterana Domovinskog rata grada Šibenika, rekao je za Šibenski da branitelji uopće nisu iznenađeni.

“Tako nas ne iznenađuje ni odlikovanje Slavka Lisice, još jednog u nizu osuđenih ratnih zločinaca. Oni koji su ga odlikovali ni do sada ništa nisu poduzimali, niti su pokazali želju da smire poslijeratne tenzije i da diplomatskim odnosima pridonesu suživotu među narodima na ovim prostorima. Dapače, smatramo da je to smišljeni čin kako bi se stalno podgrijavale napetosti i raspirivala mržnja. Jer odlikovati jednog ratnog zločinca nije banalna stvar, nego čista provokacija”, smatra Mrša.

Sprdali su se s Lisicom

“A koga bi drugo odlikovali? Neće valjda mene. To je za očekivati. Njihov čovjek, njihov izbor”, ironično je komentirao Nikola Vukošić, ratni načelnik šibenske Policijske uprave, poznat po vrsnoj organizaciji obrane Šibenika.

Vukošić je nadodao da Lisicu pamti po karakteristikama kakve vojniku, posebno časniku, ne služe na čast.

“Kad bi znali kakav je vojnik bio, ne bi ga odlikovali. Na pregovorima smo se znali doslovno sprdati s njime. Dao bi se isprovocirati, penjao bi se na tenk. Mladić ga je smirivao. Volio je i popiti. Da je poštovao Mladićevu zapovijed, uostalom, tenkovska kolona ne bi ni došla na Šibenski most u domet naših tenkova, nego bi se zaustavila u Čistoj Maloj. Eto, koliko je bio vrstan vojnik”, zaključio je Vukošić za portal Šibenski.

697160cookie-checkHRVATSKI BRANITELJI O ODLIKOVANOM SRPSKOM ‘JUNAKU’: ‘Na pregovorima smo se znali doslovno sprdati s njime’
Izvor :

net.hr

Komentari

comments