HRVATSKU ‘SKROJILI’ KRIMINALCI Uhićeni pravnik ministarstva graditeljstva godinama je pisao sve zakone Zato nam je tako.

Zbog sumnji da je u zamjenu za mito sâm dvojici investitora sastavio upit za legalizaciju dijela hotela Villa Harmony Bačvice u Splitu, a zatim u ime Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja taj svoj upit pozitivno ocijenio te izdao mišljenje za legalizaciju dijela tog hotela, policija i USKOK su u ponedjeljak navečer uhitili načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu, Josipa Bienenfelda, piše Jutarnji.


Zajedno s njime uhićen je pomoćnik direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu Željko Korica, koji je prije radio kao inspektor u spomenutome ministarstvu, a za isto djelo osumnjičeni su i poduzetnici Borislav Bašić i Zoran Sikirica, koji je jedan od bivših čelnika Hypo banke.

Zlouporaba položaja i ovlasti

Premda je jučer bilo nemoguće dobiti više detalja o samoj akciji, čija je priprema trajala mjesecima, Jutarnjem listu je potvrđeno da su osumnjičena četvorica muškaraca zbog sumnji na kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te primanja, odnosno davanja mita. Kako, pak, neslužbeno doznaje Jutarnji policija i USKOK su tijekom akcije koristili tzv. posebne dokazne radnje, odnosno tajno su snimali osumnjičenike i njihove telefonske razgovore. Tijekom jučerašnjeg dana policija je pretražila stanove osumnjičenika, ali i Bienenfeldov ured u Ministarstvu, odakle su odnijeli dokumentaciju.

Bivša ministruica graditeljstva Anka Mrak Taritaš rekla je da je s uhićenim djelatnikom ministarstva dugo godina surađivala te da joj je vijest o uhićenju veliko iznenađenje.

“Znam ga godinama kao kolegu, ali očito ne znate uvijek sve do kraja. Zaprepaštena sam jer je riječ o čovjeku koji je radio na svim bitnim izmjenama zakona svih ovih godina. Vidjela sam ga prošli tjedan u Saboru jer je on bio autor svih zakonskih rješenja, pa i ovih zadnjih Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju. Bio je jedan od najviše pozicioniranih pravnika u Ministarstvu. Još od 1994. radi u Ministarstvu, a prije toga je u Gradu Zagrebu radio imovinsko-pravne poslove”, rekla je Mrak Taritaš za Jutarnji list.

Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  POJEDINOSTI POLICIJSKOG UPADA U MINISTARSTVO GRADITELJSTVA Saznali smo tko se još, osim uhićenog šefa Sektora pravnih poslova, tereti za mito