HUP: Povećava se trend nedostatka radne snage u Hrvatskoj

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava dostavila prikupljene potrebe svojih članova za zapošljavanjem stranih radnika u 2019. godini, izvijestili su u ponedjeljak iz HUP-a. I ove je godine iskazana najveća potreba za zapošljavanjem stranaca do sada, što ukazuje na povećanje trenda nedostatka radne snage.

Prikupljene potrebe koje je HUP dostavio Ministarstvu “predstavljaju samo dio potreba koje poslodavci trenutno prijavljuju jer nisu u mogućnosti s potpunom sigurnošću planirati već sada sve aktivnosti za narednu godinu”, kažu u udruzi poslodavaca.

Napominju i da su ove godine od svojih članica zaprimio prijavu potreba za stranim radnicima dvostruko veću nego je to bilo prošle godine te da preliminarni podaci ukazuju na tendenciju rasta potreba.

Iz HUP-a podsjećaju da je ove godine kvota iznosila više od 30.000 radnih dozvola, ali vjeruju da će za 2019. taj broj biti znatno veći, kada se prikupe podaci i potrebe koje prikupljaju drugi dionici kao i resorna ministarstva, kojima se poduzetnici također izravno javljaju.

Najveće potrebe, kako navode poslodavci, iskazane su u djelatnostima turizma i ugostiteljstva, trgovine, graditeljstva, metalne te prerađivačke industrije.

Pored povećane potrebe poslodavaca za novo zapošljavanje HUP je kod svojih članica detektirao i povećane potrebe za sezonskim radom.

HUP će nastaviti svoje sudjelovanje na sastancima radne skupine za izradu prijedloga odluke o kvoti za zapošljavanje stranaca za 2019. o čijim će rezultatima pravovremeno izvještavati javnost, zaključuje se u priopćenju.

Izvor :

n1info

Komentari

comments