IMIGRANTI TERORIZIRAJU BIH Pljačkaju kuće, prose, napastuju maloljetnice i sanjaju Hrvatsku

Iako potpuni kaos s imigrantima u BIH pojedini mediji opravdavaju i uspoređuju ga s izbjegličkim valom koristeći emociju kao manipulativno sredstvo – istina je znatno drugačija.

Za razliku od izbjeglica iz ratom pogođenih područja Sirije, Jemena, Iraka ili Afganistana, ovdje je pretežno riječ o ekonomskim imigrantima koji koriste situaciju za prolazak u EU i bijeg od zakonodavstava svojih zemalja.

Njemačka sve otvorenija ka deportaciji ‘višaka’ u Hrvatsku i BIH

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar danima puni Facebook statuse komentarima vezanim uz alarmantnu situaciju koja je zadesila BIH. U naš fokus sve je došlo u trenutku kada se par stotina imigranata iz Velike Kladuše odvažilo na nasilan prelazak granice s Europskom unijom, odnosno Hrvatskom. Ovo je samo dio veće priče koja je proteklih dana preplavila medije – ‘teorije zavjere’ po kojima će Njemačka i druge europske zemlje imigrantski ‘višak’ prebaciti iza Schengena, u Hrvatsku ili BIH. Ista priča je i s medijskim natpisima koji su do jučer imigrante najavljivali kao jedini spas za radnu snagu tijekom turističke sezone dok danas čak i obavezno cijepljenje imigranata postaje zabranjena tema.

17% imigranata s višom i visokom stručnom spremom zadržano je u razvijenim zemljama, a špekulira se kako ih većina nema srednju školu, a posao je pronašlo tek 15% Sirijaca dok su ostali u još nepovoljnijoj situaciji. Ili nisu, pošto ih preko 80% prima osiguranu socijalnu pomoć. Poteškoće su elementarne – od učenja jezika do efektivnog rada koji je značajno manji od europskih radnika. U BIH situacija je i daleko gora – tamo imigranti ni ne žele ostati, socijalna pomoć je i lokalnom stanovništvu nedosanjani san, kao i posao. Broj ilegalnih imigranata povećava se iz dana u dan, a pogođeni su Velika Kladuša, Trebinje, Bihać, Višegrad, Zvornik, Bijeljina i drugi gradovi na raznim područjima, najčešće pograničnim.

Vidi još:  (FOTO) PREŠUĆENA DRAMA S MIGRANTIMA! SVJEDOK: ‘Policija ih je zgurala vozilom pa su se razbježali po šumi. Onda su izvadili pištolje’

Potpuni kaos na ulicama Velike Kladuše

Političari apeliraju na građane da ne objavljuju kompromitirajuće materijale zbog ‘mogućeg nasilja’, no imigranti iz dana u dan sve više testiraju strpljenje. A i građani BIH postavljaju sve neugodnija pitanja – poput onoga gdje je nestao predviđeni proračun za dolazak imigranata, gdje su europske donacije i tko je nadležan za održavanje sigurnosti? Odgovori ne dolaze. Problem je i što se sve više sumnja u to da su posrijedi ratni imigranti iz Sirije, pošto i prekršajne/kaznene prijave najviše idu u smjeru Afganistana i Pakistana. Spavanje po parkovima, pljačke, krađe, prošnja, dobacivanja, seksualna uznemiravanja maloljetnica, provale i kršenje osnovnih društvenih normi poput uriniranja i velike nužde po nepredviđenim mjestima samo su neki od svakodnevnih delikta.

Velika Kladuša je u opsadnom stanju pa policija apelira na federalnu pomoć zbog samovolje imigranata koji u trgovinama zahtjevaju proizvode, u ljekarnama otuđuju lijekove, a postoje indicije i da se sustavno taktički grupiraju po punktovima. U Bihaću su policijske snage unatoč negodovanju udruga za ljudska prava napravile raciju u imigrantskim stacionarnim centrima gdje su pronašli više desetaka noževa, palica, čekića, skalpela i drugih provalnih alata. Organi reda navode da su im unatoč tako spornim pronalascima ruke svezane i da ne mogu procesuirati niti deportirati one za koje se sumnja da su osigurali takve alate. Navode da je ogroman pritisak i na policiju i na građane iz svih mogućih smjerova.

Počinje plansko naseljavanje uz ‘blagoslov’ EU

Sve je kulminiralo ubojstvom marokanskog državljanina od strane Alžirca i Palestinca kojima su mediji prvotno nastojali prikriti identitet, kako se ne bi povezalo da ipak nije riječ o Sirijcima ili Afganistancima. Velika Kladuša danas broji petnaestak tisuća stanovnika, a eventualnom odlukom o zbrinjavanju pet tisuća imigranata kaos bi praktički bio neizbježan – veći dio lokalaca već najavljuje da su spremni i na odlazak iz vlastite sredine, kao i na okršaj s novim stanovnicima. Vlada Federacije tako je u problemima, naročito jer određeni dio političara smatra kako je ovo najbolja moguća opcija – razmatraju se hala Agrokomerca, dispanzer u industrijskoj zoni i bivša baza SFOR-a kao mogući stacionari. Kladušani složno priznaju da su ih dočekali raširenih ruku ali je njihovo povjerenje izigrano.

Udruge za ljudska prava bore se i za prava imigranata te navode kako je ovdje u pitanju ‘civilizacijski minimum’. Slično kao i u Hrvatskoj, nude vlastiti smještaj imigrantima, no samo do realizacije – onda ponude u praksi nestaju. Europska unija pak koristi situaciju i nudi BIH paket pomoći – koji će značajno popraviti očajno stanje u federalnom proračunu, ali će teško doprijeti do onih za koje je namijenjen. Srpski list ‘Danas’ objavio je Demostatove preliminarne cifre o gradovima koji bi imigrante trebali udomiti. Listu predvodi Velika Kladuša s do 3.000 imigranata, u Bihaću bi se smjestilo njih 2.500, Gradiška bi primila 1.500 ljudi, Banja Luka 1.500, u Bijeljinu bi se naselilo 2.500 imigranata, a u Travnik 2.000. Sarajevo bi primilo 1.000 imigranata, Trebinje 2.500, a najviše njih moglo otići u Mostar, i to 3.000 ljudi. Tu su i Grude (1.000), Čapljina (2.000) i Široki Brijeg (2.000). Hoće li se to doista i dogoditi, ostaje za vidjeti.

Izvor :

dnevno

Komentari

comments