IMIGRANTI TERORIZIRAJU BIH Pljačkaju kuće, prose, napastuju maloljetnice i sanjaju Hrvatsku

Iako potpuni kaos s imigrantima u BIH pojedini mediji opravdavaju i uspoređuju ga s izbjegličkim valom koristeći emociju kao manipulativno sredstvo – istina je znatno drugačija.

Za razliku od izbjeglica iz ratom pogođenih područja Sirije, Jemena, Iraka ili Afganistana, ovdje je pretežno riječ o ekonomskim imigrantima koji koriste situaciju za prolazak u EU i bijeg od zakonodavstava svojih zemalja.

Njemačka sve otvorenija ka deportaciji ‘višaka’ u Hrvatsku i BIH

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar danima puni Facebook statuse komentarima vezanim uz alarmantnu situaciju koja je zadesila BIH. U naš fokus sve je došlo u trenutku kada se par stotina imigranata iz Velike Kladuše odvažilo na nasilan prelazak granice s Europskom unijom, odnosno Hrvatskom. Ovo je samo dio veće priče koja je proteklih dana preplavila medije – ‘teorije zavjere’ po kojima će Njemačka i druge europske zemlje imigrantski ‘višak’ prebaciti iza Schengena, u Hrvatsku ili BIH. Ista priča je i s medijskim natpisima koji su do jučer imigrante najavljivali kao jedini spas za radnu snagu tijekom turističke sezone dok danas čak i obavezno cijepljenje imigranata postaje zabranjena tema.

17% imigranata s višom i visokom stručnom spremom zadržano je u razvijenim zemljama, a špekulira se kako ih većina nema srednju školu, a posao je pronašlo tek 15% Sirijaca dok su ostali u još nepovoljnijoj situaciji. Ili nisu, pošto ih preko 80% prima osiguranu socijalnu pomoć. Poteškoće su elementarne – od učenja jezika do efektivnog rada koji je značajno manji od europskih radnika. U BIH situacija je i daleko gora – tamo imigranti ni ne žele ostati, socijalna pomoć je i lokalnom stanovništvu nedosanjani san, kao i posao. Broj ilegalnih imigranata povećava se iz dana u dan, a pogođeni su Velika Kladuša, Trebinje, Bihać, Višegrad, Zvornik, Bijeljina i drugi gradovi na raznim područjima, najčešće pograničnim.

Vidi još:  Svi šute o ovome: Šaljite vojsku na granicu s Hrvatskom! Građani bijesne zbog migranata!

Potpuni kaos na ulicama Velike Kladuše

Političari apeliraju na građane da ne objavljuju kompromitirajuće materijale zbog ‘mogućeg nasilja’, no imigranti iz dana u dan sve više testiraju strpljenje. A i građani BIH postavljaju sve neugodnija pitanja – poput onoga gdje je nestao predviđeni proračun za dolazak imigranata, gdje su europske donacije i tko je nadležan za održavanje sigurnosti? Odgovori ne dolaze. Problem je i što se sve više sumnja u to da su posrijedi ratni imigranti iz Sirije, pošto i prekršajne/kaznene prijave najviše idu u smjeru Afganistana i Pakistana. Spavanje po parkovima, pljačke, krađe, prošnja, dobacivanja, seksualna uznemiravanja maloljetnica, provale i kršenje osnovnih društvenih normi poput uriniranja i velike nužde po nepredviđenim mjestima samo su neki od svakodnevnih delikta.

Velika Kladuša je u opsadnom stanju pa policija apelira na federalnu pomoć zbog samovolje imigranata koji u trgovinama zahtjevaju proizvode, u ljekarnama otuđuju lijekove, a postoje indicije i da se sustavno taktički grupiraju po punktovima. U Bihaću su policijske snage unatoč negodovanju udruga za ljudska prava napravile raciju u imigrantskim stacionarnim centrima gdje su pronašli više desetaka noževa, palica, čekića, skalpela i drugih provalnih alata. Organi reda navode da su im unatoč tako spornim pronalascima ruke svezane i da ne mogu procesuirati niti deportirati one za koje se sumnja da su osigurali takve alate. Navode da je ogroman pritisak i na policiju i na građane iz svih mogućih smjerova.

Počinje plansko naseljavanje uz ‘blagoslov’ EU

Sve je kulminiralo ubojstvom marokanskog državljanina od strane Alžirca i Palestinca kojima su mediji prvotno nastojali prikriti identitet, kako se ne bi povezalo da ipak nije riječ o Sirijcima ili Afganistancima. Velika Kladuša danas broji petnaestak tisuća stanovnika, a eventualnom odlukom o zbrinjavanju pet tisuća imigranata kaos bi praktički bio neizbježan – veći dio lokalaca već najavljuje da su spremni i na odlazak iz vlastite sredine, kao i na okršaj s novim stanovnicima. Vlada Federacije tako je u problemima, naročito jer određeni dio političara smatra kako je ovo najbolja moguća opcija – razmatraju se hala Agrokomerca, dispanzer u industrijskoj zoni i bivša baza SFOR-a kao mogući stacionari. Kladušani složno priznaju da su ih dočekali raširenih ruku ali je njihovo povjerenje izigrano.

Udruge za ljudska prava bore se i za prava imigranata te navode kako je ovdje u pitanju ‘civilizacijski minimum’. Slično kao i u Hrvatskoj, nude vlastiti smještaj imigrantima, no samo do realizacije – onda ponude u praksi nestaju. Europska unija pak koristi situaciju i nudi BIH paket pomoći – koji će značajno popraviti očajno stanje u federalnom proračunu, ali će teško doprijeti do onih za koje je namijenjen. Srpski list ‘Danas’ objavio je Demostatove preliminarne cifre o gradovima koji bi imigrante trebali udomiti. Listu predvodi Velika Kladuša s do 3.000 imigranata, u Bihaću bi se smjestilo njih 2.500, Gradiška bi primila 1.500 ljudi, Banja Luka 1.500, u Bijeljinu bi se naselilo 2.500 imigranata, a u Travnik 2.000. Sarajevo bi primilo 1.000 imigranata, Trebinje 2.500, a najviše njih moglo otići u Mostar, i to 3.000 ljudi. Tu su i Grude (1.000), Čapljina (2.000) i Široki Brijeg (2.000). Hoće li se to doista i dogoditi, ostaje za vidjeti.

Vidi još:  MIGRANTI NJEMICU UNAKAZILI BATINAMA! Poručila Angeli Merkel: ‘Hvala na obogaćivanju kulture’

Izvor :

dnevno

Komentari

comments