Imovina oko sto milijuna eura: Čermak ponovno profitirao unosnom prodajom

Ono o čemu se mjesecima šuškalo u krugovima bliskim unosnom energetskom biznisu sada se po svemu sudeći realiziralo. Naime, dijelovi biznisa kojim se bavi vlasnik Croduxa Ivan Čermak, nedavno su prodani.

Konkretnije, Čermakova tvrtka Crodux plin svoje poslovanje s prirodnim plinom, ukapljenim naftnim plinom i električnom energijom prodala je slovenskom Petrolu, i njegovoj tvrtki-kćeri Geoplin, u skladu s time navedena tvrtka preuzela je prirodni plin.

”Pregovori su trajali tri mjeseca, ugovor je već finaliziran, a formalno preuzimanje očekuje se za desetak dana jer se čeka zeleno svjetlo Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja”, otkrio je Čermak u razgovoru za Jutarnji list, odbijajući otkriti cijenu transakcije koja je poslovna tajna. Razlozi prodaje su pak višestruki.

Prije svega, jedan od njih leži u nemogućnosti širenja na tržištu te otvaranja novih prilika, uz to Crodux plin ima premale udjele na tržištu, tako su u segmentu prirodnog plina držali svega jedan posto tržišta. Kada je u pitanju ukapljeni naftni plin imali su oko 23 i 25 posto tržišta, nakon čega su ušli na tržište električne energije s udjelom od 1,7 posto.

Na tržištu električne energije Crodux se, podsjetimo, pojavio koncem 2015.godine, kada su struju počeli prodavati u strateškom partnerstvu s Alpiqom, švicarskim energetskim divom. Crodux je imajući u vidu sve te segmente procijenio da će se fokusirati na razvoj drugih poslova koji su im omogućili jačanj i širenje na tržištu te veće udjele, pa će ući i u nove segmente razvoja poslovanja.

”Radit ćemo na sirovoj nafti, plinskim kondenzatima koji služe za miješanje i poboljšanje sirove nafte, LNG-u, aviobenzinu te prodavati i dalje prirodni plin u Bosni i Hercegovini. Osim toga, još jače fokusirat ćemo se na širenje benzinskih pumpi, kojih sada imamo 90-ak diljem Hrvatske’, izjavio je Čermak.

Podsjetimo, posljednji se puta u javnom prostoru Čermakova kompanija spominjala nakon zagađenja vode u Slavonskom Brodu, a veze Croduxa s tim ekološkim incidentom kasnije su demantirane.

Inače general Čermak rođen je u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju stručnu školu. Odrastao je u siromašnoj obitelji u Trnju. Vlastiti obrt Čermak klima-uređaji otvorio je 1972.godine, a imao je servis za klima uređaje i rashladne sustave Bosch, Felisatti te Chrysler.

Nedugo potom proširuje obrt proizvodeći klima uređaje koje je instalirao u bivšim vojnim poštama te operacijskim dvoranama diljem bivše Jugoslavije. Radio je klimatizaciju pošta u bivšem SSSR-u, a mnogi ga pamte i kao suvlasnika diskoteke The Best u Zagrebu. Svojedobno je vozio jaguara, a njegovi poznanici pričaju kako svoj obrtnički uspjeh do 90-te može zahvaliti obitelji svoje prve supruge koja je bila utjecajna u onome režimu. Na poziv pokojnog predsjednika Tuđmana, Čermak je 90-tih financijski pomagao HDZ-u u organizaciji stranačkih skupova te je ujedno vodio brigu o sigurnosti skupova preko svoje zaštitarske tvrtke.

Nedugo potom postaje dopredsjednik Izvršnog odbora HDZ-a i savjetnik predsjednika Tuđmana. Od 1991.do 1993. godine bio je pomoćnik ministra obrane, a do konca prosinca 1993. bio je i ministar trgovine, brodogradnje i energetike. Nakon toga napušta politiku i okreće se naftnom biznisu, a nakon oslobođenja Knina 5. kolovoza 1995., imenovan je zapovjednikom Zbornog mjesta Knin gdje se zadržao do 15. kolovoza iste godine. Također, bio je supotpisnik Otvorenog pisma 12 hrvatskih ratnih zapovjednika iz rujna 2000. godine, kojim su od tadašnje vlasti tražili prekid kriminalizacije Domovinskog rata, a Haški sud optužio ga je zajedno s Gotovinom i Markačem u predmetu Oluja.

U Haag je otišao dragovoljno pa je stoga veći dio vremena do početka suđenja proveo na slobodi, a 2007.godine sklapa crkveni brak s drugom suprugom Marijanom, s kojom ima sina Bornu, dok iz prvog braka ima sina Hrvoja. Svadba se odvila u njegovom dvorcu Klokovec nedaleko od Krapinskih Toplica.


Inače, iste godine mađarskom MOL-u prodaje svoj lanac benzinskih postaja Tifon za basnoslovnih 140 milijuna eura. U travnju 2011. godine, u prvostupanjskom postupku biva oslobođen svih optužbi, a u svibnju odluka postaje pravomoćna, no on je još u pritvoru dokapitalizirao svoju tvrtku Crodux s deset milijuna kuna. Kada se vratio u Hrvatsku, kupuje za stotinjak milijuna eura OMV-ove benzinske postaje u Hrvatskoj. Već 2013. godine ulazi u pregovore s tadašnjom Vladom, bankama i vjerovnicima, oko kupnje Diokija i Dine, a u Zagrebu general posjeduje i tvrtku koja se bavi gradnjom poslovnih nebodera, veći dio vremena Čermak provodi u dvorcu vrijednom 10 milijuna eura, što je sitnica, s obzirom na to da se njegova imovina procjenjuje na oko sto milijuna eura.

Autor:Iva Međugorac
783150cookie-checkImovina oko sto milijuna eura: Čermak ponovno profitirao unosnom prodajom
Izvor :

dnevno

Komentari

comments