IMOVINSKE KARTICE SUDACA OD LIPNJA NA INTERNETU Evo koliko Đuro Sessa zarađuje ‘sa strane’

Imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika (pravosudnih dužnosnika), kojih u Hrvatskoj ima 1752, od lipnja će napokon biti javno dostupne na internetskim stranicama Državnog sudbenog vijeća (DSV), objavio je  Večernji list.

Suci imovinske kartice predaju DSV-u u roku od 30 dana nakon prvog stupanja na dužnost, a u karticama su i podaci o imovini bračnog druga ili partnera te maloljetne djece. Za dva tjedna, što je krajnji rok, DSV će imovinske kartice objaviti na svojim internetskim stranicama.

Tako će građani moći vidjeti da primjerice predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa ima mjesečne prihode veće od 45.000 kn. Pritom mu plaća koju prima od Vrhovnog suda i DIP-a čini samo manji dio. Sessa se žestoko protivi objavi imovisnkih karica sudaca.

“. Imovinske kartice služe da bi se spriječio moguć sukob interesa, a sadašnji sustav to omogućuje. Opće dostupno čeprkanje po imovini sudaca bez valjanog razloga samo oslabjelo poziciju sudaca u sudskom postupku jer u našoj stvarnosti impregniranom površnošću i općim zluradim nepovjerenjem to će biti kočnica u učinkovitom sudovanju i dodatni alat podrivanja vjerodostojnosti sudaca“, smatra Sessa.

Bilo kako bilo, objava sudačkih imovinskih kartica definirana je Zakonom o Državnom sudbenom vijeću, a one će biti javno objavljene zbog izuzetno loše percepcije pravosuđa zbog sumnje u korupciju koju građani iskazuju u svim relevantnim istraživanjima.

Izvor :

paraf

Komentari

comments