INTERVJU Mislav Kolakušić o važnosti EU izbora, ulasku Srbije u EU, uvođenju eura i obračunu s korupcijom

U intervjuu na Hrvatski radio predsjednik udruge Antikorupcija sudac Mislav Kolakušić pojasnio je zašto se kandidira za EU parlament.


“Hrvatska je danas kao i zadnjih 20 godina duboko korumpirana i amoralna država. Kao sudac sam pokušao sve, ali shvatio sam da kroz pravni sustav ne mogu ništa promjeniti zato što o svakom milimetru našeg života odlučuje politika. Ona pak djeluje na temelju zakona koji se proizvode na temelju partikularnih interesa. Naši su zakoni isključivo osobni interesi određenih pojedinaca. Točno se zna, a to ćemo i objaviti nakon pobjede na parlamentarim izborima, u čijem je interesu napisao novi Ovršni zakon, Stečajni zakon, Predstečajni zakon, Lex Agrokor…Na taj način nam se krade supstanca društva da bi nekoliko ljudi moglo zaraditi desetke i stotine milijuna kuna. Da bi se sve to moglo promjeniti treba imati projekt. On mora sadržavati i predstavljanje hrvatskih građana u Europskom parlamentu. Mi sad imamo tri izbora u nizu i sva tri su jednako važna.

Kako gledate na kampanju za EU izbore?Na EU izborima građani moraju odlučiti žele li promjene i tko bi te promjene trebao voditi. Oni koji ne dobiju barem 1 mandat, trebaju istog trena napustiti politiku jer samo rade smetnju. Mi na ovim izborima imamo jedan putujući cirkus stranaka. Ali samo dvije građanske liste, koje su za to prikuplie potpise, imaju mandat sudjelovati na njima. Ostali su tu samo da smetaju i oduzimaju glasove da bi HDZ i dalje vladao. HDZ je na zadnjim izborima osvojio tek nešto više od 10,1 posto glasova, a to se zbog neizlaska građana pretvorilo u više od 54,5 % glasova odnosno u 6 mandata. To je cilj i sada. Tome služe i lažne ankete. Izbori za EU parlament bit će prekretnica u hrvatskoj povijesti, a ja sam sve uvjeren da će Lista 15 biti u prilici izboriti jednu posve drugačiju Hrvatsku.

Kako naša zemlja stoji unutar EU-a

“EU je tržište gdje uvijek profitiraju oni najsnažniji, Njamačka i Francuska, a gube oni najslabiji poput nas. Ako imate slobodan protok kapitala i roba a vi toga nemate naravno da će te biti siromašni. Zato naših dućana sada više nema, industrija ne postoji, imamo samo turizam od kojeg koristi imaju opet stranci jer tu prodaju svoju robu. Ako i imamo investicije, od toga nemamo nikakve koristi. Ako nijemac gradi hotel od 100 milijuna eura, pločice, vrata i sav materijal dolazi iz Njemačke. Mi tu postajemo samo jeftina radna snaga. Imamo pritom sreću da možemo iznajmljivati apartmane od čega živi oko 200.000 ljudi. Ali turizam je krhka grana. Neki nemili događaj i sve propada. Mi moramo prodavati vlastite proizvode, imati industriju.

Jeste li za uvođenje eura?“O tome građani moraju odlučiti na referendumu. To je ista stvar kao i s EU. Ako ste jako gospodarstvo onda vam to odgovara. Ja mislim da nam euro ne treba. Ne vidim nikakve predosti uvođenja eura. Pa nisu Poljska i ostale zemlje slučajno zadržale svoju valutu.

Kako gledate na ulazak Srbije u EU i kako se treba postaviti Hrvatska?

“O ulasku Srbije u EU ne odlučujemo mi. Pa nas su Slovenci blokirali, pa jesmo li ušli? To da mi bilo što odlučujemo u Europskoj uniji je bajka.”

Kako ocjenjujete projekt ‘Europa dvaju brzina’?

“Nama se prodaju priče o projektima i sl. Ako nekome hoćete dati novac vi ćete to učiniti. Ako nećete, onda sve iskomplicirate. Pa onda kažete ‘kao vi to ispunjavate projekte’, treba biti 31 stranica a imate 30′ i slično. Onaj tko ima blagajnu odlučuje kome će dati novac. Ako ste vi tihi i poslušni nećete dobiti ništa. Ako ste jaki, glasni i snažni tako će se prema vama i odnositi.

Cijeli intervju možete poslušati ovdje

 

Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  Kolakušić rekao pravu istinu o imovinskim karticama sudaca