ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Kurkumin napada agresivne i smrtonosne oblike raka bez oštećenja zdravih stanica

Činjenica da kurkuma može pomoći u borbi protiv raka nije baš vijest, ali je nedavno objavljena studija koja naglašava njezinu superiornost otkrivajući potencijal ovog azijskog začina

Kurkuma ima sposobnost da cilja stanice neke od najsmrtonosnijih vrsta raka, ostavljajući zdrave stanice neozlijeđene.

Kurkumin, najaktivniji sastojak u kurkumi, snažan je antioksidans i odgovoran je za većinu čarobnih zdravstvenih prednosti ovog začina.

Studije su primjerice pokazale da kurkumin može smanjiti brzinu rasta tumora raka prostate za pola.

Druge studije pokazale su da dodatak kurkuminom može dovesti do smanjenja brojnosti tumora pluća za 36% i smanjenje od 40% razvoja tumora debelog crijeva.

U novoj studiji objavljenoj u Zborniku Nacionalne akademije znanosti, istraživači su koristili modele koji pokazuju kako kurkuma može inhibirati enzim DYRK2. Uz pomoć rendgenske kristalografije dobivene su 3-D slike koje pokazuju kako se kurkumin veže za ovaj enzim na atomskoj razini.

Možda se pitate zašto bismo trebali biti sretni u svezi ovog otkrića. Ispada da inhibiranje enzima DYRK2 zaustavlja komplekse proteina poznatih kao proteazomi koji su uključeni u razvoj raka. Ova akcija ometa proliferaciju stanica raka, smanjujući tumore i usporavajući rast raka.

Ovo je sjajna vijest za one koji pate od tumora ovisnih o proteazomima, kao što je trostruko-negativni rak dojke i multipli mijelom.

Ovi tumori ovise o proteazomima koji inhibiraju kurkumin da bi opstali. Dok farmaceutski inhibitori proteazoma postoje, oni imaju nepoželjne učinke i istodobno oštećuju neokrnativne stanice.

Kurkumin, s druge strane, to čini bez oštećenja zdravih stanica. Štoviše, on ima vrlo malo nuspojava i može obaviti svoj posao u manjim dozama.

Možda još više uzbudljivije je da ovo nije jedini način kako kurkumin pomaže u borbi protiv raka. Također može zaustaviti protok krvi u krvnim žilama koje daju tumorima snagu za razvoj i mogu isključiti gene koji promiču razvoj tumora. Istodobno, mogu pomoći imunološkom sustavu vašeg tijela da pronađe i uništi bilo koje maligne stanice.

Vidi još:  IZNIMNO ZARAZAN VIRUS POHARAO KRAPINSKE TOPLICE: ‘Počelo je jako naglo; mučnina, bolovi i grčevi u želucu, proljev, povraćanje…’

Osim toga, kurkumin zaustavlja proizvodnju adhezijskih molekula koje omogućuju stanicama raka da se drže zidova stanica.

Također štiti staničnu DNA od nastanka kancerogenih mutacija zbog toksina u okolišu i zračenja. Drugim riječima, kurkumin ima višestruki pristup u borbi protiv raka, koji se naizgled pokušava zaustaviti na svakom koraku.

Zdravstvene prednosti kurkume

U teoriji, kurkuma ima puno osobina koje mogu pomoći u borbi protiv raka. Dodavanje ovog začina na hranu neće napraviti nikakvu štetu, ali važno je imati na umu da postoje pitanja bioraspoloživosti; stavljanje kurkume na hranu ne mora nužno značiti da unosite dovoljne količine kurkuminina.

Kada jedete kurkumu, kurkumin u ovom začinu vrlo se brzo razgrađuje u vašem tijelu i uklanja. Istraživači su radili na razvoju metoda apsorpcije kurkumina koja bi ljudima omogućila najveći stupanj iskorištenja ovog lijeka.

#Spoj poznat kao piperin koji se nalazi u crnom papru može dramatično poboljšati apsorpciju kurkumu u vaše tijelo pa potražite dodatke koji sadrže piperin ili dodajte malo crnog papra na hranu koju kuhate sa kurkumom.

Osim toga, jer je topljiv u mastima, bolje ga je apsorbirati kada se konzumira uz neke zdrave masnoće. Zato mnogi rade “zlatno mlijeko” kombiniranjem ovog začina s mlijekom. Vjeruje se da također i grijanje povećava topljivost kurkuminina.

Kurkuma je općenito sigurna, ali ljudi s problemima žučnih kanala ili žučnih kamenaca trebaju ga izbjegavati. Također je važno razgovarati s vašim liječnikom ako primate kemoterapiju jer može ometati određene lijekove za kemoterapiju.

Komentari

comments