Italija odbila primiti brod s 234 migranta: “Taj brod nema nikakve veze s našom zemljom”

TALIJANSKI ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini potvrdio je na tiskovnoj konferenciji da humanitarni brod Lifeline s 234 migranta neće dobiti dozvolu za ulazak u talijansku luku. Brod koji je unajmila istoimena njemačka nevladina organizacija bio je danas na Sredozemnom moru, na oko 30 nautičkih milja od malteške obale, gdje je čekao uputu gdje će napokon iskrcati migrante.

“Ako Europa misli da postoji zato što još jedan brod s migrantima čeka prihvat u malteškim vodama, onda ću opet reći da će biti prihvaćen u luci koja neće biti talijanska”, rekao je pred novinarima nakon povratka s kratkog puta u Tripoli, u Libiji. Salvini koji je objavio rat nevladinim organizacijama što prikupljaju migrante blizu libijske obale, ocijenio je u ponedjeljak da one “svjesno ili nesvjesno pomažu” krijumčarima ljudi u Libiji.

Lifeline plovi pod nizozemskom zastavom

Lifelineu koji plovi pod nizozemskom zastavom talijanske vlasti nisu odobrile uplovljavanje u neku talijansku luku i uputile su ga da se obrati Libiji.

Salvini je usto nazvao “neznalicom” francusku ministricu europskih poslova Nathalie Loiseau koja je nešto ranije tijekom dana izjavila da Italija treba preuzeti brigu za humanitarni brod Lifeline. “Francuska ministrica je neznalica u smislu da ne zna situaciju tog broda koji je postupio zanemarivši znakove upozorenja talijanske i libijske obalne straže: taj je brod izvan zakona i treba ga zaplijeniti”, rekao je Salvini na tiskovnoj konferenciji, ne imenujući Loiseau. “Taj brod nema nikakve veze s našom zemljom”, dodao je.

Putnici bi trebali biti iskrcani u najbližoj luci

Loiseau je nešto ranije izjavila da po međunarodnom pomorskom pravu “putnike s Lifeline treba iskrcati u najbližu luku (…), a to su u ovom slučaju Malta i Italija”. “To ne odgovara svima, ali to je po međunarodnom pravu i ne možemo pravo zamijeniti zakonom džungle”, rekla je.

Talijansko ministarstvo prometa u čijoj su nadležnosti luke reagiralo je priopćenjem u kojemu kaže: “Nije istina da je spašavanje brodolomaca koje je preuzeo Lifeline tehnički u nadležnosti Italije. Talijanski Koordinacijski centar za spašavanje na moru (MRCC) nije vodio operaciju i najbliže luke su bile u Libiji, Malti i Tunisu”, dodao je.

Komentari

comments