Izračunali smo koliki će se milijuni sliti na račune stranaka zahvaljujući osvojenim mandatima

Ogromna cifra izdvaja se za financiranje političkih stranaka.

Posve je jasno kako se Aleksandra Kolarić u namjeri da postane kandidatkinja za predsjednicu SDP-a ne misli pokolebati te na povratku u svoju nekadašnju stranku radi veoma žustro i intenzivno, što uostalom i jest odlika njezina karaktera. Koristi tako svaku priliku za javni nastup pa je tako gostovala i u emisiji Zoom Zagreb gdje se osvrnula i na stanje stranke tvrdeći da je SDP posve devastiran kako politički i ideološki, tako i kadrovski te moralno i financijski, a tome je po njoj tako zbog broja osvojenih saborskih mandata. Da bi oporavila devastiranu Partiji za Kolarić je prije svega nužno vratiti se u SDP za što će joj biti potrebna potpora matičnog zagrebačkog ogranka Podsljeme kojim upravlja Emil Tafra. Ipak, taj ogranak spada pod Gradsku organizaciju SDP-a Zagreb kojim predsjeda Davor Bernardić, također jedan od onih koji se kane kandidirati za šefa stranke pa je povratak kolegice Kolarić zapravo svojevrstan test demokracije za mladog Bernardića.

Zanimljivo je međutim kako Kolarić u svojem nastupu govori o financijskoj devastaciji SDP-a, a imajući u vidu financije koje parlamentarne stranke isisavaju iz proračuna valja se zapitati tko je odgovoran za loše financijsko stanje te stranke i je li se radilo o kakvim netransparentnim poslovima? Naime, osim bruto plaća i brojnih drugih povlastica koje uživaju hrvatski političari stranke za svakog zastupnika pojedinačno dobivaju 32 tisuće kuna, dok po zastupnici dobivaju deset posto više odnosno 35 tisuća kuna. Drugim riječima, trenutno stanje stvari jeste takvo da Narodna koalicija broji 54 zastupnika. U tim brojevima deset je zastupnica, a preostalu svotu čine zastupnici te tako ispada da će mjesečno ubirati 1 758 000 kuna. SDP predvođen Milanovićem osvojio je 38 mandata što je četiri mandata manje nego na izborima prije godinu dana što znači da će samostalno dobivati oko 1 231 000 kuna. S druge strane HDZ će sa svojim 61 zastupnikom, odnosno 56 zastupnika i pet zastupnica mjesečno dobivati skoro dva milijuna kuna, točnije 1 967 000 kuna.

Most će na konto13 zastupnika, točnije dvije zastupnice i 11 zastupnika dobivati mjesečno 422 000, a Živi zid 256 tisuća kuna. Tri IDS-ovca svojoj će stranci doprinijeti sa 96 tisduća kuna, dok će Bandićeva stranka ubirati 64 tisuće kuna. HDSSB-ov Glavaš i Željko Glasnović osuđeni su na 32 tisuće kuna mjesečno, , dok će SDSS zahvaljujući svojoj trojici zastupnika dobiti 96 000 kuna.Zastupnici ostalih nacionalnih manjina dobivaju svaki po 32 000 – njih četvorica i jedna zastupnica – 35 000.

Ukupno će dakle mjesečno stranke dobivati iz proračuna 4 886 000 ili nešto manje od pet milijuna kuna.

Izvor :

Dnevno.hr

Komentari

comments