‘Javni bilježnici i dalje mogu provoditi HRT-ove ovrhe jer Sud EU nije nadležan’

Odluka Suda EUSudac Kolakušić javno se pohvalio da je “nepokolebljivo na strani građana i Ustava RH” jer je unatoč “pritiscima ovršno-medijskog imperija i njemu naklonjenog dijela pravosuđa”, ukinuo 160 ovršnih rješenja javnih bilježnika i prekinuo nelegalne postupke naplate

Javnobilježnička rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave koja se odnose na domaće fizičke ili pravne osobe ne tiču se Suda Europske unije jer nemaju nikakvu poveznicu s pravom Unije. Sud EU se u predmetu C 657/18, u kojem je HRT radi ovrhe neplaćene RTV pristojbe protiv ovršenika, hrvatskog državljanina s prebivalištem u Zagrebu, a koji je inicirao Općinski sud u Novom Zagrebu, oglasio nenadležnim za tumačenje usklađenosti Ovršnog zakona s Ugovorom o funkcioniranju EU. Dakle, javnobilježnički predmeti koji nemaju međunarodnog odnosno EU obilježja mogu ići dalje.

 

Iako je ranije u predmetima Pula parking i Zulfikarpašić iz ožujka 2017. Sud EU izrazio stajalište: “Uredbu br. 1215/2012 treba tumačiti tako da javni bilježnici u Hrvatskoj, kada postupaju u okviru ovlasti koje su im povjerene nacionalnim pravom u ovršnim postupcima na temelju “vjerodostojne isprave”, nisu obuhvaćeni pojmom “sud” u smislu te uredbe”. Zbog tog stajališta Suda EU sudovi su različito tumačili doseg te odluke kad je riječ o domaćim fizičkim i pravnim osobama, a Općinski sud u Novom Zagrebu prekinuo je stotinjak javnobilježničkih ovrha, kako je priopćio Vrhovni sud u obavijesti o odluci Suda EU.

Tomu valja pridodati i da se sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić, kandidat na euroizborima, javno pohvalio da je “nepokolebljivo na strani građana i Ustava RH” jer je unatoč “pritiscima ovršno-medijskog imperija i njemu naklonjenog dijela pravosuđa”, ukinuo 160 ovršnih rješenja javnih bilježnika i prekinuo nelegalne postupke naplate. I on je tada uputio zahtjev Sudu EU kojim traži osiguranje jedinstvene primjene prava EU neovisno o državljanstvu ili mjestu osnivanja tvrtke prema svim građanima i pravnim osobama u EU.

Vidi još:  DIREKTORE, UBIJ SE! Majka 4 curice već 4 godine blokirana zbog dvije TV pretplate“Ukinuta su ovršna rješenja bilježnika koje su zahtijevali Hanžeković s partnerima, HRT, tzv. “utjerivači dugova” EOS Matrix i drugi”, stajalo je na stranici Antikorupcija, uz argument da se ovršna rješenja hrvatskih javnih bilježnika ne priznaju nigdje u EU osim u Hrvatskoj, te da hrvatski građani u svojoj domovini nemaju jednaki standard pravne zaštite kao građani drugih zemalja. Slično je, premda manje ostrašćeno, bilo i tumačenje Općinskog suda u Novom Zagrebu, ali je Sud EU ocijenio da je riječ o unutarnjoj pravnoj situaciji bez poveznica s pravom EU.

Izvor :

večernji

Komentari

comments