Je li Plenković biskup ili premijer?

PREMIJER Plenković danas je u Vatikanu nastupio kako ponizni biskup, a  ne premijer sekularne države.

Do trenutka objave ovog članka, vlada Republike Hrvatske na svom službenom Twitter profilu objavila je 22 tvita o Plenkovićevom posjetu papi i Vatikanu. 

Podsjetimo, premijer provodi dan u Vatikanu. Odveo je svoju obitelj u posjet papi Franji fotografirao se i, kako kaže, iskoristio susret kako bi papu pozvao u Hrvatsku jer bi to “puno značilo hrvatskom narodu”. Rekao je da je došao u Vatikan kao čovjek, kao vjernik a sada i predsjednik vlade RH sa željom da unapređuje odnose.

“Nebeski zaštitnik Hrvatskog kraljevstva”

Darovao je papi brončani kipić svetog Josipa jer je papa Franjo baš na spomendan svetog Josipa, 19. ožujka 2013. služio prvu svetu misu svog pontifikata. Vlada Republike Hrvatske je, brže-bolje, na Twitteru pojasnila kako je prije 330 godina Hrvatski sabor, jednoglasnom odlukom proglasio sv. Josipa nebeskim zaštitnikom Hrvatskog Kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda. Taj svetac je papi, kako kaže službeni Twitter hrvatske vlade, “posebno drag”.

Plenković je zadovoljan zbog audijencije kod pape. Napominje kako su razgovarali o kanonizaciji Alojzija Stepinca, koja, kako smatra premijer, “ide dobro i u pravom smjeru”.

Premijer je nakon toga, na upit novinara o reviziji Vatikanskih ugovora, hladno odgovorio kako revizija nije potrebna. Dodao je da, što se tiče njega i njegove vlade, poštovat će se postojeći ugovori koji, kako je ocijenio, kvalitetno reguliraju odnose.

Podsjetimo, radi se o ugovorima između Hrvatske i Svete Stolice koji obvezuju porezne obveznike da za Crkvu izdvajaju iz vlastitih džepova stotine milijuna kuna godišnje.

“Odvojene od države”

“Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države”, kaže članak 41. Ustava Republike Hrvatske. Odvojene od države.

Zašto onda vlada bombardira objavama o šefu vlade dok ovaj skrušeno gužva krunicu među prstima? Zašto šef vlade mrtav hladan govori kako nije potrebna revizija ugovora s vjerskom zajednicom dok ti isti ugovori cijede državu “odvojenu od vjerskih zajednica”? Nije problem što je Plenković u Vatikan otišao kao čovjek ili vjernik, ali zašto šef vlade države “odvojene od vjerskih zajednica” unapređuje odnose s Katoličkom Crkvom? Zašto službeno glasilo vlade objavljuje nebuloze o “nebeskom zaštitniku Hrvatskog kraljevstva”? Zašto je jedna od  glavnih tema susreta Plenkovića i pape kanonizacija Stepinca? To je potpuno interna stvar Crkve i nema apsolutno nikakvog razloga da se jedan premijer sekularne države petlja u interne crkvene poslove.

Zašto se Plenković ponaša kao biskup, a vlada kao njegova uzbuđena biskupija, umjesto kao premijer sekularne države?

Razlog je prilično jednostavan, zapravo. Iza cijelog Plenkovićevog posvećenog hodočašća skriven je vrlo profan motiv.

Bogobojazni Plenkoivć je najomraženiji


Danas su, u sjeni vladinog Urbi et Orbija, objavljeni rezultati CRO Demoskopa koji jasno pokazuju kako je famozni “Nitko” i dalje najpopularniji političar, a najomraženiji je, pogađate, bogobojazni Plenković.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara i ovaj mjesec “Nitko” premoćno odnosi pobjedu. 21,7 posto hrvatskih građana smatra kako nijedan hrvatski političar nije najpozitivniji. Plenković je također ponovio svoj prošlomjesečni rezultat od 11,2 posto. Gotovo dvostruko manje ljudi izabralo je “Nikoga” radije nego aktualnog premijera.

Vatikanski igrokaz

Nije onda teško pretpostaviti zbog čega premijer države “odvojene od svih vjerskih zajednica” priređuje vatikanski igrokaz za koji vlada marljivo odrađuje PR. Naime, Plenković je itekako svjestan da živi u zemlji koju nastanjuje ogromna većina deklariranih katolika. Svjestan je da živi u zemlji u kojoj se raspravlja je li Ustavom definirana sekularnost. Svjestan je da živi u zemlji čiji građani neumorno uhode mrtvo tijelo Leopolda Mandića. Svjestan je da živi u zemlji u kojoj jedna Željka Markić ima dovoljno političke moći za organizaciju referenduma. Svjestan je da živi u zemlji u kojoj svećenici, urlajući s oltara, kroje političko mišljenje široke javnosti.

Nema boljeg načina za lizanje crodemoskopskih rana i bildanje osiromašenog rejtinga od druženja s papom. Pridodajte tu još i razgovore o kanonizaciji Alojzija Stepinca, odbijanje revizije ugovora s Vatikanom, malo nebeskog zaštitnika Hrvatskog kraljevstva i Plenković već sad može početi trljati ruke u iščekivanju sljedećih rezultata.

Plenković zna podesiti da se brvno u oku prosječnog glasača učini nevidljivim.

Kretanje prema naprijed

Međutim, čini se kako Plenković prije susreta s papom Franjom nije ponovio gradivo. Ili jest, ali je prebahat da bi obraćao pozornost.

Naime, upravo je papa Franjo, u intervjuu za francuske novine La Croix, izjavio kako države trebaju biti sekularne, dok one vezane za jednu religiju završe loše.

Vidi još:  RAT KAKAV HRVATSKA NE PAMTI! Plenković u paktu s Karamarkom ruši Kolindu i Brkića?

Izvor :

index

Komentari

comments