JE LI POŽAR U NOTRE DAME PODMETNUT? Uoći Uskrsa spaljen simbol kršćanstva u samom srcu Europe Ako su za to krivi migranti, vlasti to nikad neće objaviti.

Što je uzrok požara u pariškoj katedrali Notre Dame još se ne zna. Neki navode kako je moguće da je povezan s radovima na renoviranju objekta. No, sve je više onih koji sumnjaju da je namjerno podmetnut od strane radikalnih islamista pristiglih s migrantima, odnosno bivših boraca tzv. Islamske države.
Toj teoriji u prilog ide nekoliko činjenica.

Požar je izbio u tjednu koji prethodi jednom od najvećih kršćanskih blagdana, Uskrsu.

Katedrala Notre-Dame građevina je snažnog simboličnog značenja kako za Katoličku Crkvu u Francuskoj tako i za sveukupno francusko društvo.

Bila je mjesto brojnih značanijh događaja francuske povijesti. Tijekom srednjeg vijeka bila je župna crkva te je 1239. godine u nju pristigla relikvija koja se prema tradiciji smatra Kristovom trnovom krunom. 1804. uz prisustvo pape Pija VII. u katedrali je okrunjen Napoleon.

Od početka 21. stoljeća katedralu godišnje posjećuje oko 14 milijuna turista i hodočasnika, što je čini najposjećenijom građevinom u cijeloj Europi.

Upravo zbog svoje simboličnosti predstavljala je poželjnu metu radikalnih islamista.

Slična je to situacija kao i napadom na nebodere u New Yorku. Napadaju se simboli države, a u francuskom slučaju i cijele kršćanske civilizacije.

Istraga o uzrocima požara još traje. No, ako se i utvrdi da je namjerno podmetnut, teško se može očekivati da će francuske vlasti za to okriviti migrantsku populaciju. Bijes koji i ovako tinja među Francuzima, mogao bi dobiti potpuno novu dimenziju.

 

Izvor :

paraf

Komentari

comments