Jednim potezom Plenković opasno zaprijetio predsjednici

Puka je sreća to što je hrvatski narod navikao živjeti sam sa sobom ne mareći previše za politiku i političare, koji se na dnevnoj bazi spuštaju na ”kokošarsku razinu”, do toga stadija da čovjeku naprosto bude neugodno promatrati ih. Uistinu, posljednjih nekoliko tjedana nije pretjerano ugodno promatrati niti sukob između vladajućeg dvojca, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Gotovo da nema teme oko koje njih dvoje nisu ušli u konflikt, iako bi zapravo po državu i narod bilo poželjnije da vladaju skladno uz konsenzus kako bi što prije izašli iz posljednje kaljuže u koju su nas uvalili momci, i dame iz Europske komisije, analizirajući stanje u našoj državi.

Bilo kako bilo, upravo je ta posljednja europska analiza unijela dodatne nemire u odnose između predsjednice i premijera. Prvo je Grabar-Kitarović pozvala Plenkovića ”na red”, a onda joj je on uzvratio da je u kampanji, pa je zatim i predsjednica odgovorila na njegovu poruku. Baš zgodno, rekli bismo, kao zaljubljeni dječarac i djevojčica, da se ne radi o uistinu velikom problemu, koji bi se ako se ne provedu reforme mogao kontinuirati.

Ipak, u cijeloj ovoj priči kontinuirao se tek sukob koji tinja mjesecima, a upućeni će reći čak i godinama. Plenković je zbog toga zaista iznerviran, što se dalo vidjeti i prilikom njegova gostovanja na Novoj TV gdje je novinaru Mislavu Bagi izbjegao odgovoriti na pitanje podržava li Grabar-Kitarović u kandidaturi za drugi mandat, što je prilično nezgodno po predsjednicu, jer bez stranačke potpore iz HDZ-a pobjeda na predsjedničkim izborima postaje upitna, osobito zato što se u javnosti spominju dva izrazito ozbiljna protukandidata s ljevice- Tonino Picula i Zoran Milanović.

Dugo se po političkim kuloarima provlači teorija da Plenković doista predsjednicu neće podržati već da joj traži adekvatnu zamjenu što je zaista kompleksno s obzirom na popularnost koju šefica države uživa. U HDZ-u su razmatrali opciju da podrže šefa HGK Luku Burilovića, ali to je malo vjerojatno, spominjao se u tom kontekstu i doktor Drago Prgomet, međutim on je svoju ”snagu” pokazao na lokalnim izborima u Zagrebu, šanse donekle ima akademik Željko Reiner, ali svi oni zvuče zaista kao vrlo loša konkurencija ženi koja sasvim solidno održava poziciju najpopularnije političarke u državi.

Premijer je inače, tijekom posljednjeg nastupa rekao da se predsjednica treba odlučiti hoće li se kandidirati. ”Predsjednica ima izbore, ako želi na njih ići, a ja još nisam direktno od nje čuo da na njih zaista želi ići, krajem 2019. godine. Vjerujem da u svojim komentarima i opservacijama nastoji poslati poruke o tome da se kao predsjednica države brine za skladno funkcioniranje vlasti i sugerira što bi po njenom sudu bilo važno”, rekao je diplomatski premijer, vrlo uznemiren oko ove teme pokušavajući opovrgnuti voditeljevu tvrdnju da je ona popularnija od njega.

Vidi još:  (VIDEO) Procurili dokazi: Plenković namjerno, strateški devastira HDZ?

Izvor :

dnevno

Komentari

comments