Kad Vam nekoliko seljačina ograničava Vaša građanska prava? Podržite snimanje sjednica.....nek se vidi istina!!!

SNIMANJE SJEDNICA VIJEĆA GRADSKIH ČETVRTI – INICIJATIVA ŽIVOG ZIDA

Živi zid na lokalnoj razini nije niti godinu dana, a potrebno je bilo tek par mjeseci da naši vijećnici mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti uoče nepravilnosti u radu vijeća, pogodovanja, rad koji nije u javnom interesu nego privatnom, donošenja zaključaka o točkama dnevnog reda za koji materijali nisu stigli na vrijeme ili su toliko šturi da se na temelju njih ne može donijeti odluka. Vijećnici veselo dižu ruke za raspodjelu novca građana, a nije ih briga što su svi radovi i nabava višestruko preplaćeni. Oko 1600 vijećnika prima naknadu, što je za Grad trošak od nekoliko milijuna kuna mjesečno, a njihovi su zaključci i prijedlozi tek savjetodavni i za Grad neobvezujući – nebitni. Od dva puta asfaltirane iste ceste o našem trošku, preko kanti za smeće u iznosu većem od 1000kn, do pogodovanja oko prodaje gradskih zemljišta…a sve to preko nezainteresiranih predstavnika naroda i stranačke direktive s “vrha”, vijećnici Živog zida svjedoče na svakoj sjednici.

Ukupno naše mišljenje jest: vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti su cirkus, apsurd i leglo stranačkih uhljeba. Ali, da to ne bude slika samo naših 35 vijećnika Živog zida, predali smo inicijativu na sva vijeća gradskih četvrti u kojima imamo vijećnika, a koja glasi:
Molimo vijeća da osiguraju prijenos sjednice u realnom vremenu i bez cenzure, baš kao što se snimaju sjednice Sabora, nekih županisjkih vijeća, te zagrebačka Skupština. Ali, dok vijeća to ne omoguće, vijećnici Živog zida koristit će svoje građansko pravo da skupljaju i šire informacije od javnog interesa.
Tom inicijativom želimo približiti javnosti rad vijeća koje su javnopravna tijela, te djeluju u službi naroda.

Sjednice su javne, vijećnici na sjednicama su javne osobe i rad vijeća mora biti transparentan i javan, te dostupan svakom građaninu.
Pružili su otpor paletom od navođenja Zakona koje nemaju veze s ovakvim snimanjem, preko pisanih i usmenih prijetnji, te nasilnog ponašanja. Ali, vijećnike Živog zida nisu preplašili. Naše ustavno i građansko pravo informiranja javnosti, naša je potpora.

Vijeća koja su donijela zaključak o tome da se ne smije snimati, u Francuskoj su bila raspuštena. Vijeća koja u Zagrebu donesu zaključak da se ne smije snimati, tek je prijedlog za gradske institucije. Do promijene Poslovnika vijeća, te dok ta promjena ne bude objavljena u Službenom glasniku Grada Zagreba, njihove odluke službeno ne vrijede. A, promjena Poslovnika u tom smjeru bi bila i protuzakonita i protuustavna, stoga nikada neće biti niti donešena.

Jedino što se imamo pitati jest: Zašto im smeta transparentan rad? i Ima li Gradonačelnik koristi od toga što ih štiti vijećnike iz svojih redova?

Pozivamo sve medije da umjesto nas snimaju sjednice vijeća gradskih četvrti u realnom vremenu i bez cenzure te objavljuju na svojim portalima ili tv kanalima. Olakšati će posao Živome zidu, te će prenijeti rad vijeća građanima, a moguće i spriječiti sami temelj korupcije u Gradu. Pozivamo sva vijeća gradskih četvrti, da osmisle način prijenosa sjednica građanima u realnom vremenu i bez cenzure, jer su to tijela u službi naroda.
To je bila inicijativa Živog zida.

Na sljedećem linku su pritužbe koje smo slali Ministarstvu uprave, pučkoj pravobraniteljici i Uredu Gradonačelnika. Također, prilažemo i našu inicijativu.
https://drive.google.com/…/194-e9YVdlivGuTa0-bMC6VBZAIs2heGy

Izvor :

facebook

Komentari

comments