KAD ZEMLJA IMA DRŽAVNIKA, A NE BRISELSKOG UHLJEBA Mađarski BDP uzletio 5,2%, najviše u Europi

U kakvom se stanju nalazi Hrvatska na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem najbolje oslikava podatak da smo skromnim rastom BDP-a na čvrstom začelju svih tranzicijskih zemalja.

Dok HDZ-ova vlada od reformi provodi samo ono što može prebaciti na leđa radnika, poput nazovi mirovnske reforme, druge zemlje, prvenstveno one koje ne slijede slijepo diktate Brisela, snažno napreduju.

Kad je riječ o njima,  ove godine je odskočila Orbanova Mađarska s 1,5 posto kvartalnog i čak 5,2 posto međugodišnjeg rasta BDP-a te Rumunjska gdje je rast visokih 5,1% i Poljska 4,6%. Slovačka bilježi međugodišnju stopu rasta od 3,8%. Plenkovićeva Hrvatska pritom ima skromnih 2,6 % rasta na godišnjoj razini.

O Orbanovom rastu Plenković ne može ni sanjati

Dok se Orban aktivno suprotstavlja diktatu Brisela te uistinu provodi reforme, njegova zemlja već godinama raste. Mađarski je BDP godinama u plusu više od 4 posto dok Hrvatska o tome ne može ni sanjati.

Orban je ekspresno riješio problem s kreditima u švicarskom franku. Još 2014. je donio zakon da banke moraju građanima vratiti preplaćene kamate.  U Hrvatskoj se međutim to tek sada raspetljava i to putem sudskih tužbi. Banke je na to prisilila udruga Franak a ne vlada, kao u Mađarskoj.

Orban je ignorirao sugestije Brisela da se poveća dob za umirovljenje. Tako se danas u Mađarskoj u mirovinu odlazi sa 63 godine. Istovremeno je Plenković po dikatatu Brisela pokušao svojim građanima nametnuti 67.

Orban provodi snažne demografske mjere. Njegova vlada  mladim parovima omogućuje beskamatne zajmove u iznosu od približno 32.000 eura, a parovi koji dobiju treće dijete neće morati otplatiti ostatak zajma.

Lažljivi brisleski ćato

Orban je reformirao školstvo, a za nacionalnu se ekonomiju snažno bori i izvan granica što pokazuje slučaj INA-e i MOL-a. Nakon njegovog posjeta Zagrebu, zatvorena je Sisačka rafinerija sukladno željama mađarskih vlasnika Ine. Plenković pritom nije ni pisnuo. Mađarska OTP banka širi se po Hrvatskoj a sve više Mađara postaje vlasnicima nekretnina na hrvatskoj obali.

Nasuprot uspješnih državnika, koje predvodi Orban, stoji hrvatski premijer Plenković.  Njegova je politika suprotna Orbanovoj. O reformama se priča, ali se ne provode. Zdravstvo se raspada, pravosuđe je uopće nedostojno te riječi, korupcija i kriminal cvatu. U Brisel se gleda kao u Olimp.

Kad ga kritičari prozovu da ništa ne radi, Plenković je počeo koristiti novo opravdanje nakon što mu sindikati i 700.000 građana nije dozvolilo da za plaće njegovih uhljeba rade do smrti: “Eto, kad i želimo neku reformu, onda se bunite”. I to mu je alibi da ni druge reforme ne pokrene.

82460cookie-checkKAD ZEMLJA IMA DRŽAVNIKA, A NE BRISELSKOG UHLJEBA Mađarski BDP uzletio 5,2%, najviše u Europi
Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  MAĐARSKA ŠAPA NA HRVATSKOJ, A SVI - ŠUTE!?