Kada Petrov ide pišati?

SVI koji su do sada mislili da je uloga predsjednika sabora samo bezvezna  fotelja, ovih su se dana mogli uvjeriti koliko su u krivu.

Petrov je predsjedavajući i dok je tako on odlučuje o dnevnom redu i točkama o kojima će se glasati, a, što je jako važno naglasiti, on diktira raspored glasanja.

No, on se doslovno ne smije maknuti iz fotelje za vrijeme trajanja sjednice. Što bi se u narodu reklo, ne smije se otići popišati.

I to prilično doslovno.

WC bi ga mogao koštati fotelje

Jer bi na WC mogao otići kao predsjednik Sabora, a vratiti se bez funkcije.

Naime, ako napusti sjednicu njega zamjenjuje jedan od potpredsjednika iz reda zastupnika parlamentarne većine.

“U slučaju odsutnosti predsjednika Sabora ili spriječenosti u obnašanju predsjedničke dužnosti, njega zamjenjuje jedan od potpredsjednika iz reda zastupnika parlamentarne većine kojeg odredi predsjednik Sabora. Ako predsjednik Sabora ne odredi ili ne može odrediti potpredsjednika, dužnost predsjednika obnaša potpredsjednik biran iz reda zastupnika parlamentarne većine”, stoji u Poslovniku.

Ako bi Petrov kojim slučajem iz bilo kojeg razloga napusti sabor za vrijeme trajanja sjednice, a što se često događalo, predsjedavajući postaje netko od potpredsjednika Sabora. Primjerice Brkić ili Jandroković (potpredsjednici su Brkić, Jandroković, Reiner, Vrdoljak i Opačić). Onda ta osoba postaje predsjedavajući i auotmatski ima ovlasti za mijenjanje dnevnog reda pa bi teoretski mogao pozvati na glasanje o povjerenju Petrovu.

Naravno, za takvu odluku je potreban kvorum, odnosno da u sabornici u tom trenutku ima najmanje 76 zastupnika. Često je brojka zastupnika u saboru puno manja, no svaki odlazak Petrova van prostorije bio bi rizik jer bi HDZ-ovci začas mogli napuniti prostoriju.

I na kraju da odgovorimo na pitanje iz naslova, kad Petrov piša? Ne znamo točno, ali to može svakako činiti u pauzama. Saborske sjednice često se prekidaju i zastupnici idu na dulje ili kraće pauze. No, ostaje činjenica da je Petrovu svako dizanje za vrijeme trajanja sjednice rizik koji bi ga mogao koštati fotelje.

Izvor :

index

Komentari

comments