Kakav gaf i blamaža! Plenković ‘zaglibio’ kao nikada

Premijer Andrej Plenković očigledno se sve teže snalazi u situacijama koje se odvijaju oko njega. Nakon što je nedavno, ne odveć uspješno, smirio situaciju u svojem HDZ-u, protiv njega je ustala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja više gotovo da i ne bira riječi kojima će se obratiti čelnom čovjeku hrvatske Vlade, upućujući mu niz kritika.

Plenković, koji u javnosti nastoji ostavljati dojam da ga se njene opaske baš i ne tiču previše, zapravo tu konfliktnu situaciju teško podnosi jer mu između ostaloga ona utječe na rejting. No, sve i da izgladi situaciju sa šeficom države teško da se može otarasiti inicijative koja mu puše za vratom, a koja maše s 400 tisuća potpisa hrvatskih građana koji zahtijevaju referendum o promjeni izbornog zakonodavstva. Dok građanska inicijativa Narod odlučuje maše potpisima, Plenkoviću pred očima mašu i ruke koje u Saboru ima od strane manjinskih saborskih zastupnika, poglavito Furija Radina i Milorada Pupovca pa mora da je i to razlog radi kojega je, pomalo nepromišljeno, gostujući u Virovitici prokomentirao zahtjev za izmjenom izbornog zakonodavstva temeljem referenduma. Naime, kako je kazao, Plenković očekuje da se kada Ministarstvo uprave utvrdi potpise za referendum o izmjeni Izbornog zakona, saborski Odbor za Ustav obrati Ustavnom sudu sa zahtjevom o ocjeni ustavnosti.

“Prvo će Ministarstvo uprave provjeriti sve potpise, vidjeti jesu li potpisi korektno prikupljeni i je li taj broj onakav kako se kaže, a nakon toga očekujem da Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav uputi pitanje Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti”, rekao je Plenković. Ipak, ako je suditi prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, predsjednik Vlade, inače pravnik po struci, malo je ”pobrkao lončiće”. Ondje naime u članku 95 stoji:

Vidi još:  PLENKOVIĆ SE U DUBRAVI OBRUŠIO NA DESNIČARE: Evo kako ih je izjednačio s ljevičarima!

(1) Na zahtjev Hrvatskoga sabora Ustavni sud će, u slučaju kad deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj zatraži raspisivanje referenduma, utvrditi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 86. stavka 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske za njegovo raspisivanje.
(2) Odluku iz stavka 1. ovoga članka Ustavni sud će donijeti u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva.

Dakle, referendumska pitanja na ocjenu ustavnosti šalje Sabor, a ne Odbor na kojeg se Plenković pozvao.

Izvor :

dnevno

Komentari

comments