KAKO JE MRAK TARITAŠ ‘ODERALA’ DRŽAVU: Objavljujemo tajni cjenik obnove Gunje nakon poplava

Vlasnik te tvrtke nam je došao u starom Golfu trojci pregledati kuću. Sad i on i supruga voze nove Mercedese.

Ilustrira tako jedan Gunjanac zaradu koja je ostvarena na obnovi poplavljene županjske Posavine. Obnova njegove kuće od oko 120 četvornih metara i jedne dvorišne zgrade stajala je državu 480.000 kuna. 

Kao i sugovornik 24 sata, puno mještana je vidjelo i troškovnike iako to Vlada nikako nije željela. U njima stoji koliko su izvođači naplatili državi svoj rad. Strogo je zabranjeno izvođačima i nadzornicima pokazati koliko je točno iz proračuna otišlo na pojedinu kuću.

– To smo učinili jer smo željeli razdvojiti novac od mještana. Nismo željeli da postoji međusobna zavist koliko je komu uloženo. Važno nam je da je sve kvalitetno napravljeno – izjavio je tada Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš.

Ministarstvo je tako zato puštalo u javnost samo ukupne podatke o obnovi, iz kojih se ne vidi pojedinačni trošak niti prosjek obnove.

Obnova papreno plaćena

24sata su ipak došla do podataka iz tajnih troškovnika . Uz informacije od kooperanata koji su obavljali posao, jasno je da je obnova papreno plaćena.Primjerice, u poplavljenim Račinovcima postoji čak šest kuća koje imaju sabirne (septičke) jame koje će državi biti naplaćene 64.500 kuna! 

– Nisam vjerovao kada sam čuo da su na poplavljenim područjima napravljene septičke jame po 64.500 kuna, sve na račun države. Ta informacija se na kraju pokazala potvrđenom, ali i samo vrhom sante leda troškova obnove. Ministarstvo graditeljstva nikad nije željelo da mještani vide koliko je točno koštala obnova njihovih kuća. Ipak mi smo došli do tih cijena koje će mnoge šokirati – kaže novinar 24sata Ivan Pandžić.

– Nove kuće su napravljene i za milijun kuna , sretna 21 tvrtka koja je dobila posao obnove vrijedan 430 milijuna, često je posao prepuštala kooperantima koji su sve odradili puno jeftinije, a državi je ispostavljen novi račun za svaku obnovljenu kuću – ističe.

U Gunji, gdje je obnova kasnije počela, septičke jame su građene za cijenu od 15.000 do 28.000 kuna, podaci su u ministarstvu.

To je ogroman novac, pogotovo kad se zna da su mještani dobivali 40.000 ili 70.000 kuna ako su sami obnavljali kuće. Kad se na cijene septičkih jama pridoda PDV, ispada da su oni koji su uzimali novac i sami obnavljali trebali vratiti svoj dom u prvobitno stanje za iznos kojim je drugom napravljena samo sabirna jama.

Njih 1164 koji su sami radili gadno su se prevarili što su uzeli novac, državi su ga uštedjeli. Jer luksuzne septičke jame samo su dio paprenih troškova obnove o kojima svjedoče stanovnici i kooperanti, a djelomično su nam potvrđeni i u samome ministarstvu.

Na početku, treba razlikovati dvije vrste kuća: one koje je država napravilapotpuno nove. Takvih je 290. Ostatak je država obnavljala, njih više od 800.

Najviše je otišlo upravo na nove tipske kuće. Njih ima tri vrste. One od 55, zatim 70 ili 85 četvornih metara. Najmanja košta 887.000 kuna s PDV-om! Ona od 70 kvadrata stoji milijun, a najveća 1,2 milijuna kuna.

Upravo na prvim novim najvećim kućama su ugrađene i septičke jame od 64.500 kuna.

Različiti cjenici

Za rekonstrukciju oštećenih kuća vrijedili su drugi cjenici. Dostava i ugradnja pločica za 250 kuna po kvadratnome metru, materijal i gradnja kubičnog metra nosivog zida od blok opeke za 862 kune, odvoz kubičnog metra iskopane zemlje za 120 kuna, krečenje kvadrata zida za 32 kune. Jedan mještanin nam kaže da je tvrtka naplatila obijanje zidova i odvoz šute 70.000 kuna iako je on s obitelji sam obio zidove.

To su, naravno, originalne cijene koje su naplaćene od države. Prava cijena odrađenog posla je niža.

– Tvrtke koje imaju ugovore s ministarstvom traže proviziju od 20 do 50 posto da nam prepuste poslove. Tako da ništa ne odrade, na novim kućama njima ostane barem 200.000 kun a, a na svakoj obnovi od 30.000 do 50.000 kuna. Dodatno zarade jer nam uvjetuju da od njih kupujemo materijal – kaže Ivica Filipović, vlasnik male građevinske tvrtke Imap. Objašnjava da kooperanti onda znaju uz proviziju dati posao trećima koji ga još jeftinije odrade.

Isto smo čuli i od druga dva kooperanta. Željeli su ostati anonimni. Ministarstvo  je za potrebe članka prepustilo troškovnik u kojem su općenito navedene cijene koje su ugovorene s velikim tvrtkama.

– Da sam ja radio po ovim cijenama, sad bih vozio Porsche! – uzviknuo je jedan vlasnik tvrtke kad je vidio originalni cjenik.

Drugi sumještanin koji je vidio troškovnik kaže da je za njegovu i bratovu spojenu kuću od oko 180 kvadrata i dvorišnu zgradu otišlo 450.000 kuna.

– Izuzetno sam zadovoljan, ali su oderali državu – kaže nam.

Natječaj za obnovu je trajao samo pet dana s uključenim vikendom i mogle su se javiti samo veće tvrtke ili više manjih udruženih. Neki izvođači kažu da je to dokaz namještanja

Deset tvrtki/konzorcija s najvećim ugovorima za obnovu

Suhomont    39,046.288

Zajednica Mešić com   34,988.967

Tehnocolor    34,731.398

Zajednica Zuki    34,612.273

Zajednica Watmont   34,173.491

Projektgradnja   32,790.039

Zajednica Kip   32,004.724

Monte mont/ing-grad  30,494.186

Tehnika 27,022.769

Nexe gradnja  23,848.466

Komentari

comments