Kako je šef propalog Uljanika uspio izgraditi vilu 20 metara od mora?

KAKO je 50-godišnjem šefu Uprave Uljanika Gianniju Rossandi pošlo za rukom dobiti dozvolu za izgradnju luksuzne vile koja je svega 20-ak metara udaljena od mora u Pješčanoj uvali kod Pule, i to u zaštićenoj zoni? Ako pitate načelnika Općine Medulin Gorana Buića, dozvola nije trebala biti izdana jer nije sukladna prostornom planu. Ako pitate građevinsku inspekciju Ministarstva zaštite okoliša, oni bi možda i reagirali, ali je lokalna vlast izdala sve dozvole. A što se tiče centra IDS-ovske moći, Istarske županije, po njima je sve jasno jer je Rossanda zatražio dozvolu “na vrijeme”. No krenimo redom.

Rossanda je u vrijeme najveće krize brodogradilišta Uljanik koja je kulminirala prosvjedima i štrajkom, izgradio luksuznu vilu s bazenom svega dvadesetak metara od morske obale, čija se vrijednost danas procjenjuje i do pola milijuna eura. Vila koju je nazvao Sail (na engleskom “jedro”) ima četiri spavaće sobe, pet kupaonica i bazen od 45 kvadrata, a dovršena je tek nedavno. Vila se od prije mjesec i nešto dana iznajmljuje turistima, i to po cijeni od 4949 eura, odnosno 36.797 kuna tjedno.

Kućica je ispala vila, a skroman kredit ispao onaj od 2,2 milijuna kuna

“Kuću gradim kao što gradi većina ljudi, kreditom koji sam dobio pod uvjetima kao i drugi, i ne znam ni je li mi najmudrija odluka krenuti u to s 50 godina”, rekao je Rossanda početkom godine za Glas Istre da bi se otkrilo da je kod Privredne banke Zagreb podigao kredit u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna, što si baš i ne može priuštiti većina Hrvata. Isto tako Rossanda je najavljivao malu kuću na zemlji svojih pradjedova, da bi to na kraju ispala vila. Uvidom u katastar vidljivo je da je kuća šefa Uprave Uljanika prepisana na njegova oca Ferruccia Rossanda.

Vidi još:  Kreću istrage koje će uzdrmati Plenkovićevu vladu i kompletno hrvatsko gospodarstvo

No zanimljivo je da su pravo građenja upisali u siječnju prošle godine, a do tada na dvije parcele, na kojima je sada vila, nije bilo objekata. U “urbanističkom planu uređenja Pješčana uvala – građevinsko područje naselja” iz 2016. godine stoji kako se u pojasu do 70 metara od obalne crte “ne može graditi nova pojedinačna ili više građevina, osim građevina komunalne infrastrukture i podzemnih energetskih vodova”. Podsjetimo kako je nova Rossandina vila udaljena nekoliko desetaka metara od mora, točnije 40 metara na najudaljenijem mjestu.

Načelnik Medulina: Dozvola nije trebala biti ni izdana

“Mišljenja smo da dozvola nije trebala biti izdana jer nije sukladna prostornom planu i s istom nismo bili suglasni”, kažu nam iz Općine Medulin odgovarajući na upit kako je šef Uprave Uljanika mogao graditi objekt u zaštićenom dijelu. Naglasimo kako je u Općini Medulin, gdje je izgrađena Rossandina vila, na vlasti nezavisna lista na čelu s Goranom Buićem. Iz te Općine otkrivaju nam kako Istarska županija, koja je na kraju izdala dozvolu za Rossandinu vilu, tu Općinu nije ni pitala o osnovnim uvjetima iako su to bili obavezni učiniti.


Urbanistički plan uređenja Pješčana uvala – parcele su u zaštićenoj zoni

“Građevinske dozvole za objekte koji se nalaze na području općine Medulin izdaje Istarska županija, Upravni odjel za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu)
samoupravu, prostorno uređenje i gradnju, na adresi Riva 8, Pula. Općina Medulin se u postupku izdavanja akata za gradnju očituje o uvjetima priključenja, ali u ovom slučaju nismo upitani ni za taj dio postupka”, kažu nam iz Općine Medulin.

Upit o tome kako je bilo moguće dobiti dozvolu za gradnju u zaštićenom pojasu poslali smo i resornom Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Kažu nam da je građevinska inspekcija zaprimila 23. svibnja prošle godine prijavu nadležnog županijskog ureda za graditeljstvo te da nije bilo osnova za pokretanje inspekcijskog postupka.

Vidi još:  U HRVATSKOJ NEMA RATNIH PROFITERA! Sud srušio još jednu optužnicu za ratno profiterstvo

Investitor se obratio u “pravo vrijeme”

Pojasnili su nam kako je izdavanje dozvola za gradnju i uporabu građevina u nadležnosti upravnih odjela koji obavljaju poslove prostornog uređenja i graditeljstva. U ovom slučaju to je Upravni odjel za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju Istarske županije, odnosno Odsjek za prostorno uređenje i gradnju Pula, Istarske županije.

Iz Istarske županije kažu nam kako im se investitor vile obratio 24. ožujka 2016. godine te zatražio izdavanje građevinske dozvole. U to vrijeme na snazi je bio Prostorni plan Općine Medulin iz 2007. godine te su se tada, tumače nam iz Županije, sporne parcele nalazile u građevinskom području gdje je bila moguća gradnja takvih građevina.

“Urbanistički plan uređenja Pješčana uvala – građevinsko područje naselja stupio je na snagu 17. lipnja 2016. godine, tri mjeseca nakon što je investitor zatražio dozvolu”, kažu nam na kraju iz kabineta Valtera Flege, istarskog župana i istaknutog člana IDS-a.

Veze s IDS-om

Kako je zahtjev riješen tako brzo i prikladno prije nego što je donesen UPU za to područje, nije nam baš jasno. Pokušali smo naći i slične primjere ovakvog ishođenja dozvola, no IDS-ovoj vladavini u Istri danas se tek rijetki žele suprotstaviti.

Na kraju smo upitali u Općini Medulin smatraju li da je ovaj cijeli proces oko građevinske dozvole za šefa Uprave Uljanika zapravo politička odluka.

“Ako je, svakako nije bila odluka Općine Medulin, niti je donesena u interesu bilo koje političke opcije s područja Općine Medulin”, kažu nam na kraju.

Naglasimo kako radnici brodogradilišta Uljanik već dulje izravno povezuju Rossandu s IDS-om, kao i cijelu Upravu Uljanika. To su ponovili i u današnjem priopćenju u kojem su se obratili “IDS-ovskoj mafiji” u Uljaniku.

“Postoje dokazi da je Rossanda bio član IDS-a kada je postao predsjednik uprave što se u medijima i čulo proteklih dana. Ostali članovi uprave su svi redom prijatelji i podanici vrha IDS-a. Ponavljamo da mi nismo glupi i dobro znamo da su uprava i IDS zajednički pokrali milijarde kuna iz Uljanika i tako oštetili nas radnike koji se ionako na težak način borimo za svoje plaće”, stoji u današnjem priopćenju. Čelnici IDS-a za sada tvrde kako oni s Upravom baš i nemaju neke veze.

Vidi još:  U HRVATSKOJ NEMA RATNIH PROFITERA! Sud srušio još jednu optužnicu za ratno profiterstvo

Izvor :

index

Komentari

comments