Kako su se tvrdi HDZ-ovi desničari iz, većinom, doba gospodina Karamarka, ipak probili do Sabora Radikalni kandidati vrlo su dobro prošli u preferencijskom glasanju

Bez obzira na pristojan slavljenički govor Andreja Plenkovića, rezultati izbora pokazuju da se novi HDZ, kad je o zastupnicima u parlamentu riječ, nije bitno promijenio. U parlamentu će i dalje imati pristojnu kolekciju zastupnika tvrde desnice, kakvu je osobno odabirao i Tomislav Karamarko.

Stavivši neke njegove ministre niže na listu Plenković im zapravo nije naštetio, HDZ će u parlamentu i dalje imati zastupnike kojima je antifašizam floskula, a Bujanec enciklopedist i prosvjetitelj. Nakon pregledavanja preferencijalnih glasova, postaje jasno kako prave zvijezde ovih izbora treba tražiti među onim HDZ-ovcima koji su unatoč niskom položaju na listi uspjeli ostvariti dobar rezultat i koji nisu profitirali od činjenice da dio glasača ne zaokružuje kandidata, nego samo listu.

Trijumf Hasanbegovića i Esih

Razloga za slavlje svakako ima bivši ministar kulture – Zlatko Hasanbegović, koji se prilično ležerno, poput prave zvijezde, pojavio vrlo kasno u stranačkom stožeru. U 2. izbornoj jedinici, iako nije bio prvi, osvojio je najviše glasova – 11.898 i bio bolji od Ivane Maletić (11.242) koja je uz šefa HDZ-a stalno bila u kampanji. U istoj jedinici sa zadnjeg mjesta na listi u Sabor ulazi nekadašnji ključni Karamarkov operativac, Milijan Brkić s 9.632 osvojena glasa.

Hasanbegovićeva preporuka glasačima da odaberu Brunu Esih, bila je dovoljna da s niskog 11. mjesta osvoji drugi najbolji rezultat u 1. jedinici, odmah nakon Plenkovićevih 33.265 glasova.

Nova zvijezda hrvatske desnice formalno je nestranačka kandidatkinja, a koliko je bitna Hasanbegoviću i koliko se on ne da impresionirati novim brendiranjem stranke, jasno je bilo čim je javno pozvao da se upravo njoj daju preferencijalni glasovi, iako je predsjednik HDZ-a bio prvi na listi u toj jedinici. Esih je dobila 10.471 glas, Željko Reiner 1.672, a Gordan Jandroković 808 glasova. Tako stoje stvari u novom, umjerenom HDZ-u i portal blizak bivšem vodstvu stranke točno je najavljivao njezin uspjeh nazivajući je Usainom Boltom.

Vidi još:  NEVJEROJATNA PRIČA IZ MALOG HRVATSKOG MJESTA: HDZ-ovac slupao službeni automobil, podnio ostavku, a zatim dobio mjesto direktora
bujo
HASANBEGOVIĆ I ESIH PROSLAVLJAJU IZBORNE REZULTATE S BUJANCEMscreenshot instagram

Culejev recentni rasistički ispad

Još jedan Karamarkov odabranik, Stevo Culej, koji se u ovoj kampanji proslavio rasističkim ispadom, a ranije prostačkim napadom na “Rode” i pozivanjem na razbijanje ćirililčnih ploča, briljirao je na ovim izborima.

Osvojio je 9.262 glasa u 5. izbornoj jedinici, iako ga je Plenković kaznio smjestivši ga na zadnje mjesto liste. To je drugi najbolji rezultat u toj jedinici, odmah iza Zdravka Marića.

Uspjeh Kovača i novog člana stranke

U 8. izbornoj jedinici drugi najbolji rezultat ima Ivan Kirin (4.588 glasova), bivši pravaš iz HSP-AS. Zanimljivo, njega je u HDZ doveo Plenković, iako je predstavnik krajnje desnice, zagovara lustraciju – sudaca i novinara, i protivi se ukidanju zakona o životnom partnerstvu. Kirin je bio tek peti na listi.

Sa šeste pozicije ulazi u parlament Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova i legendarni gost Bujice, koji je njenog autora prozvao eniciklopedistom i prosvjetiteljom. On je napravio pravi poduhvat, sa sredine liste nadmašio je prvu na listi Branku Juričev-Martinčev i bolje plasiranog Darka Milinovića te dobio najviše glasova u 9. jedinici.

Izvor :

Telegram

Komentari

comments