Kako ugasiti firmu u Hrvatskoj i otvoriti je u inozemstvu

VISOKI porezi, loša administracija, komplicirani zakoni i pravna nesigurnost koju stvara nefunkcionirajuće pravosuđe čine Hrvatsku vrlo neprijateljskim okruženjem za posao pa sve više poduzetnika tvrtke seli u inozemstvo.

Napravili smo vodič u kojem su opisani osnovni koraci za gašenje tvrtke u Hrvatskoj, odjavu iz registra poreznih obveznika te otvaranje tvrtke u inozemstvu.

Gašenje firme u Hrvatskoj

Vlasnici donose odluku o “prestanku društva”, a to mora biti sastavljeno u obliku javnobilježničke isprave. Likvidaciju provode članovi uprave, ali se likvidatorima mogu imenovati i druge osobe. Sudskom registru podnosi se prijava za upis te odluke. Nakon toga sud donosi rješenje kojim se u registar upisuje početak postupka likvidacije, a tvrtka dobiva oznaku ”u likvidaciji”. Odluka se objavljuje na web stranicama sudskog registra. Nakon što sud izda rješenje, tvrtka treba izraditi novi pečat s promijenjenim nazivom tvrtke, na kojem uz ime tvrtke piše ”u likvidaciji”.

Nakon upisa odluke o gašenju tvrtke u sudski registar, potrebno je pozvati vjerovnike na prijavu svojih tražbina. Poziv se objavljuje na internetskoj stranici sudskog registra, s time da vjerovnici imaju rok za prijavu tražbina od šest mjeseci od dana objave poziva kada se radi o d.o.o.-u, odnosno dva mjeseca kada se radio o j.d.o.o.-u.

Firma je ugašena brisanjem iz sudskog registra, o čemu sud donosi posebno rješenje, a po završetku postupka likvidacije sudu se na čuvanje predaju poslovne knjige, pečati i dokumentacija društva.

Postupak likvidacije tvrtke u Hrvatskoj, kada se radi o d.o.o.-u, prema našim informacijama traje prosječno godinu dana i košta oko tri tisuće kuna, dok za j.d.o.o. sve skupa traje tri do četiri mjeseca, a troškovi su oko 800 kuna. Osim navedenih troškova mogu se pojaviti i troškovi odvjetnika, knjigovodstva i troškovi zbog prodaje imovine radi namirenja vjerovnika, što može značajno povećati cijenu zatvaranja tvrtke pa se najbolje unaprijed informirati koliko će sve skupa koštati, prije pokretanja samog postupka.

Vidi još:  OPEKLI SE K’O NIGDJE Čak 70% njemačkih investitora više nikad ne bi uložilo u Hrvatsku

> Upute za likvidaciju tvrtke

> Kako likvidirati j.d.o.o. i d.o.o.

Kako se potpuno odjaviti iz Hrvatske

Ako se planirate i fizički preseliti u inozemstvo, potrebno je odjaviti boravište u Hrvatskoj. To se može obaviti u svakoj policijskoj postaji ili diplomatskoj misiji u inozemstvu u roku od 15 dana od preseljenja. Potrebno je ponijeti osobnu iskaznicu i popuniti odgovarajući formular.

> Upute za odjavu boravišta

Mnoge građane koji su posljednjih godina otišli u inozemstvo, pogotovo zemlje EU-a, neugodno je iznenadilo kada su od Porezne uprave dobili dopis da moraju platiti razliku poreza na prihode koje su ostvarili izvan Hrvatske. Zato se potrebno ispisati iz Registra poreznih obveznika te se prilikom ispisa popunjava upitnik putem kojeg Porezna uprava utvrđuje rezidentnost prilikom odlaska iz zemlje.

U tom upitniku ima cijeli niz pitanja koja se odnose na razloge napuštanja zemlje, ali i posebno važno – na veze s Hrvatskom nakon napuštanja zemlje. Poreznike tako interesira što osoba koja se iseljava planira s nekretninom, ako je posjeduje, ostaju li članovi uže obitelji u zemlji, planira li imati osobni automobil u Hrvatskoj, pa čak i kućne ljubimce.

Prema hrvatskim poreznim zakonima prebivalište je tamo gdje osoba ima stan u vlasništvu ili posjedu neprekidno 183 dana u jednoj ili dvije kalendarske godine. Ako ima prebivalište u inozemstvu i tuzemstvu istovremeno, smatra se da je prebivalište u tuzemstvu.

> Upute i obrazac za odjavu iz Registra poreznih obveznika

Otvaranje tvrtke u inozemstvu

Kod osnivanja kompanije u inozemstvu preporučljivo je angažirati odvjetnički ured ili specijaliziranu tvrtku za takve poslove, u Hrvatskoj ili u odabranoj destinaciji. Koji oblik tvrtke je najpogodniji ovisi o osobnim preferencijama, tako da će svatko morati napraviti dodatna istraživanja, a mi smo napravili odabir nekoliko zemalja s osnovnim informacijama. Kao vodič za odabir destinacije za otvaranje tvrtke u inozemstvu može poslužiti ljestvica Svjetske banke Doing Business.

Vidi još:  OPEKLI SE K’O NIGDJE Čak 70% njemačkih investitora više nikad ne bi uložilo u Hrvatsku

IRSKA

Irska je jedna od najdinamičnijih ekonomija Europske unije. Ima vrlo povoljne uvjete poslovanja, konkurentne poreze i efikasnu administraciju pa su mnogi poduzetnici s raznih strana svijeta upravo tu zemlju odabrali kao mjesto na kojem će pokrenuti posao.

Tvrtke se registriraju kod Companies Registration Officea (CRO), koji na svojim stranicama ima sve potrebne formulare, a moguće ih je predati i online te se registracija dovršava nakon maksimalno tri dana. Nakon toga se potrebno prijaviti poreznim vlastima, što je gotovo u jednom danu.

Limited Liability Company, što je usporedivo s našim d.o.o.-om, može se osnovati za nekoliko dana. Proceduru je moguće obaviti online, temeljni kapital nije obavezan, a troškovi iznose oko 150 eura.

> Start a company in Ireland

BUGARSKA

Vrlo zanimljiva zemlja za otvaranje tvrtke je i Bugarska. Procedura za otvaranje tvrtke traje nekoliko dana, a troškovi  iznose oko 65 eura. Brojni servisi nude kompletnu uslugu otvaranja tvrtke za 150 do 200 eura. Najpopularniji oblik tvrtke jest O.O.D., što je otprilike isto kao i d.o.o. u Hrvatskoj, a minimalni kapital iznosi 1 euro.

No ono zbog čega je Bugarska posebno zanimljiva je porezni sustav. Imaju tzv. ”flat tax” sustav te je porezna stopa za sve zaposlene jednaka i iznosi 10 posto. I porez na dobit također iznosi 10 posto.

> Start a company in Bulgaria

MALTA

Jedna od poželjnih destinacija za otvaranje tvrtke je i Malta. Procedura registracije kompanije traje od nekoliko dana do dva tjedna. Minimalni kapital za tvrtku usporedivu s d.o.o.-om je 240 eura, a otprilike toliko iznose i razne naknade koje se plaćaju prilikom registracije.

Malta je dugo vremena bila poznata kao porezna oaza, no usprkos harmonizaciji poreznog sustava s pravilima EU-a i dalje je ostala vrlo atraktivna kao destinacija za registraciju tvrtke. Porez na dobit iznosi 35 posto, no stranci imaju pravo na povrat 6/7 poreza, pa efektivno plaćaju porez od 5 posto.

Vidi još:  OPEKLI SE K’O NIGDJE Čak 70% njemačkih investitora više nikad ne bi uložilo u Hrvatsku

> Start a company in Malta

ESTONIJA

Zanimljiva destinacija za hrvatske poduzetnike mogla bi biti i Estonija. Ova zemlja s istoka Europe najviše je postigla u jačanju online administracije pa je sve, osim otvaranja bankovnog računa, moguće obaviti putem računala i bez posrednika.

Estonija je omogućila elektronsko prebivalište (e-residency) koje mogu zatražiti svi punoljetni građani, bez obzira na to gdje zaista borave. Elektronskim prebivalištem osoba ne postaje državljanin Estonije ni njihov porezni obveznik, ali s njim tvrtku možete otvoriti vrlo jednostavno.

Za dobivanje elektronskog prebivališta potrebno je popuniti online prijavnicu, poslati sken osobnog dokumenta i fotografije te uplatiti naknadu od 100 eura. Nakon toga, za maksimalno mjesec dana, bit ćete obaviješteni o tome da možete podići svoj estonski identifikacijski dokument. On se može dobiti u veleposlanstvima i konzulatima Estonije ili na granici od policije.

Kao e-rezident Estonije tvrtku možete registrirati online. Vrijeme potrebno za registraciju mjeri se u minutama, ali svakako neće potrajati duže od jednog dana. Cijena registracije iznosi od 145 do 190 eura, što ovisi o tome želite li redovnu ili ubrzanu proceduru (iako su u objema varijantama vrlo brzi).

Minimalni kapital iznosi 2500 eura, ali ga nije potrebno uplatiti nego je dovoljno dati izjavu da do tog iznosa osnivač osobno jamči za tvrtku.

Porez na dobit iznosi 20 posto, ali se plaća samo ako se dobit isplaćuje.

> Start a company in Estonia

 

 

Izvor :

index

Komentari

comments