Kakvo iznenađenje! Nećete vjerovati tko ulazi u HNB

30.05.2015., Zagreb - Svecana sjednica Hrvatskoga sabora u prigodi obiljezavanja Dana Hrvatskoga sabora. Milan Bandic, Dinko Cvitan, Boris Vujcic. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Njeno ime dugo se nije spominjalo.

Kao što je naš portal ranije ekskluzivno izvještavao, guverner Hrvatske narodne banke ostaje Boris Vujčić, a da je tome tako može se čuti i iz vladajuće koalicije čiji su se članovi usuglasili po tome pitanju. No, osim samog Vujčića o kojem se u javnosti ionako sve znade, zanimljivo ime spominje se u kontekstu njegove zamjenica, a za tu poziciju predložena je Sandra Švaljek.

Riječ je o dami koja trenutačno obnaša dužnost u gradskoj skupštini, a pozicioniranjem u centralnoj banci njezina gradska politička karijera mogla bi biti privedena kraju. Poznavatelji zagrebačke gradske politike uvjereni su kako će se njenim odlaskom u HNB raspasti i njezina lista u Skupštini. Inače, Švaljek je nesuđena zagrebačka gradonačelnica, a ranijih godina obnašala je dužnost zamjenika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Ujedno, bila je njegova protukandidatkinja na posljednjim lokalnim izborima. Prije toga u javnosti se više spominjao njezin suprug Nenad Kukić koji se bez javnog natječaja zaposlio u zagrebačkoj Gradskoj upravi, usprkos zabrani daljnjeg zapošljavanja u istoj, koja je izdana nekoliko dana prije ovoga poteza. Premda se Kukića u javnosti prozivalo za nepotizam, on sam ogradio se od toga te je tvrdio kako je njegova stručnost uzrok tome što je dobio posao u Gradu u kojem je i njegova supruga bila jedna od ključnih osoba.

Inače, svoju stručnost Kukić pokazuje i kroz poslovanje vlastite tvrtke AD Volarem koja obavlja poslove za nizozemsku Agenciju za međunarodno poslovanje i suradnju, kao i za japansku organizaciju za vanjsku trgovinu. Za razliku od supruga, zamjenica Švaljek poduzetničkim vodama nije plivala pa tako nema pretjeranog iskustva u rukovođenju bilo koje tvrtke. Ali, unatoč tome uspjela se popeti na mjesto ravnateljice Ekonomskog instituta. Bivša ravnateljica Ekonomskog instituta, prema podatcima iz službene biografije, savjete za gospodarstvo davala je bivšoj premijerki Jadranki Kosor, a pažnju javnosti pridobila je uvođenjem kriznog poreza, za koji je tvrdila da će pojačati djelovanje recesije.

U javnom životu pojavljuje se zahvaljujući Ivi Sanaderu koji je 2008. godine imenuje potpredsjednicom Ekonomskog vijeća, kojemu je sam predsjedavao. Tu joj je društvo radio Ivica Mudrinić, drugi potpredsjednik Vijeća, kojega su mediji kasnije prozvali ”Vijećem mudraca”. Isto to mudro vijeće ugašeno je već sljedeće godine, nakon što je bivši premijer dobio plan kojega je Švaljek predložila. Njen prvi zadatak, nakon što je na zadnjim lokalnim izborima izabrana kao druga na Bandićevoj listi te kao stručnjakinja dovedena u gradsku upravio, bio je sanirati Zagrebački holding.

S javnosti se Švaljek morala susresti zbog poplave lažnih diploma u Holdingu, od kojih se ograđivala zalažući se za legalnu provedbu zapošljavanja novih kadrova, koji bi trebali osvježiti tvrtku. Prema službenoj biografiji Švaljek je rođena u Krapini. Udana je majka jednoga sina, a doktorirala je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Radnu karijeru gradila je na Ekonomskom institutu Zagreb gdje je viša znanstvena suradnica, a osam godina je obnašala dužnost ravnateljice Instituta. Posebna područja interesa su joj fiskalna i porezna politika te ekonomski učinci starenja. Od 2000. članica je Savjeta Hrvatske narodne banke. Bila je savjetnica predsjednice Vlade za gospodarstvo. Autorica je i koautorica brojnih znanstvenih radova. Vodila je niz znanstvenih projekata.

Dodajmo da ostali članovi dolaze ili iz HNB-a, bankarskog sektora i akademske zajednice.Mandat članova savjeta traje šest godina, a Boris Vujčić, ako bude potvrđen zasigurno će biti guverner koji će voditi uvođenje eura u Hrvatskoj.

Izvor :

dnevno

Komentari

comments