KAKVO MESO JEDEMO? “Cijena svinjskog vrata 9.99, a ja znam da taj dio ne može ići ispod 29 kuna”

U Otvorenom na HRT-u tema je bila je li zaražena govedina iz Poljske stigla u Hrvatsku, odnosno kakvo meso jedemo te tko ga i kako kontrolira.

Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Goran Jančo kazao je kako su kontrole rigorozne, ali sa stranih tržišta dolazi svakojaka roba. “Što je u hrenovkama koje koštaju 9.99 i dolaze iz Italije, Danske ili iz neke druge zemlje. Imate i svinjski vrat po 9.99. A ja znam da njegova cijena ne može ići ispod 28 ili 29 kuna”.
Pitanje ispravnosti mesa se aktualiziralo nakon otkrića o bolesnom mesu u Poljskoj klaonici od kojeg je velik dio išao za izvoz. Kebab od sumnjivog mesa iz Poljske pronađen je i u Hrvatskoj, te je povučeno. No, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je kazao kako to meso jest iz Poljske, ali nije nije iz sporne klaonice.

Iz Poljske uvezli 6200 tona mesaU Hrvatsku je iz Poljske uvezeno 6.200 tona mesa u 2018. a radi se o junetini, govedini i teletini. Državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak kazao je kako su naši propisi strogi te su usklađeni s procedurom Europske unije. No, zaraženo meso je na kraju ipak završilo u ugostiteljskim objektima, pa se uključila i sanitarna inspekcija.

“Cjelokupni sustav sigurnosti hrane u cijeloj EU funkcionira na isti način. Zaprimili smo obavijest o incidentu kroz žurnog uzbunjivanja. Uzorak je uzela veterinarska inspekcija u Sloveniji te kako su dobili rezultate pustili su informaciju u sustav uzbunjivanja te je onda sanitarna inspekcija provela kontrolu. Promptno smo dobili informaciju, a mi smo odmah znali u kojem je objektu sporno meso. Treba reći i da se radi o patogenim organizmima koji se termičkom obradom uklanjaju”, rekla je u Otvorenom načelnica sektora državne sanitarne inspekcije Ana Marija Crnić.

Izvor :

paraf

Komentari

comments