KAZAHSTAN POSTAJE NOVA DESTINACIJA ‘LOVCIMA NA BLAGO’ Altynkazgan skriva brojne tajne

Arheološka struka polako otkriva izgubljene civilizacije, no sve češće na mjestima na kojima se tomu nisu dali.

Jedno od njih postaje i Kazahstan, odnosno masivne formacije stare preko 1.500 godina koje nose enigmu o vlastitom arhitektu i namjeni.

Velika kamena struktura i kompleks veličine 200 nogometnih igrališta plijeni pozornost u ovoj azijskoj državi. Otkriven detektorom za metal 2010. u Altÿnkazganu na poluotoku Mangÿshlak, kroz relativno kratko razdoblje privukao je svjetsku arheološku elitu. Otkrivač nalazišta Akhmadulin doveo je na lokaciju arheologa Andreya Astafieva iz državne povijesne i kulturalne baštine, a zbog veličine otkrića ovaj u priču uvodi ruskog akademika Evgenija Bogdanova. Takav ‘Modus Operandi’ rezultirao je širom istragom, no sve do 2014. godine zbog ograničenih financijskih sredstava nije postojao projekt iskopavanja. Napokon su stvorili određeni kontakt i status u kazahstanskoj politici i do danas su razotkrili kompleks kamenih menhira ukopanih u tlo, veličine čak i do 34×24 metra. Impozantnost istih nije jedina odlika, pošto brojni uzorci imaju i ugravirane simbole. Nalazište je staro otprilike 1500 godina.

Astafiev i Bogdanov smatraju kako je moguće da sve pripada Hunima iako nisu posve sigurni jer su sve opcije uključene. Ručne gravure na koži i srebru nalažu da je moguće kako je riječ o određenim ritualima ili pogrebu. Poručuju i kako je ovo odličan primjer kako suradnja s amaterskim arheolozima ili ‘lovcima na blago’ ne mora uopće biti loša stvar, naročito ako je uzajamna, a i lokalci u mnogočemu pomažu da se što više nalazišta otkrije i pregleda – zbog vrlo lošeg gospodarskog položaja regije ovo je mnogima jedina nada da će se nešto pomaknuti s mrtve točke. Kako je na jednom dijelu pronađen i kostur, nije isključeno da je riječ o napuštenom groblju, što bi moglo uvelike olakšati datiranje. Mediji sve češće dolaze u okrug i upravo bi taj impuls mogao dodatno motivirati i političke strukture da poduzmu nužne korake ka prezervaciji, otkrivanju i komercijalizaciji nalazišta.

Izvor :

dnevno

Komentari

comments