KAŽNJENE PLODINE Pogledajte odakle su nabavljali meso i to bez ikakvog ugovora

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kaznila je trgovački lanac Plodine s milijun i osam tisuća kuna, jer je suprotno Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) s dobavljačem mesa iz Nizozemske poslovao bez ugovora te plaćao u rokovima dužim od maksimalno dozvoljenih 30 dana, priopćio je AZTN u petak.

Agencija je, naime, provela postupak ispitivanja stanja na tržištu koji je obuhvatio 31 trgovca, pri čemu je metodom slučajnog odabira analizirala određeni broj ugovora koje su trgovci sklopili s domaćim i inozemnim dobavljačima, radi utvrđivanja posluju li u skladu sa ZNTP-om, odnosno postoje li osnove za pokretanje upravnih postupaka.

Tako je uz ostalo AZTN analizirao kupoprodajne ugovore između Plodina i inozemnog dobavljača EKRO BV te još nekoliko ugovora tog trgovačkog lanca s nekoliko domaćih dobavljača.

Agencija navodi da su slučaju nizozemskog EKRO BV Plodine od 4. siječnja 2018. do 12. ožujka 2018. s tim dobavljačem poslovale bez pisanog ugovora, a na temelju ponude i prihvata ponude, no bez bitnih elemenata pisanog ugovora propisanih ZNTP-om.

Ti bitni elementi su cijena proizvoda i/ili način određivanja, odnosno izračuna cijene, kvaliteta i vrsta poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji se isporučuje trgovcu, uvjeti i rokovi plaćanja pri čemu rok plaćanja ne može biti dulji 30 dana od dana primitka svježeg proizvoda, odnosno 60 dana za ostale proizvode, uvjeti i rokovi isporuke, mjesto isporuke te trajanje ugovora.

Izvor :

paraf

Komentari

comments