KOGA ONI MULJAJU? Vlada planirala 121 zakon, ispunila samo 68 pa tvrdi – ‘ostvarili smo sto posto plana’

Najveći broj neplaniranih zakona stiže iz Ministarstva zdravstva

Vlada je u 2018. planirala 121 zakon, a od toga je kroz razna ministarstva 53 zakona povukla. Prema pisanju Večernjeg lista, polovina nije ostvarena nego samo 68 njih. Unatoč toj činjenici, u plan zakonodavnih aktivnosti ispunjen je sto posto. Barem tako tvrde.

Unatoč lošem planiranju, Vlada je u siječnju ove godine u planu zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu predvidjela još više zakona, odnosno njih 134, premda nije ispunila ni plan od 121 zakona u 2018. I dok je Vlada za 2018. godinu loše planirala zakone, što proizlazi iz izvješća o provedbi plana zakonodavnih aktivnosti koji je jučer usvojila, u istoj je godini usvojila čak 145 neplaniranih zakonodavnih aktivnosti, piše Večernji.

Za razliku od planiranih zakona, Vlada je donijela više neplaniranih. Plan im je podbacio za gotovo 50 posto, a najveći broj neplaniranih zakona stiže iz Ministarstva zdravstva, njih čak 27. Na drugom mjestu je Ministarstvo financija s 20 neplaniranih zakona, nakon čega slijedi Ministarstvo poljoprivrede sa 16 zakona pa Ministarstvo rada i mirovinskog sustava s 13. U toj “grupi” našlo se i Ministarstvo gospodarstva s 9 neplaniranih zakona.  Profesor s Pravnog fakulteta Ivan Koprić kazao je za Večernji da bi plan zakonodavnih aktivnosti trebao biti metoda racionalnog rada u politici koja bi se trebala oslanjati na koncept politika koje će Vlada provoditi u mandatu, a koje je već planirala i obećavala u svojoj kampanji.

“Ovaj način, da Vlada odstupa od plana i donosi neplanirane zakone, pokazatelj je da Vlada nema odgovorne i planirane javne politike nego se prilagođava trenutačnoj situaciji, pa i tome je li netko premijera i Vladu prozvao u medijima, i sukladno tome donosi brzinske zakone. Time se zanemaruje dugoročni javni interes. Zaista je katastrofa da rad Vlade ovisi o tome je li netko u javnom prostoru nagazio nju ili premijera”, komentirao je Koprić.

Da bi Vlada morala realnije planirati zakone, istaknula je i Zdenka Pogarčić, šefica Ureda za zakonodavstvo, koja je podnijela izvješće o provedbi plana zakonodavnih aktivnosti za 2018. “Tijekom 2018. smanjen je trend upućivanja prijedloga zakona u hitnoj proceduri. Preokrenut je trend u korist redovitog upućivanja prijedloga zakona u zakonodavni postupak u odnosu na hitni zakonodavni postupak”, stoji u tom izvješću.

Izvor :

net

Komentari

comments

Vidi još:  OVO NE MOŽE BITI SLUČAJNO! Sad je sve jasno! Plenkovićeva vlada raskrinkana! Otkriveno za koga rade