Kolakušić rekao pravu istinu o imovinskim karticama sudaca

od 1.lipnja 2019. godine, imovinske kartice sudaca postat će javne. Vijest koja je jučer objavljena u medijima zapravo je jedna od stvari koju ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković traži još od 2017. godine. Povod tome je izuzetno loša percepcija pravosuđa zbog sumnje u korupciju, koju građani iskazuju u svim relevantnim istraživanjima.

U kuloarima se postavljaju pitanja hoće li ovaj potez otvoriti još jednu “Pandorinu kutiju” gdje ćemo se nagledati ‘svega i svačega’ ili će ovo ipak popraviti vjeru Hrvata u hrvatsko pravosuđe. Pitanje hoćemo li nakon što se objave imovinske kartice sudaca doći do nekih šokantnih otkrića, odnosno vidljivih nerazmjera na korelaciji plaća-imovina, uputili smo najpoznatijem sucu u Hrvatskoj, Mislavu Kolakušiću, nositelju jedne od lista za nadolazeće Europarlamentarne izbore te čovjeku koji je krenuo u borbu protiv korupcije u sudstvu.

“Javna je tajna da imovina pojedinih sudaca, isto kao i političara, nekoliko puta prelazi vrijednost onoga što su za cijeloga života pošteno zaradili. Objava imovinskih kartica sudaca tek je mali korak koji neće dovesti do velikih pomaka u borbi protiv korupcije. Niti je registar branitelja smanjio broj lažnih branitelja, niti će objava imovinskih kartica smanjiti broj korumpiranih sudaca. Naime, nitko neće provjeravati izvore te imovine”, kazao je Kolakušić te nadodao:

“Istinska borba protiv korupcije krenut će odmah nakon sljedećih parlamentarnih izbora i osnivanja Državne antikorupcijske agencije. Agencija će ispitati imovinu i izvore porijekla te imovine do najsitnijih detalja svih osoba koje su od 90-ih upravljale ili odlučivale o našoj imovini, počevši od bivših i sadašnjih sudaca Ustavnoga i Vrhovnoga suda, premijera i ministara, lokalnih moćnika, pa nadalje. Postupak će biti iznimno jednostavan: osobe čija se imovina provjerava morat će, po uzoru na porezni postupak, dokazati izvore svojih prihoda. Izjave da su imovinu “naslijedili od tetke” ili da su “posudili od brata milijune”, a za koje ne postoje dokazi o porijeklu imovine tih osoba, dodatno će se kazneno procesuirati.”, rekao je Kolakušić.

Kolakušićeve namjere su jasne: Čista politika, za dobrobit građana Republike Hrvatske

Baš kao što smatra da sudstvo treba očistiti od korupcije i ‘prljavštine’, istog je mišljenja Mislav Kolakušić i po pitanju politike. Naime, u borbu za politički tron Kolakušić je ušao na račun bezrezervne podrške građana koji su prepoznali njegovu viziju u bolju Hrvatsku, pa je tako svoju kampanju Mislav Kolakušić financirao – iz svojeg džepa.

“Svoju kampanju financiram dobrovoljno, a kampanju HDZ-a, SDP-a, MOST-a, Živoga zida  i ostalih prisilno, kao i svaki drugi porezni obveznik. Političke stranke uzele su građanima Republike Hrvatske samo prošle godine više od 100 milijuna kuna iz državnoga i lokalnih proračuna. Na što su potrošile toliki novac? Preduvjet za radikalne reforme koje su nužne našemu društvu je da nemate nikakvih financijskih obveza ni prema kome i da ste sami sposobni zaraditi za automobil i mobilni telefon. Da ste sposobni samostalno doći na posao, a ne da vas mora voziti vozač u službenom automobilu. Nedopustivo je da se stranke financiraju iz džepova građana na bilo koji način jer se time stvara vojska nesposobnih uhljeba za čije se dodatno uhljebljenje konstantno izmišljaju nova i nova “rukovodeća” radna mjesta. Nikad kraja, nikad dosta. Tvrdnje da bi bila ugrožena demokracija i nepristranost političarakada se stranke ne bi financirale iz džepova građana smatram apsurdnima i lažnima. Pa zar može biti gore nego sada, kada se zakoni donose u isključivu interesu najbeskrupuloznijih lobija, npr. Ovršni, Stečajni i predstečajni, Lex Agrokor, razdjelnički zakon i i tako dalje?” pita se Kolakušić te nadodaje:

“Cjelokupni iznos sredstava koji će nam po sadašnjem zakonu biti uplaćen iz državnoga proračuna za osvojene mandate na ovim izborima isti dan po primitku vratit ćemo u državni proračun. A tako će biti i na svim sljedećim izborima. Odmah nakon sljedećih parlamentarnih izbora bit će zabranjen bilo kakav oblik financiranja političkih stranaka iz državnih i lokalnih proračuna. Osim stotina milijuna kuna koje će ostati građanima, jedinicama lokalne samouprave vratit će se i stotine poslovnih prostora koji će se moći ponuditi poduzetnicima po jednako popularnim cijenama!”, kazao je Kolakušić.

Autor:Ines Brežnjak
Izvor :

dnevno

Komentari

comments

Vidi još:  KOLAKUŠIĆ: “Ne zanimaju me fotelje, dajem otkaz na Trgovačkom sudu, na izbore idem kao običan građanin”