Koliko mandata mogu osvojiti Živi zid, Udruga Franak i Lovrinović?

Nakon što su stranke Živi zid i Promijenimo Hrvatsku, koju predvodi Ivan Lovrinović, te Udruga Franak sklopili koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore, za što su se odlučili jer, kako ističu, dijele zajedničke stavove o pitanju rada Hrvatske narodne banke i monetarne politike, odnosno visoke nezaposlenosti koju ona stvara dok istodobno štiti banke, te nefunkcioniranju pravosuđa i nepravednim zakonima poput Ovršnog zakona i dugogodišnjeg propadanja Hrvatske, kolika je realna snaga nove koalicije te hoće li birači prepoznati njihov program i viziju, za tportal analizira politički komentator Davor Gjenero.

Kakve su šanse tročlane koalicije, teško je predvidjeti, ističe Gjenero, dodajući kako se u biti radi o protusistemskoj skupini organiziranoj kao svojevrsna protuteža te koncentriranoj kao protusistemski i protukapitalistički skup.

‘Valja naglasiti da ta koalicija neće oduzimati glasove i ključno je pitanje hoće li privući rezignirane birače, ali to ponajviše ovisi o stavu medija prema toj koaliciji. Ukoliko im mediji pridaju pažnju, realne su šanse da maksimalno osvoje do dva mandata, možda koji više. Dovoljno se prisjetiti kako su mediji naklonjeni SDP-u gurali Most u prvi plan da bi se neutralizirao HDZ, stoga nova koalicija u takvoj situaciji ima šansu’, istaknuo je za tportal Gjenero, dodajući kako će ova kampanja biti znatno teža za novu koaliciju, nego što je to bila prethodna za Živi zid, što prema sugovorniku očekuje i Most.

Sinčić je toga itekako svjestan i upravo je stoga krenuo u koaliciju s još dva partnera kako bi se dodatno osigurao, ponajviše zato što smo nedavno bili svjedoci cijepanja Živog zida na dvije frakcije, a slična stvar mogla bi se dogoditi i novostvorenoj koaliciji u nastavku predizborne kampanje‘, zaključuje Gjenero, još jednom naglasivši kako izborni uspjeh Živog zida, Udruge Franak i strankePromijenimo Hrvatsku ovisi o njihovom medijskom tretiranju.

Izvor :

Tportal.hr

Komentari

comments