Kolinda je, zlu ne trebalo, već sastavila tehničku vladu s premijerom Damirom Vanđelićem!

Sada je već jasno kao dan da ni HDZ ni SDP bez Mosta neće moći sastaviti vladajuću većinu, a i Plenković i Milanović dobro znaju što se događa s onima koji s Petrovom tikve sade. Problem je tim veći što vodstva tih dviju stranaka nisu spremna ni za veliku koaliciju. Dakle, rujanski izvanredni izbori neće ništa bitnije promijeniti osim što bi Živi zid, sa svojim koalicijskim partnerima, mogao dobiti znatno veći broj glasova, pa bi i oni, uz Most, mogli biti dodatni remetilački faktor HDZ-u i SDP-u u sastavljanju vladajuće većine. Jedno je sigurno: Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović neće dopustiti nove eksperimente, poput onog prošlogodišnjeg s Domoljubnom koalicijom, Mostom i Oreškovićem, koji bi doveli do još dublje krize u državi. Ona u rukavu ima jokera – to je tehnička vlada sastavljena od stručnjaka, a ne od stranačkih poslušnika.

Najnovije ankete pokazuju da je izborom novog predsjednika HDZ-a, Andrije Plenkovića, ta stranka uspjela preokrenuti negativne trendove i gotovo na milimetar sustići  Milanovićev SDP koji je u vrijeme posljednjih dana vladavine Tomislava Karamarka imao i do deset posto prednosti nad glavnim političkim suparnikom. To je svakako odlična vijest za HDZ koji se, činilo se, neće moći tako brzo oporaviti nakon sunovrata u koji je došao  zahvaljujući političkom suicidalizmu bivšeg čelnika te stranke, Tomislava Karamarka.

I dok su u SDP-u i u Narodnoj koaliciji već počeli likovati, sustigle su ih najnovije ankete u kojima su gotovo izjednačeni s Plenkovićevim HDZ-om. Takva bi se situacija, što se anketa tiče, mogla zadržati i do samih izbora, no, nakon rujanske izborne noći i prebrojanih glasova, sve je izvjesnije da se ništa bitnije neće promijeniti u odnosu na prošle izbore.  Sada je već jasno kao dan da ni HDZ a ni SDP, bez Mosta neće moći sastaviti vladajuću većinu, a i Plenković i Milanović dobro znaju što se događa onima koji  s Petrovom tikve sade.

Vidi još:  HDZ-OVCI ŽESTOKO IZRUGALI KOLINDU! Ovakav napad na predsjednicu se ne pamti

Problem je tim veći što vodstva tih dviju stranaka nisu spremna ni za veliku koaliciju. Dakle, rujanski izvanredni izbori neće ništa bitnije promijeniti osim što bi Živi zid sa svojim koalicijskim partnerima mogao dobiti znatno veći broj glasova, pa bi i oni, uz Most, mogli biti dodatni remetilački  faktor HDZ-u i SDP-u u sastavljanju vladajuće većine.

Jedno je sigurno: Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović neće dopustiti nove eksperimente, poput onog prošlogodišnjeg s Domoljubnom koalicijom, Mostom i Oreškovićem, koji bi doveli do još dublje krize vlasti. Stoga, tvrde naši izvori, ona  u rukavu ima jokera – to je tehnička vlada  s premijerom Damirom Vanđelićem, sastavljena od stručnjaka, a ne od stranačkih poslušnika. Inače Damir Vanđelić je bio  predsjedničin favorit još s prošlih izbora kada je ona, nakon natezanja Mosta s SDP-om i HDZ-om, te njihovim mantranjem o tripartitnoj vladi, već imala spremnu tehničku vladu sastavljenu od samih stručnjaka.

Na Pantovčaku se danima prije 23. prosinca, kada je Predsjednica RH dala mandat za sastavaljanje vlade Tihomiru Oreškoviću, sastavljala tehnička vlada, kandidati za ministre su intervjuirani, a kandidat Kolinde Grabar Kitarović za premijera  bio je upravo Damir Vanđelić!

Širi se strah od Petrova 

Ni danas, osam mjeseci poslije neslavnog eksperimenta Mosta i Domoljubne koalicije s premijerom Tihomirom Oreškovićem, a nešto više od mjesec dana pred izvanredne rujanske izbore, situacija se ništa bitnije nije promijenila. Most će opet biti presudan faktor u sastavljanju vladajuće većine, čega su postali duboko svjesni i SDP i HDZ. I premda su, sve do jučer, predsjednik SDP-a Zoran Milanović  i njegovi koalicijski partneri uporno tvrdili da s Mostom neće ići u postizbornu koaliciju ni pod koju cijenu, jer je glas za Most glas za HDZ, već danas Milanović pjeva drugu pjesmu. On sada tvrdi da je spreman na koaliciju s Mostom.

Vidi još:  Kolinda napadnuta: Sprema joj se opasnost! Evo tko stoji iza udarca

„Uvjeren sam da su i oni spremni. Mislim da neće opstruirati formiranje Vlade i da će u njoj sudjelovati“, kaže Milanović. Što se tiče Plenkovićeva HDZ-a, oni su  otpočetka, barem verbalno, pokazivali sklonost   koaliranju s Mostom nakon izbora, iako su mnogi u stranci skeptični po tom pitanju, plašeći se da bi Most opet mogao svojim nemogućim zahtjevima, beskonačnim uvjetovanjima  i ucjenama opstruirati i buduću vlast. „Petrov, nažalost, nije spreman mijenjati sebe, nego druge, odnosno spreman je kadrovirati u drugim strankama, konkretno u HDZ-u i SDP-u, dok Most tretira kao savršen stranački mehanizam na koji se svi trebaju ugledati. Bojim se da s takvim Petrovom koji dlaku mijenja a ćud nikada, teško bilo tko može uspostaviti stabilnu vladajuću većinu koja bi bila sposobna održati se četiri godine na vlasti, tvrdi nam naš izvor iz HDZ-a.

Kolindin žal za propuštenim

Slično razmišljaju danas i na Pantovčaku. Glavni savjetnici Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović za unutarnju i vanjsku politiku, Mate Radeljić i Mate Granić, uvjereni su da niti HDZ, a ni SDP neće moći sa svojim koalicijskim partnerima sastaviti vladajuću većinu bez Mosta. A kako je izgledala koalicija Mosta i HDZ-a, građani su se imali priliku uvjeriti u proteklih sedam mjeseci. Eventualna koalicija Mosta i SDP-a, najvjerojatnije bi završila kao i ova prethodna, uvjereni su mnogi analitičari, ali i glavni stratezi u SDP-u.

Božo Petrov neće odustati od svoje misije rušenja  lidera SDP-a Zorana Milanovića, kao što mu je pošlo za rukom politički nokautirati Tomislava Karamarka. Dakle, njemu je stalo do rušenja, a ne do građenja i nužnih reformi bez kojih Hrvatska ne može krenuti naprijed, smatraju visokopozicionirani izvori u Narodnoj koaliciji. Oni se plaše da bi se  nakon rujanskih izbora  mogao ponoviti prošlogodišnji scenarij što bi zemlju još više unazadilo i u političkom i, što je još gore, u gospodarskom smislu.

Vidi još:  Pejčinović Burić bahato napala predsjednicu: ‘S Pantovčaka se širi nepotrebna nervoza’

Toga se plaše i na Pantovčaku, pa nas naši tamošnji izvori uvjeravaju da se to neće dogoditi. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je, zlu ne trebalo, već sastavila tehničku vladu s Damirom Vanđelićem kao premijerom. Ona i danas žali što nije bila odlučnija prošle godine, kada su se razgovori o sastavljanju nove vlade između HDZ-a, Mosta i SDP-a otegli u nedogled, te što tada nije presjekla zamršeni gordijski čvor, iskoristivši svoje ustavne ovlasti za imenovanjem tehničke vlade.

Može li nam se ponoviti prošlogodišnji postizborni scenarij?

Kolinda je i tada bila,  a i sada je sto posto uvjerena,  da bi tehnička Vlada bila najbolje rješenje, pod pretpostavkom da se buduća vlast bude formirala po prethodnom neuspjelom receptu i eksperimentu. Izvori s Pantovčaka nas uvjeravaju da u sadašnjoj konstelaciji političkih snaga u Hrvatskoj nitko nema šansu sastaviti takvu vladu kakvu je već sada sastavila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je u nju, kao i prošle godine, okupila sve najbolje stručnjake. Takva bi vlada besprijekorno upravljala zemljom i bila bi sposobna izvući Hrvatsku iz teškog gospodarskog gliba.

Ta vlada se ne bi bavila prošlošću, nego urgentnim rješavanjem aktualne krize i iznalazila rješenja za što brži gospodarski oporavak zemlje, uvjeravaju nas izvori bliski Pantovčaku. Dakle, ukoliko se ništa značajnije ne promijeni  u glavama onih koji će nakon rujanskih izbora  imati prigodu odlučivati o sastavljanju buduće vlasti, teško se može očekivati formiranje stabilne većine, bez već viđenih scenarija koji su nas doveli u sadašnji politički „ćorsokak“.

Izvor :

Dnevno.hr

Komentari

comments