Konačno se oglasio Dodik: Šokiran sam scenama iz Banje Luke, ali…

MILORAD Dodik je u današnjoj izjavi agenciji Srna ustvrdio da je “razočaran brzinom kojom tužiteljstvo vodi slučaj stradanja” Davida Dragičevića.

Dodik je izjavio Srni da duboko suosjeća s bolom obitelji Dragičević te dodao kako mora poručiti da je “Republika Srpska pravna država u kojoj se zakoni moraju provoditi”, prenosi N1.

Uhićenje Davidova oca nazvao “nesretnom okolnosti”

Dodik je dodao da je to što je pod udar zakona došao otac koji je izgubio sina “jedna nesretna okolnost”, rekavši da ga “u bilo kojoj zemlji svijeta zakon ne bi prepoznavao kao oca koji je izgubio sina, već kao građanina koji se ogriješio o zakon”.

“Nisam se oglašavao tijekom jučerašnjeg dana jer sam odmah po lišenju slobode Davora Dragičevića informiran da je sve napravljeno po slovu zakona. Isto tako sam informiran da su i događaji koji su uslijedili, a koje smo pratili putem medija, dio policijsko-tužilačke akcije o kojoj kao političar ne mogu i neću govoriti”, rekao je Dodik upitan da prokomentira jučerašnja događanja u Banjoj Luci.

Dodao je da i kao dužnosnik i kao čovjek može reći da “slike koje su se vidjele jučer u Banja Luci nisu godile ničijem oku niti su nešto što itko želi vidjeti”.

“Šokiran sam scenama s Trga Krajine”

“Moram priznati da sam šokiran scenama u kojima se jučer na Trgu Krajine vide majke s malom djecom i javno pitam sve u Republici Srpskoj tko bi svoje dijete doveo na mjesto koje je sasvim očito mjesto opsežne policijske akcije”, rekao je Dodik za Srnu.

Dodao je da je jučer na Trgu vidio i “skandal političare koji, nažalost, tragediju obitelji Dragičević i dalje monstruozno zloupotrebljavaju i javno dovode u pitanje provođenje zakona za koje su neki od njih svojevremeno i glasali”.

Vidi još:  ZA FOTOGRAFIRANJE I SNIMANJE POLICIJE 60 DANA ZATVORA? Upravo je to novi prijedlog Vlade Republike Srpske

“Razumijem da neki od tih političara žive od skandala, kreiraju predstave u kojima mogu igrati kakvu-takvu ulogu, ali ne razumijem da su za potrebe političke promocije spremni igrati se s institucijama države. Pitam sve u Republici Srpskoj, ali i u regiji i svijetu, koja bi policija dozvolila da bilo tko nekažnjeno napada ili tuče njene pripadnike tijekom vršenja svojih ustavnih i zakonskih obaveza”, upitao je Dodik.

Komentirajući reakcije koje dolaze u vezi s događanjima u Banjoj Luci, Dodik je rekao Srni da je bilo zanimljivo vidjeti kako su u “FBiH vidjeli jučerašnju policijsko-tužilačku akciju”.

Spominjao je i “navodni genocid”

“Jučer nas i Željko Komšić podsjeća da je policija Republike Srpske sudjelovala u navodnom genocidu i da je vrijeme da se reforma policije vrati na stol. Sve to govori da su se najglasniji akteri ovog događaja udaljili od same suštine i da nikoga od njih nije briga kako je stradao mladi Banjolučanin”, konstatirao je Dodik.

Na pitanje da prokomentira jučerašnje priopćenje Delegacije EU-a na čelu s Lars-Gunar Vigemarkom u kojem izražavaju zabrinutost zbog situacije u Banjoj Luci i traže od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske “hitno objašnjenje trenutnih uhićenja različitih osoba povezanih s pokretom Pravda za Davida“, Dodik je istaknuo da je to nediplomatski i nedopustivo u bilo kojoj suverenoj državi.

“Miješanje diplomata u tužilačko-policijske operacije nije u opisu ni domaćih političkih predstavnika, a posebno ne stranih. Porukom da vlasti Republike Srpske moraju pokazati suzdržanost, Vigemark u stvari poručuje da vlast Republike Srpske ne bi trebala primjenjivati zakone koji su usklađeni s najboljom europskom praksom”, naglasio je Dodik.

On je rekao Srni da je jučerašnja reakcija Delegacije EU-a u BiH povodom događaja u Banjoj Luci kojim slučajem došla iz usta nekoga od predstavnika vlasti, “bila bi osuđena od tih istih Europljana i kvalificirana kao miješanje u rad tužiteljstva”.

“Nedavno su inzistirali da se odluke tužiteljstva moraju poštovati”

“Ne tako davno ti isti međunarodni službenici inzistirali su na tome da se odluke tužiteljstva moraju poštovati. Što se promijenilo u međuvremenu da oni sada umjesto poštovanja odluka tužiteljstva izražavaju zabrinutost”, upitao je Dodik pa pozvao sve građane Banje Luke i Republike Srpske na “mir i suzdržanost, na poštovanje zakona i procedura, jer ove nemile slike gode očima samo onih kojima nije stalo ni do istine o stradanju Davida Dragičevića, ni do Banje Luke, ni Republike Srpske”.

Izvor :

index

Komentari

comments