Krah poslovnog carstva Mesićevih financijera sa Širokog Brijega: Ovome se nisu nadali

Serijal priča o propalim poduzetnicima nastavljamo pričom o braći Lijanović.

Nekadašnji izrazito utjecajan poduzetnik i političar, stanovnik Širokog Brijega Jerko Ivanković Lijanović, osuđen je u nedavno u BiH na devet godina zatvora zbog reketiranja poljoprivrednika, u vrijeme kada je kao ministar upravljao ovim krucijalnim resorom. Lijanović možda po hrvatsku javnost nije odveć zanimljiv sve dok se ne spomene podatak kako je bio financijer kampanje nekadašnjeg predsjednika Stipe Mesića.

Jednako tako, portal Tjedno.hr svojedobno je pisao kako je baš Lijanović bivšem predsjedniku posudio novac za stanove na zagrebačkom Borčecu te da je on misteriozni prijatelj na kojega se tadašnji predsjednik pozivao, pokušavajući pod pritiskom javnosti opravdati pod neobičnim okolnostima stečenu imovinu. Ta teorija, dakako, nikada nije službeno dokazana, ali govorilo se u spomenutom mediju kako Lijanović bivšem predsjedniku Mesiću novac nije posudio, već mu je luksuzne nekretnine poklonio stoga što je on bio zaslužan za plasman njegovih mesnih prerađevina na arapsko tržište.

Bilo kako bilo, i bez ovog detalja biografija Jerka Lijanovića nije nezanimljiva. Naime, riječ je o članu nadaleko poznate obitelji Lijanović u čijem je vlasništvu nekoć bio i mesno-prerađivački div koji je punio police trgovina i u našoj državi, a oni koji Lijanovića ne simpatiziraju previše, a takvih je podosta, reći će kako za taj uspjeh može zahvaliti HDZ-u koji je u ”ona vremena” štancao tajkune.

Kako to nerijetko među poduzetnicima s ”ovih prostora” biva, poslovnom carstvu Lijanovićevih dokusurile su afere i sudski procesi, a Stipe Ivanković (mlađi brat Jerka Lijanovića) svojedobno je u razgovoru za Jutarnji list konstatirao kako se njihovo carstvo počelo raspadati onoga trenutka kada su ušli u politiku. Njegovu teoriju izricao je i Lijanović stariji kada je prodavao pogon nekadašnje Mesne industrije. Politika o kojoj Lijanovići govore jest njihovo djelovanje u Narodnoj stranci Radom za boljitak čiji je predsjednik Mladen Ivanković, a unutar čije je kvote Jerko Lijanović bio zamjenik premijera i ministar poljoprivrede u entitetskoj vladi koju je predvodio SDP BiH. Stranka je u začecima predstavljana kao alternativa bosanskohercegovačkom HDZ-u za Hrvate koji u toj zemlji žive.

I dok braća Jerko i Mladen nisu odoljeli zovu politike, druga dva brata Slavo i Jozo nastavili su rukovoditi obiteljskom tvrtkom. Pričalo se po hercegovačkom kraju da Lijanovići ”kupuju glasove”. Jerko Lijanović i nakon izricanja presude iskazao je žaljenje što je sudsko vijeće donijelo zaključak temeljen na neistinama i lažnim svjedočenjima koja su, prema njegovim riječima plaćana po 50 tisuća maraka. U politiku se namjerava vratiti te namjerava pravdu istjerati do kraja.

 

512400cookie-checkKrah poslovnog carstva Mesićevih financijera sa Širokog Brijega: Ovome se nisu nadali
Izvor :

dnevno

Komentari

comments