KRALJ PROPALOG KRALJEVSTVA Novo odlikovanje u grupi koja nosi imena kraljeva – Velered Franje Tuđmana

Hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarovićpredložit će ustanovljenje odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom koje bi bilo dodjeljivano hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja RH za promicanje nacionalnog zajedništva.

To novo visoko državno odlikovanje bit će u redu najviših priznanja koje RH dodjeljuje, dakle Veleredova, kojih je do sada bilo četiri, a prema prijedlogu predsjednice, novo odlikovanje s imenom prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana bit će peto odlikovanje u nizu i u grupi veleredova koji nose imena kralja Tomislava, potom kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV, Dmitra Zvonimira.

Sebe je smatrao kraljem a državu svojim kraljevstvomTuđman bi uvrštavanjem na popis veleredova i povijesno bio dodan među hrvatske državne poglavare. Prijedlog predsjednice objavljuje se prigodno, na godišnjicu rođenja Franje Tuđmana, 14. svibnja.

Njegovi kritičari napominju da je Franjo Tuđman sebe smatrao kraljem. Koji je bez problema mogao poništavati izbore, nazivati protivnike “izdajicama i diletantima”, a oporbenjake “stokom sitnog zuba”, dok je paradirao s lentom i promovirao svoju “kraljevsku” obitelj.

Volio je kraljevsku pompu i parade. Volio je lente i odlikovanja, vojne mimohode i srednjovjekovne odore, volio je vrijeđati neposlušne građane i upravljati svakim segmentom društva. Hrvatsku je smatrao svojim lenom, promovirao je bogate obitelji i kreirao kastu kmetova. Progonio je protivnike i prozivao neprijatelje.

Prezirao je demokratsku proceduru, nije se obazirao na zakone, ignorirao je nadzor i kontrolu.

Još važnije, od Hrvatske je stvorio srednjovjekovnu državicu.

Čak i s jednim vitezom na čelu parlamenta.

Niska razina hrvatske demokracije, kržljave ili pokorene institucije, nepoštivanje Ustava, vladavina sile, a ne zakona, zatupljivanje građana, jačanje i utjecaj Katoličke crkve, odnos prema ženama i njihovu tijelu, odnos prema obrazovanju, prema manjinama i ljudskim pravima… To je današnja Tuđmanova Hrvatska, smatraju njegovi kritičari.

Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  Kolinda se sad zgraža nad Šešeljem, a on joj je pomogao da postane predsjednica