Margetić otkrio da ga je napao Orešković zbog zločina u Sisku

Svejedno koji je motiv Ivice Oreškovića bio da fizički nasrne na Domagoja Margetića – njihovi neriješeni špijunski računi ili reakcija na pisanje kontroverznog novinara o zločinima u Sisku, o priči u kojoj bi se moglo pronaći i brata ratnog zločinca iz Gospića. Taj je napad za svaku osudu. No, ako pravosuđe do sada nije osudilo mlađeg Oreškovića za ono što je i policija ustanovila da je napravio, ne treba uopće čuditi da se policija nije pomakla s mrtvog mjesta vezano za moju prijavu protiv klana Orešković od ljetos. Ne iznenađuje ni Margetićev strahu, jer su braća Orešković u Hrvatskoj nedodirljiva.

U srijedu, 13-og o.m. Domagoj Margetić je otkrio identitet napadača na njega na Kvaternikovom trgu u Zagrebu točno prije tjedan dana. Margetić je napisao da je riječ o Ivici Oreškoviću, a kojeg on kao nije poznavao. Da ga je isti napao zbog pisanja o ratnim zločinima u Sisku. Napadača navodno nije poznavao od ranije, a Margetić se još požalio da sudski slučaj nije riješen.

Domagoj Margetic, 13. prosinca 2017

Na današnji dan 2016. godine, dakle točno prije godinu dana, Ivica Orešković, meni nepoznati napadač, fizički me napao, prijetio i izudarao, te mi nanio povredu vratnih kralježaka, na tržnici Kvatrić u središtu Zagreba, usred bijela dana, kako se to kaže. Od pune tržnice, nitko nije reagirao da spriječi napad. Napadač je uhićen nakon dva dana, no pušten na slobodu i do danas za taj fizički napad nije osuđen. Motiv napada su moji novinarski tekstovi o ratnim zločinima u Sisku, pa je “iznerviran mojim pisanjem protiv Hrvatske” domoljub Ivica Orešković osjetio nagon obrane domovine od mene i pretukao me. Sličan nagon dijeli i država koja ga do danas za to nije osudila. Takvi u Hrvatskoj uživaju zaštitu. Hrvatska 2016. – 2017.

Domagoj Margetić je poznavao napadača od ranije jer je riječ o bratu ratnog zločinca Tihomira Oreškovića, a zajednički prijatelj Ivica Filipović, tvrdi da su surađivali više puta, jednom u napadu na pokojnog Paju Šimića Conjara, optuživši ga da je on kriv za smrt Milana Levara. Pajo Šimić je Margetiću uzvratio da je on poručnik SIS-a. Tihomir Orešković je pukovnik, a čin Ivice Oreškovića iz SIS-a mi nije poznat. Braću Orešković s Margetićem povezivalo su i zajedničke veze s Josipom Perkovićem koji im je bio šef u SIS-u i Margetićev susjed u Bauerovoj ulici u Zagrebu.

Margetić je sve do neki dan šutio tko je napadač na njega, iako je to znao najkasnije od trenutka kada ga je prepoznao na policiji dva dana nakon napada. Krugovi iz vrha HND-a koji su svo ovo vrijeme davali podršku Margetiću objašnjavaju da se Margetić strašno bojao braće Orešković i nije htio da se s napadačevim identitetom izlazi u javnost. Radije je prepustio da se misli kako je riječ o nekakvom bezveznom, alkoholiziranom i PTSP-ijem izmučenom branitelju (nešto poput onog starca koji je predsjedniku HND-a Saši Lekoviću poslao prijeteći SMS pa završio mjesec dana u pritvoru), nadajući se da će pravosuđe odraditi svoj posao. Policija u Margetićevom slučaju jest uhitila Ivicu Oreškovića i protiv njega DORH-u poslala neku kaznenu prijavu, ali pravosuđe izgleda još nije odradilo svoj posao, pa je kontroverzni novinar počeo gubiti živce diskretno upozorivši na identitet napadača. Diskretno jer ne želi ni potvrditi ni demantirati je li riječ o partneru novinarke Nove TV, Ivane Petrović i bratu ratnog zločinca Tihomira Oreškovića, a izravne upite o tome na svom fb profilu briše. No, prema mojim izvorima iz HND-a, a provjerio neslužbeno u policiji, doista je riječ o njegovom bivšem kolegi iz Uprave SIS-a koji je kao jedan od povjerljivih ljudi Josipa Perkovića 1992/1992 obilazio ratišta gdje bi se odvijali zločini – od Gospića gdje mu je zapovjedao brat, preko Siska gdje su vladali Ivan Bobetko i Đuro Brodarac, do Pakraca gdje je jedno vrijeme zapovijedao Zvonimir Trusić. Na naslovnoj ilustraciji je Ivica Orešković s ratnom izvjestiteljicom HTV-a iz Siska Mirnom Berend.

Margetić, Trusić, Rogić

Čim je Orešković napao Margetića, a ovaj o napadu izvijestio preko FB-a, Mladen Rogić, najbolji Ivičin frend podijelio je taj status i pokrenuo hajku na kontroverznog novinara. Ista ekipa prijetila je i meni u srpnju ove godine, pa sam ih prijavio krim policiji u Heinzelovoj,ali do danas od policije nisam dobio nikakav odgovor što je poduzela.

Kako se vidi iz prepiske Margetić-Šimić, 2007 Margetić je tvrdio da su ratni zločini u Gospiću izmišljotina u režiji Stjepana Mesića, a koji da je režirao i ubojstvo Milana Levara. Istovjetne tvrdnje na sudu je prethodno iznosio Tihomir Orešković, na koncu osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u Gospiću, ali osim davanja iskaza na poligrafu na okolnosti ubojstva Milana Levara, za taj ga slučaj do danas nitko ništa nije pitao. Dakle, 2007-e kad Margetić piše da nije bilo ratnih zločina u Gospiću, Milovan Škorić, bivši agent SZUP-a, a te godine u travnju u svojstvu predsjednika Zajednice Srba u Hrvatskoj podnosi DORH-u kaznenu prijavu govoto protiv cijele ratne Vlade za masovni zločin umorstva 661 sisačkog civila. Ta je prijava najprije odbačena od strane Bajićeva ureda, a onda s istim materijalom Domagoj Margetić odlazi u Beograd i predaje ga srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine. Margetić se odlaskom u Beograd javno pohvalio, a DORh je ubrzo podignuo optužnice protiv Đure Brodarca, Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka. Brodarac je bio načelnik sisačke policije, Milanković njegov zamjenik, a Bošnjak, pripadnik specijalne policijske jedinice “Vukovi”.

Domagoj Margetić je tvrdio da zločine činile pričuvna policijska jedinica sastavljena od labinskih rudara bošnjačke nacionalnosti, tzv “Handžar divizija” i jedinica “Vukovi”, kojom je 1991. zapovijedao nekadašnji zagrebački milicajac Jadranko Garbin, a koji da je u nju okupio onu polovicu zagrebačkih kriminalaca koji nisu otišli s Tomislavom Merčepom. Margetić je u javnosti prozivao Ekrema Mandala, nekadašnjeg labinskog birtaša i zapovjednika “Handžar divizije”, i Žarka Pešu, ratnog zapovjednika Sunje, i nadređenog Slobodanu Praljku, da je nakon ubojstva Garbina preuzeo zapovijedanje “Vukovima”, a koji da su nastavili sa zločinima.U međuvremenu je Ekrem Mandal umro, a Žarka Pešu nitko nije pitao za zdravlje. Đuro Brodarac umro je tokom suđenja. Vladimir Milanković osuđen je na 7 godina zatvora, a Drago Bošnjak oslobođen optužbe.

Ivica Orešković je s Ivanom Bobetko i svojim bratom Tihomirom bio na promociji knjige kolege Vladimira Šeksa 3o-og lipnja u zagrebčkom hotelu “Esplanade”Ubrzo je Ivan Bobetko priveden na informativni razgovor u policiji vezano za zločine u Sisku. On na to reagira ljutito i prijeteći na FB-u premijeru Andreju Plenkoviću i ministru policije Davoru Božinoviću:

Čujem da se opet planira branitelje uhićivat zbog nekih navodni “ratnih zločina” koliko je to dobro ,pametno i pravedno bumo vidli…

Ako premijer Plenković i ministar Božinović ne shvaćaju da im yu -sup ekipa ne sapunaju dasku sa novim privođenjima i optužnicama za HR branitelje…nek se vrate u diplomaciju.

Ne bavim se aktivno politikom ali je pratim i budu li stari supovci “minirali” kadrovske smjene u mup-u privođenjem i uhićenjem branitelja …jasno je da otkud priča ide…al akcija ima i reakciju!

Umirila ga je njegova partnerica Ivana Petrović:

Ivana Petrovic Sud za ljudska prava u srasbourgu je naložio nadležnim tijelima RH da se istraži zločin nad jednim srpskim civilom u Sisku. Utvrdio je da su obitelji tj tužiteljima prekršena ljudska prava jer na njihove prijave kazneni progon RH nije reagirao kako zakon nalaže.Sud za ljudska prava inače ne ulazi u meritum jeli nešto je ili nije jeli ima krivnje ili nema već gleda jeli poštivana procedura u postupku i jeli s ev nepoštivanjem procedure prekršeno ljudsko pravo tužitelja .Poziv gen Bobetka je bio poziv na razgovor,on nije pozvan u svojstvu osumnjičenika . I dobro je što se odazvao jer da nije Strassbourg koji stvara pravni standard bi nas dobro ”klepio”. Ako nema dokaza i saznanja bit će obustavljeno- ali je bitno provest proceduru i poslat izvješće po zahtjevu Europskog suda za ljudska prava. E sad,ključno je to što to nije bila nikakva ”hića”,to se moglo uz prethodno pojašnjenje obavit i u rujnu.Znači ”tajming” je sporan i način na koji je to izvedeno.Ovi iz krima i ravnateljstva zovu Bobetka u srpnju na dan kad gori Split i kad su premijer i ministar u Splitu i o tome ih nitko iz Ravnateljstva MUP-a ne obavještava. Već očito namjerno stvaraju dojam da je Bobetko priveden kao osumnjičenik.I pale emocije branitelja kojima ništa nije činjenično i zdravorazumski pojašnjeno..Očito je to manipulirano zbog najavljenih smjena,klasično sapunanje daske i pokušaj destabilizacije .Nakon toga se Ivica Orešković okomio na mene, pa je u raspravi što je indikativno za ovaj slučaj, spomenuo i Margetića.

Svejedno koji je motiv Ivice Oreškovića bio da fizički nasrne na Domagoja Margetića – njihovi neriješeni špijunski računi ili reakcija na pisanje kontroverznog novinara o zločinima u Sisku, o priči u kojoj bi se moglo pronaći i brata ratnog zločinca iz Gospića. Taj je napad za svaku osudu. No, ako pravosuđe do sada nije osudilo mlađeg Oreškovića za ono što je i policija ustanovila da je napravio, ne treba uopće čuditi da se policija nije pomakla s mrtvog mjesta vezano za moju prijavu protiv klana Orešković od ljetos. Ne iznenađuje ni Margetićev strahu, jer su braća Orešković u Hrvatskoj nedodirljiva. Ivica Orešković je kao partner Ivane Petrović i sudionikom gala humanitarnih priredbi, te mu se slika objavljuje u ženskom časopisu “Glorija”, a i na Novoj TV.

Komentari

comments