Marić: Radnici Uljanika kažu da su izigrani, to mogu reći i porezni obveznici

O BRODOGRADNJI i hrvatskim brodogradilištima je u emisiji HRT-a Tema dana govorio ministar financija Zdravko Marić.

Osvrnuo se na velike dugove i jamstva što se godinama gomilaju.

“Kao što je i državni odvjetnik rekao, možda je to već i previše često korištena uzrečica, da određene institucije rade svoj posao. To je u njihovoj ingerenciji, što i na koji način će se dalje događati vidjet ćemo. Ja u svakom slučaju mogu reći, još od onog trenutka kada je ministarstvo financija vladi uputilo, a vlada u okviru zaključka usvojila Izvješće o stanju ukupnih jamstava, dakle 4,3 mlrd. kuna ukupno je izdano jamstva za Uljanik grupu”, rekao je Marić.

Pa nastavio:

“Dobar dio njih ima onaj predznak činidbenih jamstva – dakle, kupac ugovori gradnju broda, kupac daje određeni iznos avansnih plaćanja unaprijed prilikom gradnje broda, ali u isto vrijeme traži kontragaranciju. U pravilu se kontragarancija traži 80% od države, a 20% je komercijalni dio. Sve je u redu u situacijama kada se brod napravi, kada se isporuči i kada se ta jamstva otkažu. Međutim, u nemalom broju slučajeva, i u tom izvješću je jasno naznačeno da su se zapravo ugovarali brodovi, povlačili novci, a do gradnje broda nije došlo i došlo jer do aktivacije državnih jamstava. S jučerašnjim danom ukupno smo po pitanju tih jamstava platili 3,1 mlrd. kuna, što znači da je još ostalo nekakvih 1,2 do 1,5 mlrd. kn. S obzirom da država ne jamči samo na glavnicu nego i na kamate i razne troškove, računam da ćemo još biti u obvezi platiti 300 do 500 milijuna kuna jer nam još uvijek predstoji jedna mogućnost spašavanja broda jaružara ukupne vrijednosti preko 900 milijuna kuna za koje je evidentno da će biti potrebno uložiti nešto da bi se spasilo”, rekao je ministar Marić.

U 25 godina brodogradilišta dobila 35 milijardi kuna. Sad im treba još deset

U četvrt stoljeća u brodogradilišta se ubacilo 35 milijardi kuna.

“Danas ima dosta u javnosti kako ima konfliktnih stavova. Predsjednik vlade je zatražio analizu. Ministarstvo financija, nije samo ovo slučaj, uvijek pomno analizira i promatra, analiza je u završnoj fazi i uskoro će biti prezentirana premijeru, vladi, koalicijskim partnerima i svima kojima treba biti predstavljena jer upravo kroz tu analizu treba sagledati ovu cjelokupnu problematiku. Dakle 3,1 mlrd. je plaćena u zadnja 2 mjeseca, u proteklih 25 godina čak je 35 milijardi kuna plaćeno u brodogradnju, ne samo u Uljanik grupu, nego u cjelokupnu hrvatsku brodogradnju”, rekao je Marić.

Sad im treba još deset milijardi.

“Kod  takvog pitanja ili odgovora na to pitanje treba gledati širi kontekst. Koliko ta brodograđevna industrija kontribuira u industrijskoj proizvodnji, u izvozu, u BDP-u, u proračunu, kakvi su globalni trendovi. Nedavno su se dva najveća južnokorejska brodogradilišta spojila kako bi odgovorili konkurenciji iz Kine. To su sve elementi koje mi u toj analizi vodimo jer stvar nije tako jednostavna”, objasnio je ministar.

Poruka za radnike Uljanika

Teško mu je, kaže, naći poruku za radnike Uljanika.

“Teško je zaista poslati bilo kakvu poruku. Od početka sam na ovoj temi vrlo otvoren, vrlo jasan i vrlo konkretan s brojkama. Iz izlaganja radnika doznaje se da se osjećaju izigrani od strane vlade, u isto vrijeme sam siguran da brojni porezni obveznici mogu koristiti isti glagol, odnosno istu karakterizaciju da su također izigrani, obzirom da je, ne njihovom krivnjom, u zadnja 2 mjeseca plaćeno 3 mlrd. kuna za nešto što nikad nije isporučeno ili napravljeno. Ovako jedno kompleksnu odluku vlada promatra, razmišlja, razmatra, koji će konačni stav biti, to ćemo vidjeti”, odgovorio je Marić.

Izvor :

index

Komentari

comments

Vidi još:  Skandalozno! Bivši direktori Uljanika dobili više zaostalih plaća nego radnici