Martina Dalić je pod istragom jer brani kupnju Ine, koju vodi njen muž

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa već neko vrijeme istražuje potpredsjednicu vlade Martinu Dalić.

Potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić ovih je dana itekako angažirana oko otkupa INE od MOL-a i prodaje HEP-a kako bi se skupila sredstva za tu transakciju. Iako Hrvatska ima i ministarstvo energetike, koje vodi MOST-ovac Dobrović, baš kao i ministarstvo državne imovine, koje vodi Goran Marić, svi oni šute dok glavnu riječ u ovom procesu vodi upravo potpredsjednica Dalić.

Postavlja se pitanje je li ona Martina Dalić angažmanom oko kupovine Ine u sukobu interesa. Suprug Martine Dalić, Niko, je već godinama član uprave INE s plaćom od nekoliko desetaka tisuća kuna i raznoraznim drugim bonusima. Upravo on, s drugim članovima uprave, vodi tu tvrtku i time je pozicionira na tržištu. Drugim riječima, ministrica Dalić brani i zagovara kupnju tvrtke koju vodi njen suprug, odnosno tvrtke od koje njena obitelj uprihođuje basnoslovne cifre.

Dalić je pod istragom već dulje vrijeme

Prema informacijama koje je Index imao još u studenom ove godine, povjerenstvo je još tada neslužbeno razmatralo je li Martina Dalić u sukobu interesa. Naime, netom nakon konstituiranja vlade Andreja Plenkovića, s jedne strane sastanka INA – vlada sudjelovala je Martina Dalić, a s druge stranke njezin suprug. Tada nam je više članova povjerenstva neslužbeno potvrdilo kako bi se njen predmet trebao naći pred tim povjerenstvom u vrlo skoro vrijeme.

Kako saznajemo, to bi se moglo dogoditi već sljedeći tjedan, a da povjerenstvo intenzivno radi na “slučaju Dalić” potvrdila nam je i predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

“Zaprimili smo prijavu u kojoj se u bitnom ukazuje na činjenicu da je suprug gospođe Dalić član uprave INE. Mi smo dužni prema tome postupati stoga smo zatražili od vlade i od drugih institucija dokumentaciju. O tome bi trebali raspravljati na jednoj od naših sljedećih sjednica, čim se pripreme materijali”, potvrdila je Orešković naša saznanja.

Vidi još:  NIŠTA OD KAZNENIH PRIJAVA: Plenković, Dalić, Marić i Ramljak neće na optuženičku klupu

Slučaj Dalić bi pred povjerenstvo trebao već sljedeći tjedan

Kako doznajemo, u obradi Martine Dalić će se naći i njena (pre)angažiranost u vezi kupnje. Ipak, kaže nam Orešković, povjerenstvo trenutno nema pravnu mogućnost zapovijediti Dalić da se ne bavi pitanjem otkupa INE. Oni mogu tek, ako se dokaže sukob interesa, izreći prekršajne sankcije, odnosno dati uputu ili smjernice. Ipak, što će konkretno povjerenstvo tada poručiti potpredsjednici Dalić, Orešković nam ne želi otkriti. “Naše procedure su definirane zakonom i sve što ćemo o toj prijavi napraviti će se raspraviti na javnoj sjednici povjerenstva”.

Kaže nam da su dužnosnici zapravo sami dužni voditi računa da ne budu u sukobu interesa te poštivati integritet institucije koju zastupaju. Ipak, pitanje je koliko političara uopće to ozbiljno shvaća.

Izvor :

Index.hr

Komentari

comments