Mediji u regiji pozorno prate akciju Agrokor

Dok se u europskim medijima vijesti o jutrošnjim uhićenjima u Hrvatskoj zasad ne prenose, vodeći internetski portali u Srbiji, Bosni i Hercegovini te Sloveniji prenose sve vijesti iz minute u minutu.

Srpski portal B92 navodi kako je 300 policajaca od jutros na terenu te da su ušli u Kulmerove dvore. “Medijske spekulacije da se Todorić već nalazi u inostranstvu potvrdio je i sam vlasnik “Agrokora” koji se putem svog bloga javio iz Londona i tom prilikom poručio da je reč o političkom i medijskom linču prema njemu.Hrvatska policija je saopštila da opsežna policijska akcija pretresa i potrage za bivšim vlasnikom “Agrokora” Ivicom Todorićem i članovima uprave tog koncerna traje i sprovodi se u tajnosti i da stoga nisu u mogućnosti da daju više informacija”, javlja B92, te ističe: “Ivica Todorić je potom na svom blogu objavio da nijedan euro nije otuđen ili skriven”.

Portal Blic pod naslovom: “300 POLICAJACA NA TERENU Hrvatska policija upala u dvorac Ivice Todorića, sumnja se da se on krije U BEOGRADU ILI LONDONU” navodi kako se ne zna ima li u Kulmerovim dvorima ikoga iz porodice Todorić, koja je doskora živjela na toj adresi”. Usto, portal prenosi izjavu Rajka Čogurića koji u istrazi zastupa Antu Todorića, sina osnivača koncerna Ivice Todorića, da je policijska akcija “više politička deklaracija nego konkretan akt”.

Sarajevsko Oslobođenje također navodi: “Ne zna se tko je od porodice u Kulmerovim dvorima, a pretpostavlja se da unutra nisu ni Ivica Todorić, niti članovi porodice”, a posebno istuču kako je Todorić jučer napisao “čak četiri bloga”.

Ljubljansko pak Delo ističe uhićenje Piroške Canjuge i Ljerke Puljić. U osvrtu na aferu Agrokor, slovenski novinari prenose izjave hrvatskog ministra Davora Božinovića da “akciju koordinira Državno odvjetništvo, ali da ju policija provodi te da sve drži pod kontrolom”.

Pod naslovom “Todorić: Ovo je politički proces, bit ću dostupan institucijama pravne države” sarajevski Avaz prati priču iz minute u minutu. Navode se uhićenja bivšega člana Nadzornog odbora (NO) “Agrokora” Tomislava Lučića, članicu NO Ljerku Puljić, Piruške Canjuge i člana Uprave Agrokora Ivana Crnjca.

Akcija hrvatske policije i DORH-a u sklopu istrage o aferi Agrokor u ponedjeljak je najvažnija vanjskopolitička vijest za medije u Bosni i Hercegovini koji uglavnom zaključuju kako je riječ o procesu koji se očekivao te koji bi trebao odgovoriti na brojna pitanja otvorena nakon pada poslovnog carstva Ivice Todorića. Javni radio-televizijski servis BHRT prenio je kako policija pretražuje šezdesetak lokacija povezanih s Todorićem, njegovom obitelji i suradnicima a istodobno citira Todorićeve komentare kako je riječ o političkom procesu.

Većina portala plasirala je tu vijest na udarnim mjestima a brojni prenose pojašnjenje kako istraga ima za cilj utvrditi pod kojim su okolnostima lažirane poslovne bilance Agrokora te tko je za to osobno odgovoran.

Posebnih komentara policijske akcije u Hrvatskoj u prvim satima nije bilo a zanimanje javnosti u BiH do sada je bilo usmjereno uglavnom na mogući utjecaj krize na poslovanje Konzuma u toj zemlji.

Ranije najavljivani plan privremene uprave Agrokora po kojemu će Konzum u BiH biti stabiliziran dokapitalizacijom te povratkom Mercatora na to tržište uspješno se provodi.

Autor: DM/dnevno.hr/HINA

Vidi još:  Hanfina istraga o Agrokoru završila povoljno za vladu i ministra Marića

Izvor :

dnevno

Komentari

comments