Misteriozne zviždaljke koje su pokapali s mrtvima lede krv u žilama

Astečka zviždaljka u obliku ljudske lubanje vjerojatno je imala važno značenje, ali još uvijek nije točno poznato što je to bilo.

Dok su iskapali drevni hram u sklopu ruševina astečkog grada države Tlatelolco 1999. godine arheolozi su otkrili 500 godina star kostur sahranjen s dva misteriozna predmeta u rukama. Znakovitost tih instrumenata bila je nepoznata, ali jedna je stvar bila sigurna, stvarale su jeziv zvuk, piše IFLScience.

Jedan od znanstvenika povezan s iskapanja opisao je te zvuke kao “vrisak smrti” u intervjuu za Gizmodovu seriju ‘Misterije zvuka’.

U počatku zviždaljke smatrali igračkama

Pronađeno je još nekoliko ovih ‘zviždaljki smrti’ na drugim srednjoameričkim arheološkim nalazištima povezanim s astečkom kulturom, a prvi ih je službeno opisao povjesničar José Luis Franco 1971. godine. No prije ni jedna nije bila iskopana pored ljudskih ostataka, koji bi mogli razjasniti svrhu ovog instrumenta.

Desetljećima su se naime ovi predmeti smatrali običnim kuriozitetima, te su provodili vrijeme u skladištima muzeja zbog pretopstavke da se radi o odbačenim igračkama, a ne važnim duhovnim relikvijama. No otkriće u Tlatelolcou promijenilo je sve to te pokrenulo seriju istraživanja koja traju još i sada. Pručavanje otkrivenog kostura otkrilo je da se radi o o 20-godišnjem muškarcu kojem je u sklopu žrtvovanja odrubljena glava. Sahranjen je ispred hrama posvećenog Ehecatlu, bogu vjetra i kiše.

Na temelju ove nove informacije antRopolozi smatraju da ovaj piskavi puhački instrument možda trebao imitirati zavijenje vjetra u čast božanstva, i/ili pomoći žrtvovanome naći put u zagrobni život, slaviti boga smrti Mictlantecutlia, i/ili se koristio tijekom bitke kako bi se motiviralo vlastite i plašilo protivničke vojnike. Očito, nije sve još razjašnjeno.

Vidi još:  Australska policija objavila snimku NLO-a: ‘Izgleda da nismo sami!’

No sada barem znamo kako nastaje uznemirujući zvuk zviždaljke. Eksperimenti rađeni pomoću replika pokazali su kako ovaj dvokomorni instrument stvara višestruke zračne struje koje se zastim međusobno sudaraju i stvaraju dramatičan rezultat.

Glazbenik Xavier Quijas Yxayotl pomogao je da i šira javnost upozna zviždaljku smrti preko svojih nastupa, a jednu je dao i Melu Gibsonu za njegov film Apocalypto. Od onda su ove zviždaljke postale popularan turistički suvenir, koji se prodaje na brojnim astećkim turističkim lokacijama.

Izvor :

net.hr

Komentari

comments