Mogherini: Opstanak EU neizvjesniji nego ikada

EU mora nastupati ujedinjeno te se povezati sa novim akterima u svijetu zbog sigurnosnih prijetnji, kaže Mogherini.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Federica Mogherini smatra da je opstanak Unije neizvjesniji nego ikada prije.

“U današnjem svijetu, punom izazova, EU treba da razmišlja strateški, da ima zajedničku viziju i nastupa jedinstveno. Ostvarenje ciljeva zbog kojih je EU osnovana, pa i sam njen opstanak, neizvesniji su nego ikada prije, a našim građanima je više nego ikada potrebna jača Unija“, rekla je Mogherini, a prenosi Hina.

Ona tvrdi da nova vanjskopolitička i sigurnosna strategija EU-a treba da nastavi s kombiniranjem “meke” i “tvrde” moći Unije, uz jačanje međusobne solidarnosti članica i nastavak saradnje sa NATO-om.

Mogherini je to napisala u članku objavljenom u nekoliko evropskih novina.

Šefica diplomatije EU-a i potpredsjednica Evropske komisije navodi da “EU mora da se poveže i s novim akterima u svijetu, jer nijedna članica sama ne može adekvatno da odgovori na nestabilnost i nove sigurnosne prijetnje“.

Integracija Evropljana

Ona je napisala da u situaciji sigurnosnih izazova u EU-u i njenom okruženju te Brexita, Evropljani moraju ponovno promisliti kako njihova integracija funkcionira.

“Prednosti EU-a su u kombiniranju ‘meke moći’ osnovane na vrijednostima i poštivanju ljudskih prava, jakoj diplomatskoj mreži širom svijeta, ali i saradnji s novim svjetskim akterima, te spoznaji da je iluzija smatrati kako u savremenoj međunarodnoj politici postoje oni koji stalno dobivaju i oni koji stalno gube“, istakla je Mogherini.

Kaže da je EU uvijek bila ponosna na svoju “meku moć”, ali  da su u savremenoj Evropi “meka” i “tvrda moć” usko povezane.

Upozorila je da se ponekad ispušta iz vida da  EU trenutno vodi 17 vojnih i civilnih mirovnih operacija u svijetu, od Afganistana do Konga.

Vidi još:  Kako je Irska pobijedila Veliku Britaniju u ratu oko Brexita

“Svjesni smo da naše vrijednosti i prioritete najbolje ostvarujemo ako smo uključeni u međunarodni sistem utemeljen na uvažavanju mišljenja više strana i na pravilima, a ne na djelovanju svjetskih policajaca i usamljenih ratnika“, kazala je on.

Dodala je da su svi Evropljani kolektivno odgovorni za jačanje Evrope.

“Nesiguran svijet treba EU koja će biti  samosvjesnija i odgovornija, sa otvorenom i dalekovidnom vanjskom i sigurnosnom politikom. Nova globalna strategija pokazat će nam put prema Evropi koja zna stvarno brinuti za potrebe, nade i želje svojih građana, EU koja se gradi na uspješnom periodu mira koji traje 70 godina, prema EU-u koji je dovoljno jak da može pomoći u učvršćivanju mira i stabilnosti u našoj regiji i drugdje u svijetu”, zaključila je Mogherini.

Izvor: Agencije

Komentari

comments