Može li ova nelogičnost u biografiji Kolindina omiljenog suca utjecati na njegovo upravljanje Vrhovnim sudom?

U imovinske kartice nije unosio pola milijuna kuna koliko mu je Agrokor platio za zemljište u okolici Dubrovnika koje je bilo procjenjeno višestruko jeftinije.
Novim predsjednikom Vrhovnog suda imenovan je Đuro Sessa, a na tu poziciju izabran je uz suglasnost 84 saborska zastupnika, dok je njih 33 bilo protiv njegova imenovanja, a njih 14 suzdržano.

Apsolutni protivnik njegova imenovanja bio je SDP čiji je stav iznio njihov Peđa Grbin spočitavajući novom predsjedniku Vrhovnog suda to što u imovinske kartice nije unosio pola milijuna kuna koliko mu je Agrokor platio za zemljište u okolici Dubrovnika koje je bilo procjenjeno višestruko jeftinije.

Inače, Sessa slovi kao omiljeni sudac predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a svakako je zanimljiv trenutak njegova imenovanja na čelo Vrhovnog suda, obzirom na to da se u javnosti sve intenzivnije progovara o mogućem uhićenju i institucionalnoj obradi čelnika Agrokora Ivice Todorića. Je li sudac imenovan kako bi zaštitio najmoćnijeg tajkuna i je li politika uplela prste u to pitanja su koja postavljaju zlobnici, a na koja će sudac morati odgovoriti poštenim radom.

Sessa je odgovor za Grbina već javno servirao tvrdeći da tada nije bilo obaveze da se takve stvari unose u imovinsku karticu te da nije prodao zemljište nego pravo na potraživanje, da je za taj novac kupio stan koji je u karticu unio. Priča starta prije 20 godina u doba kada je tada 40-godišnji Sessa bio predsjendik zagrebačkog Općinskog suda. U lipnju 1997.on i troje rođaka podnijelči su zahtjev za povratom imovine, zemljišta nekadašnje tvornice ulja koje je pripadalo djedu Đuri Sessi od 1907.godine, a što je u ranijim godinama socijalističke Jugoslavije njegovom djedu i oduzeto. Rođaci su na to zemljište stavili plombu, a ta situacija trajala je sve do listopada 2000.godine kada je nadležni ured riješio da se vakome od četvero potomaka oštećenog djeda određuje po 11.500 kuna obeštećenja, što je objektivno skromna cijena za 40 tisuća metara četvornih.
Razlog tome je taj što se nije radilo o građevinskom zemljištu, no baš u toj niši priča zapinje pa se dugo čekalo kako bi rješenje postalo pravomoćno., a plomba je i dalje stajala, a za zemljište se u međuvremenu interesira Agrokro. Unatoč već spomenuto rješenju i plombi Agrokor plaća dva milijuna kuna četvero rođaka kako bi se plomba skinula i prebacio zahtjev za povrat imovine na Todorićevu kompaniju. Odjednom je na osnovi zemljišta procjenjenog na 11.500 kuna Sessi pripalo pola milijuna kuna, od čega kupuje stan u hrvatskoj metropoli kojeg uredno prijavljuje u imovinsku karticu. Cijeli kompleks Agrokor veoma brzo prodaje IGH-u za 16 milijuna kuna. Inače, Sessa je donedavno bio sudac Građanskog odjela Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca. Rođen je u Rijeci, a mladost proveo u Dubrovniku, gdje završava osnovnu i srednju školu nakon pčega upisuje Pravni fakultet u Zagrebu. U pravosudnim vodama je od 1982.godine kada je bio sudački vježbenik sisačkog Županijskog suda, dvije godine kasnije polaže pravosudni ispit i postaje sudac Općinskog suda u Petrinji, a nedugo potom i u Sisku. Radio je i kao sudac istoga suda u Zagrebu, a prema napisu sa internetskih stranica Vrhovnog suda 91-e postaje predsjednik Parničnog odjela Općinskog suda u Zagrebu.


Jedno vrijeme bio je konzul savjetnika u Generalnom konzulatu RH u Australiji. Bio je predsjednik zagrebačkog Općinskog suda., a potom od 2008. Sudac na Vrhovnom sudu. Također, bio je član pregovaračkog tima RH za pristup EU za područje pravosuđa i ljudskih prava, a predsjedavao je i Savjetodavnim vijećem europskih sudaca na plenarnoj sjednici toga tijela održanoj u Londonu.

Izvor :

dnevno

Komentari

comments