NA BALKANU SE SPREMA KRVAVI RAT ZBOG MIGRANATA: Dramatično upozorenje premijera Slovenije šokiralo Evropu!

Premijer Slovenije Miro Cerar upozorava, u intervjuu njemačkom dnevniku “Welt”, da bi sljedeći val izbjeglica mogao izazvati konflikt na Balkanu.

“Trebalo bi na europskim vanjskim granicama učiniti sve kako bi Balkan bio zaštićen od konflikata i Šengen od raspada”, ukazao je on dodajući da bi, ako se balkanska ruta ponovno otvori, izbio konflikt u regiji – središnjoj Europi i na zapadnom Balkanu.
Prema njegovim riječima, ako previše ilegalnih migranata bude došlo onda će sve zemlje zatvoriti svoje granice, što vodi ka svađama, pošto zatvaranje granica znači istovremeno da se ne prihvaćaju više ljudi iz susjednih zemalja. “Tako nastaje domino efekt. To bi ekstremno štetilo našoj privredi i turizmu. Ako ponovno bude dolazilo više migranata onda moramo još striktnije kontrolirati schengensku granicu. Ako Austrija zatvori svoju granicu onda bi svi migranti ostali u Sloveniji. Već sada je jasno da se Austrija priprema za zatvaranje granica “, odgovorio je Cerar na pitanje što ako ne uspije sporazum s Turskom i Austrija primjeni mjere povodom dostizanja gornje granice utvrđene za prijem tražitelja azila. On smatra da bi do toga moglo doći već u rujnu ili listopadu, dodajući da bi odluka Austrije značila zatvaranje granice unutar schengenskog prostora. “To, međutim, nije ideja schengenske zone. Trebalo bi da učinimo sve na europskim vanjskim granicama kako bi Balkan zaštitili od konflikta, a Schengen od raspada. Ako ne uspijemo ovaj migracijski problem riješimo zajednički u EU i sa zemljama zapadnog Balkana onda nemamo zajedničku budućnost “, uvjeren je Cerar dodajući da nije siguran ni da li bi Slovenija bila u stanju krizu omjer od prošle godine ponovo savlada. Kada je riječ o sporazumu s Turskom on je naglasio da je on dio više mjera, koje nisu dovoljne. Podsjetio je na njegovu inicijativu da se pomogne Grčkoj i uspostavi druga kontrolna linija na granici s Makedonijom, što je imalo odmah efekte. Prema njegovim riječima, kada su Makedonci zatvorili granice su Grci bili prinuđenid a nešto poduzmu.

Vidi još:  Američki veleposlanik spominje moguće nove sukobe na Balkanu

“Budimo iskreni, Grci ne osiguravaju dovoljno schengenske granice. Ponekad samo dalje transportiraju migrante. Naravno je njihova situacija vrlo komplicirana, ali dobivaju financijsku potporu i pomoć u radu policije, ali Grci ne koriste svu tu pomoć “; kritizirao je Cerar. Ako se Grčka i dalje ne bude ponašala odgovorno i solidarno onda će, smatra on, ostale članice Schengena vrlo brzo razmotriti sve opcije koje imaju na raspolaganju, jer se radi o opstanku. Upitan što bi se dogodilo ako bi Makedonija otvorila granice Cerar je kazao da će uslijediti domino efekt, jer će Austrija zatvoriti svoje međe, Slovenija svoje, a potom i Hrvati i Srbi svoje, te će morati Skoplje ponovno zatvoriti svoje granice, jer bi inače previše migranata dospjelo u svaku od te zemlje. On se, istovremeno, založio za to da Makedonija i Bugarska budu bolje financijski podržane. Što se tiče ograde postavljene između Slovenije i Hrvatske Cerar je kazao da je ona morala biti postavljena, ne zbog migranata, već zato što je hrvatska vlada izbjeglice stalno, na različita mjesta granice, dovozila. “Oni nam nisu govorili gdje i kada. Ta ograda šteti turizmu. Mi smo neke dijelove ograde uklonili kada više nije bila potrebna, ali smo neke I ostavili jer moramo računati na veći broj migranata, zbog čega smo obazrivi na granici “, poručuje on. Mislite li da priljev migranata zaista može dovesti do rata?

Komentari

comments