NA DNU MORA! Pronađena olupina vrijedna MILIJARDE, donosimo nove detalje

Oceanografska ustanova Woods Hole (WHOI) nedavno je dobila ovlaštenje Maritime Archeology Consultants (MAC), Švicarske AG i kolumbijske vlade za puštanje novih detalja iz uspješne potrage za tri stoljeća starom olupinom španjolske galije San José, koja je potonula s teretom za kojeg se vjeruje da vrijedi milijarde dolara, navodi Whoi.edu. Brod, koji se često naziva “sveti gral brodoloma”, potonuo je sa zlatom, srebrom i smaragdima 1708. godine tijekom borbe s britanskim brodovima u ratu španjolskog sukcesije.

Legendarna olupina otkrivena je na obali Cartagene, Kolumbije, 27. studenoga 2015. od strane tima međunarodnih znanstvenika i inženjera tijekom ekspedicije na istraživačkom brodu ARC Malpelo na kolumbijskoj mornarici predvodio glavni projekt arheolog Rogera Dooleya. Pronađeno je više od 600 metara ispod površine tijekom pretraživanja koje je inicirao MAC i odobren od strane Kolumbijskog ministarstva kulture. Pretraživanje je nadgledalo Instituto Colombiano de Antropología e Historia (ICANH) i Dirección General Marítima (DIMAR).

“Kako bismo osigurali uspješno pretraživanje, zadržali smo usluge oceanografske ustanove Woods Hole zbog njihove prepoznatljive stručnost u istraživanju morskih dubina”, rekao je Dooley. “Ovo partnerstvo bilo je ključno za otkriće San Josea.”

WHOI je odigrao ključnu ulogu u traženju i otkrivanju posljednjeg odmora San José, koji je desetljećima ostao velika tajna mornarima, povjesničarima, vladama i lovcima na blago. Specifično, ustanova je pružala i upravljala samostalnim podvodnim vozilom pod nazivom REMUS 6000 za istraživanje područja izvan Kolumbijskog poluotoka Barú.

“REMUS 6000 bio je idealan alat za posao, jer je sposoban provoditi dugotrajne poslove u širokim područjima”, rekao je inženjer WHOI i vođa ekspedicije Mike Purcell.

Pronalaženje olupina visokih profila nije ništa novo za REMUS, koji je imao značajnu ulogu u pronalaženju olupine Air Francea 447 u 2011. godini. Zrakoplov se srušio 2009. godine nekoliko stotina milja od sjeveroistočne obale Brazila i sletio duboko u ocean na neke najgušćeg terena na moru na Zemlji. REMUS je također korišten za mapiranje i fotografiranje mjesta Titanicove olupine tijekom ekspedicije 2010. godine.

Otkriće San José ima značajnu kulturno-povijesnu važnost za kolumbijsku vladu i ljude zbog brodskog blaga kulturnih i povijesnih artefakata i tragova koje mogu pružiti o europskoj gospodarskoj, društvenoj i političkoj klimi u ranom 18. stoljeću. Kolumbijska vlada planira izgraditi muzej i svjetske klase konzervatorskog laboratorija za očuvanje i javno prikazivanje sadržaja olupina, uključujući topove, keramiku i ostale artefakte.

REMUS je u početku bio razmješten od Malpela da bi pregledao odobreno područje u lipnju 2015. godine. Ukupni prostor za pretraživanje bio je podijeljen u blokove za pretraživanje, a u početnim blokovima ispitan, brodolom nije pronađen. Nažalost, cijelo područje blokova pretraživanja nije bilo moguće dovršiti u ovoj prvoj ekspediciji zbog vremenskih ograničenja. U studenom, tim WHOI zajedno s MAC-om i pod nadzorom ICANH-a i DIMAR-a, vratili su se u područje pretraživanja određeno prethodnim povijesnim istraživanjima kako bi dovršili istraživanje u blokovima koji nisu bili dovršeni.

“Tijekom ekspedicije u studenom prošle godine imamo prve pokazatelje nalaza sa slikovnih sonara snimaka olupine”, rekao je Purcell. “Iz tih slika vidjeli smo snažne povratne signale sonara, pa smo REMUS vratili dolje da bismo pogledali što bliže prikupljati slike kamere”.

Kako bi potvrdio identitet olupine, REMUS se spustio na samo 30 stopa iznad olupine gdje je uspio uhvatiti fotografije ključnih značajki San José-svojih topova. Naknadne misije na nižim nadmorskim visinama pokazale su urezane dupine na jedinstvenim brončanim topovima.

“Olupina je bila djelomično prekrivena sedimentom, ali s kamerama s nižih nadmorske misije, mogli smo vidjeti nove detalje u olupini i rezolucija je bila dovoljna da se izradi ukrasni rezbarenje na topovima”, rekao je Purcell. “MAC-ov vodeći arheolog, Roger Dooley, tumačio je slike i potvrdio da je San José napokon pronađen.”

“Još jednom, WHOI-ova stručnost u tehnologiji i operacijama AUV-a rezultirala je važnim otkrićem”, rekao je potpredsjednik WHOI za brodske objekte i operacije Rob Munier. “Drago nam je što smo sudjelovali u rješavanju jedne od najvećih misterija brodoloma za dobrobit kolumbijskih ljudi i ljubitelja pomorske povijesti diljem svijeta. Radujemo se našem daljnjem angažmanu da bismo odgovorili na temeljna pitanja o oceanografskim istraživanjima povezanim s nalazom. “

REMUS 6000 u vlasništvu je Zaklade Dalio i upravlja WHOI pod ugovorom o poslovanju i održavanju.

Vidi još:  (VIDEO) TRAGOVI UNIŠTENE CIVILIZACIJE: Na Marsu otkrivena tri masivna tornja u pravilnom nizu!
Izvor :

dnevno

Komentari

comments