Na pomolu beskonačna energija? “Fuzioni reaktor zaista radi”

Znanstvenici njemačkog instituta “Max Planck” za fiziku plazme objavili su da njihov fuzijski reaktor, koji su pokrenuli 2015. godine, zaista radi, što znači da bi sličan model jednog dana mogao postati beskonačan izvor čiste energije.

Momčad iz tog instituta objavio rad u časopisu “Komunikacija prirode” u kome su naveli da ovaj fuzijski reaktor stvara super moćna, vijugava trodimenzionalna magnetska polja kakva su bila predviđena projektom, pokazalo se da je razina pogreške manji od 1 na 100.000, što je dovoljno za komercijalnu primjenu tog modela reaktora.

Komercijalno isplativa fuzija ne bi zagađivala okoliš radioaktivnim tvarima, a imala bi i jeftine i gotovo neiscrpne izvore goriva – morsku vodu. Problem je u tome što se proces fuzije, odnosno sjedinjavanja atoma, pokreće tek visokim temperaturama kakve su u Suncu, prenosi Index.hr.

Da bi postala isplativa, mora osigurati da će količina energije stvorena u fuziji premašiti energiju utrošenu na održavanje fuzije, a to do danas nije uspio postići nijedan reaktor.

Iako je uspješno prošao prva dva ključna testa, ovaj fuzijski reaktor nije konstruiran za komercijalnu uporabu.

Komentari

comments

Vidi još:  Otvorena su vrata za dolazak popularne glazbene platforme Spotify u Hrvatsku