Nadbiskup Hranić o Agrokoru: ‘Izazvat će daljnje osiromašenje Slavonije i Baranje i odlazak mladih sa sela’

“Ako ova situacija dokine monopol u poljoprivrednoj proizvodnji i ovakav način plaćanja i poslovanja te iz pogrešaka nešto naučimo, vjerujem da će i za poljoprivrednike doći bolji dani”, izjavio je nadbiskup Hranić.

Uoči najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, nadbiskup metropolit đakovačko-osječki, mons. dr. Đuro Hranić podijelio je s Glasom Slavonije razmišljanja o aktualnim pitanjima u državi. Osvrnuo se među ostalim i na krizu u Agrokoru. Na pitanje što smatra, kako će se ta kriza odraziti na Slavoniju i Baranju, napose u poljoprivrednom dijelu, nadbiskup Hranić je rekao:

“Već desetak godina na susretima s djelatnicima u stranačkom i političkom životu s područja naše nadbiskupije učestalo se upozorava na izostanak dugoročne agrarne politike i sustavnog poticanja malih i srednjih obiteljskih gospodarstava. Pozvani predavači iznosili su iskustva Europske unije i upozoravali da oslanjanje samo na velike proizvođače, unatoč tome što na manjim površinama mogu postići znatno bolje rezultate, dugoročno može stvoriti nestabilnost jer se puno teže nose s nepredvidljivošću poljoprivredne proizvodnje i krizama na tržištu negoli mala, fleksibilna obiteljska gospodarstva. Tek suradnja velikih i malih proizvođača može uroditi uspješnim razvojem poljoprivrede i osigurati stabilnost ove djelatnosti koja je od izuzetne strateške važnosti za svaku državu. Nažalost, nije bilo dovoljno sluha i prevladavala je isključivo tržišna politika te smo danas svjedoci ove krize koja će se zasigurno odraziti i na životni standard, ne samo ljudi u Slavoniji i Baranji nego i u cijeloj Hrvatskoj. To više što je dolaskom Agrokora u Slavoniju i Baranju, i kupnjom Belja, oživjela proizvodnja u Baranji, a preuzimanjem drugih poduzeća, zaživio je i vukovarski kraj. Danas je to dovedeno u pitanje, kao i opstanak malobrojnih OPG-ova, koji su kao kooperanti vezani uz Agrokor. To će nedvojbeno pridonijeti daljnjem osiromašenju Slavonije i Baranje i odlasku mladih sa sela. U tom duhu, i u prošlogodišnjoj Korizmenoj poslanici slavonskih biskupa pozvali smo sve odgovorne da se zakoni i podzakonski akti prilagode propisima Europske unije koji potiču razvoj malih i usitnjenih proizvođača te promijene pravilnici koji pogoduju isključivo “velikima”. Danas se vidi da smo bili u pravu. Međutim, iz svake krize možemo nešto i naučiti. Ako ova situacija dokine monopol u poljoprivrednoj proizvodnji i ovakav način plaćanja i poslovanja te iz pogrešaka nešto naučimo, vjerujem da će i za poljoprivrednike doći bolji dani”, izjavio je za Glas Slavonije nadbiskup Đuro Hranić.

Vidi još:  Crkva opet pisala školama: Vjeronauk treba biti obavezan predmet

Izvor :

dnevno

Komentari

comments