NAJLIJENJI HDZ-ov UHLJEB Žalac sabotira projekt koji bi olakšao svakodnevni život tisućama građana

Čak 11.943 hrvatskih građana koji su se izjasnili da im je u zgradama bez dizala za normalan život potreban baš taj uređaj, pokazalo je ministrici Gabrijeli Žalac da nije bila u pravu kada je govorila da interes za njihovu ugradnju ne postoji, piše portal Net.hr.Naime, poštom su anketu u oko 17.000 zgrada u Hrvatskoj proveli ‘Udruga umirovljenika HT-a i HPT-a’ u suradnji d Hrvatskom gospodarskom komorom kako bi inertnoj ministrici dokazali kako postoji enorman interes za ugradnjom dizala u višekatnice, pogotovo ako bi to sufinancirala EU s 85 posto sredstava.

I gradovi se žele uključiti

“Jako sam zadovoljan rezultatima odaziva. Ljudi nisu samo iskazali svoj interes za ugradnju liftova već se to pretvorilo u svojevrsne zahtjeve, jer su nam uz ispunjene ankete slali i komentare”, kaže nam Želimir Manenica, predsjednik Udruge umirovljenika HP i HT-a te ujedno i jedan od pokretača projekta “Dostupnost do stana” koji bi starijima, invalidima, slabo pokretnima, ali i obiteljima s malom djecom trebao osigurati dizalo u zgradama. I to uz pomoć 85-postotnog sufinanciranja iz EU fondova.

Ostatak bi suvlasnici u zgradama sufinancirali sami ili bi im, pak, trošak od 15 posto podmirile lokalne samouprave. Zagreb se već odazvao navodeći kako će to učiniti u onim zgradama gdje posjeduje stanove, dubrovački gradonačelnik sufinanciranje je obećao svima, a svoje građane odmah je na ankete usmjerio i prvi čovjek Varaždina također obećavajući pomoć. Tu su još, priča nam Manenica, i Split i Osijek, a sad se ide i u pregovore sa Zadrom, pa i ostalima. Većih problema kod lokalnih političara zasad nema.

Poljeci i Česi već ugrađuju liftove na temelju našeg elaborataNo, moglo bi se opet naći kada je Ministarstvo za europske fondove u pitanju. Upravo od toga strahuje Manenica. “Moram priznat da sam pesimističan. Znate na elaboratu koji smo mi poslali u Bruxelles Poljaci već ugrađuju liftove, Česi su krenuli, a mi ništa. Kad smo mi naš eleborat htjeli pokazati Ministarstvu jer su ga u Bruxellesu odobrili čekali smo samo da nas prime četiri mjeseca. Tada su nam rekli da naša Vlada mora napraviti rebalans i izmijeniti operativni program i onda im to nisu odobrili jer su povukli premalo sredstava iz europskih fondova. I sada sam čuo da su fakturirali samo deset posto, a te fakture bi u ovom vremenskom razdoblju trebale biti 50 posto. Zato nisam optimist”, priča Želimir Manenica podsjećajući kako je ministrica izražavala zadovoljstvo dinamikom povlačenja novca iz EU, a da je istovremeno u tome od nas lošija tek Malta.

Europarlamentarka Biljana Borzan na taj problem već dugo upozorava, svjesna da zbog njega pate brojni projekti pa i ovaj s liftovima. Razgovarajući s nama opisuje veliki otpor na koji je naišla kada je projekt krenuo podsjećajući isprva kako su u Ministarstvu isprva rekli kako se novac za to ne može povući, pa da se ne može mijenjati operativni program, da bi kasnije rekli da kod građana nema interesa.

„Nabavila sam brošure u kako bih im dokazala kako se novac za to od EU može dobiti, pa su im iz EK poručili da se to može kao i mijenjanje operativnog programa, a onda su i meni kazali da ljestvica bivše Vlade nije podignuta previsoko, jer je oni ne bi odobrili da su smatrali da Hrvatska to ne može”, prisjeća se Borzan koja je i dalje uključena u bitke za uspjeh projekta s dizalima.

Nismo povukli ni minimum novca iz EU

I ona je upoznata s činjenicom da su predstavnici EK prije desetak dana bili u Ministarstvu i da zasad odgovora na izmjene operativnog programa nema, ali se nada da će one ipak biti pozitivne.

„Trebali bi odgovoriti u roku tri mjeseca, no ja mislim da će to biti brže. Koliko znam, procijenit će jesmo li povukli barem minimum novca”, optimistično će Borzan pomalo zatečena napisima medija koji su nedavno napore građana u borbi s državom opisali kao „samo ankete i to upitne objektivnosti”. Pritom ističe kako se to nikako tako ne može gledati, te da je to nešto što će zasigurno zaživjeti. Ako ne s ministricom Žalac, kako kaže, a onda s nekim idućim kandidatom za ministra koji će u svom radu biti svjestan koliko je to važno za građane, ali i kako mu to toliki broj trenutno nezadovoljnih građana na izborima može vratiti. Pritom dodaje, da bi se u najgoroj opciji, onda taj projekt ugurao u razdoblje povlačenja novca u razdoblju od 2021. godine.

“U veljači se očekuje ocjenu EU komisije je li se Hrvatska popravila u povlačenju novca iz EU fondova. Ako jesmo, onda bismo mogli dobiti zeleno svjetlo, pa bi krajem ove godine krenule prve ugradnje dizala; u suprotnom Hrvatska će čekati sljedeće financijsko razdoblje koje počinje tek 2021. godine, kaže Borzan.

Obećanje ludom radovanje

Na najavu Žalac, da će u slučaju da EK sada ne odobri promjene u operativnom programu, država kroz pilot projekt osigurati izgradnju za 100 do 200 dizala u starim zgradama, Borzan se čudi.

„Ministrica se sada suočila s pritiskom javnosti i nešto mora učiniti. Ja se pitam kako će između 17.000 zgrada izabrati baš tih 200, kad u skoro svakoj na četvrtom ili petom katu imate starije ljude ili invalide. Mislim da je ministrici sada cilj da se stvori slika kako se nešto radi i da se fotografira pored nekog lifta. Idu izbori za EU i govori se da bi ona trebala biti na HDZ-ovoj listi pa se zato smislio i pilot projekt, ali takav potez doista neće riješiti ovaj problem”, zaključuje Borzan.

Uhljebi ne rade ništaDok se čeka na odgovor iz Europske komisije, a u želji da se dozna nešto više o tom najavljenom pilot projektu Gabrijele Žalac u Ministarstvo su novinari Net.hr-a poslali dopis zatraživši ih nešto više detalja, no tamo su i rekli  kako o tome ne mogu govoriti jer detalji još nisu razrađeni.

Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  GRAĐANI SE UZALUD PRIJAVLJIVALI, PROPAO PROJEKT UGRADNJE DIZALA NOVCEM IZ EUROPSKE UNIJE! 'Nije kriva EU, nego Ministarstvo!'