NAKON 11 SATI DRAME: Policija je rastjerala migrante, ima povrijeđenih!

Migranti koji su noć proveli u blizini graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac, čekajući na ulazak u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, probili su prvi kordon pripadnika granične policije BiH i probili se do drugog kordona granične policije BiH.

Na ovaj način oko 250 migranata našlo se na mostu i u blizini mosta koji iz BiH vodi ka graničnom prijelazu u Republici Hrvatskoj. Granični prijelaz Maljevac trenutno je zatvoren za sav promet, dok granicu nadlijeće i helikopter hrvatske policije. Na granicu su stigli ‘Liječnici bez granica’ koji pružaju pomoć ljudima ozlijeđenim u naguravanju s policijom.

Na Graničnom prijelazu Velika Kladuša – Maljevac došlo je do novog naguravanja policije i migranata prilikom čega je ozlijeđeno nekoliko osoba, među kojima i jedno dijete. Vozilom hitne pomoći odvezeni su ozlijeđeni migranti u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši. Situacija u području oko graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske je napeta. Migranti ne odustaju od nastojanja da prijeđu u Hrvatsku, dok se policija trudi spriječiti ih.

Nešto prije 13 sati hrvatska policija postavila je na granicu i fizičku prepreku, protunavalnu ogradu, odnosno tzv. gelendere, javlja reporterka Mirna Brekalo. Marina Mandić iz MUP-a kazala je da ‘u obrani hrvatske granice sudjeluju svi potrebni rodovi policije’.

Hrvatska policija nije imala potrebe za postupanjem nakon što su migranti u srijedu u Bosni i Hercegovini probili prvi kordon tamošnje policije i krenuli prema Hrvatskoj s obzirom da se s bosansko-hercegovačke strane granice nalazi još jedan kordon policije, doznaje se od voditeljice MUP-ove službe za odnose s javnošću Marine Mandić.

Zapovjednik policije Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini Mujo Koričić potvrdio je u srijedu u Bihaću kako su stupile na snagu izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti dalju eskalaciju migrantske krize u toj regiji uključujući priliv novih migranata. On je novinarima potvrdio kako je tijekom prijepodneva veća skupina migranata probila prvi policijski kordon kod prijelaza Maljevac, a potom ih je zaustavio drugi kordon, no prilaz granici nakon toga je blokiran svima jer su prosvjednici posjedali na cestu i ne dopuštaju prolazak vozila.

“Sada smo ovdje. Drže nas ovdje i nalazimo se u jako lošoj situaciji. Ne sviđa nam se ovo, mi smo izbjeglice, nemamo svoje zemlje. Želimo napustiti ovu zemlju, želimo naše živote. I mi smo ljudska bića, tretiraju nas jako loše. Ne želimo ostati ovdje”, ispričao je Dayyani.

Vidi još:  Čak 75.000 migranata kreće prema EU, u BiH se očekuju u lipnju

Migranti, među kojima se nalaze i žene i djeca, prilično su uznemireni, tako da se povremeno sukobljavaju s pripadnicima policije. Migranti su na mostu uzvikivali: “Open border” (Otvorite granice).

U utorak u poslijepodnevnim satima oko 400 migranata stiglo je u blizinu tog graničnog prijelaza, a policija je na oko 100 metara od prijelaza postavila zaštitnu žutu traku i onemogućila im da dođu u Hrvatsku. Među migrantima, koji su proteklu noć proveli u improvizovanim šatorima ili pod otvorenim nebom, nalazi se znatan broj žena i djece.

Čak su podigli šatore i zapalili desetak vatri, iz čega se može dokučiti da su odlučili prespavati na prostoru između dvije granice,koja je i dalje zatvorena, no kamioni sa obiju strana samo mogu čekati.

Još jedna grupa od 100 migranata stigla je iz Velike Kladuše, tako da ih je sada više od 350 na GP Maljevac. Hrvatska policija postavila je vodene topove, migranti se potukli između sebe, a jedan od njih je naoružan nožem. Stanje na granici je dramatično, javlja Dnevni avaz.I nakon 11 sati drame, policija je rastjerala migrante s prelaza. Vratili su ih 100 metara od mosta koji je granica između BiH i Hrvatske. Kako javlja naš reporter s lica mjesta, ima povrijeđenih migranata, ali i najmanje jedan policajac, piše Dnevni avaz.

Izvor :

dnevno

Komentari

comments