NE SLUTI NA DOBRO Kuščević će brojati potpise inicijative ’67 je previše’

Ministar uprave Lovro Kuščević ocijenio je u utorak da treba provjeriti potpise referendumske incijative ’67 je previše’ koja je prikupila gotovo 700 tisuća potpisa građana, a smatra da je broj prikupljenih potpisa prvenstveno poruka vladi premijera Zorana Milanovića jer je ona usvojila zakon kojim je podignuta dobna granica za odlazak u mirovinu na 67 godina.

– Mislim da je potrebno ići u tom smislu i da je potrebno provjeriti potpise, doduše do onog broja dok se ne utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa – rekao je Kuščević u za ‘RTL Danas’ podsjetivši da je to preporuka i Venecijanske komisije.

Podsjetio je pritom da odluku o tome donosi Hrvatski sabor.

Za sve dobro zaslužan je HDZ, za sve loše SDP

Smatra i da je dobro da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti samog referendumskog pitanja, a nije za to da se izmijeni Zakon o mirovinskom osiguranju kojim je regulirano dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina, a temeljem čega se onda ne bi ni trebalo raspisivati referendum.

– Osobno moj stav je da ne. Mislim da bi trebalo čuti što hrvatski građani imaju reći o ovom pitanju – rekao je.

Nije odbacio ocjenu novinarke da je broj prikupljenih potpisa poruka Vladi premijera Andreja Plenkovića, ali smatra kako je to prvenstveno poruka vladi premijera Zorana Milanovića.

– Rekao bih da je ovo jasna poruka što naši građani misle o odlasku u mirovinu sa 65 ili 67 godina….a može biti poruka i Vladi premijera Zorana Milanovića koja je takav zakon usvojila. (…) Zakon je usvojen za mandata bivše Vlade pa su toj Vladi i upućeni ti potpisi – rekao je, a na primjedbu novinarke da su upućeni i sadašnjoj Vladi odgovorio je – ‘U redu’.

Novi zakon o referendumu, najavio je Kuščevć, koncem svibnja trebao bi biti na e-savjetovanju, a novi zakon o sprječavanju sukoba interesa početkom lipnja na sjednici Vlade.

‘Trivijalno je baviti se kvadratima’

– Zakon će biti bolji, učinkovitiji i propulzivniji. (…) Nije smisao zakona da se bavi s time je li neki dužnosnik u svojoj imovinsko kartici upisao neki prostor pod šupa, garaža ili prostor za pečenjaru. (…) Mislim da je trivijalno baviti se kvadratima, bitno je baviti se sukobom interesa – rekao je.

Na primjedbu novinarke, a što ako ih netko nije uopće upisao, poput primjerice ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, odgovorio je: ‘Onda su to nepravilnosti koje dužnosnik mora ispraviti’.

Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  HDZ NE STAJE Kušćević najavljuje kraj ‘samovolje’ Povjerenstva za sukob interesa