NEVIĐENI SKANDAL TRESE BiH: Osobe privedene u policijskim akcijama brutalno premlaćivane!

SARAJEVO – Postupajući po Naredbi iskompromitiranog i kriminaliziranog Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo još iskomprimitiraniji i kriminaliziraniji MUP Kantona Sarajevo radi na „rasvjetljavanju“ dvostrukog ubojstva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su prije 12 dana ubijeni prilikom obavljanja svojih redovnih policijskih aktivnosti u Alipašinom polju, u C fazi, u Sarajevu, piše Dnevno.ba.

Na taj način, obzirom, da je istragu odlučilo provoditi Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo i MUP KS, istraga se znatno otežala, s obzirom, na jurisdikciju pravosudno-policijskog djelovanja Tužiteljstva KS i MUP-a KS, obzirom, da samo mogu djelovati u okrugu i granicama Kantona Sarajevo, a za svako daljnje postupanje i provođenju određenih aktivnosti na teritoriju RS-a, potrebna je Zamolnica MUP-a KS prema MUP-u RS-a, što predstavlja samo gubitak vremena, nije ekonomično, niti efikasno. Da je Tužiteljstvu BiH odmah i bez odlaganja ustupljen predmet dvostrukog ubojstva sarajevskih policajaca, ubojice i nalogodavci već bi bili u pritvoru, isto je imalo nesrazmjernu moć i pravnu snagu djelovanja preko SIPA-e na području cijele teritorije BiH, jer Tužiteljstvo BiH i SIPA, kao servis Tužiteljstva BiH imaju puno veće mehanizme, način djelovanja, logistiku i operativni puno bolji način rada. No, to komesar MUP-a KS nije učinio, a na taj način MUP KS odlučio je, da znatno oteža ovu istragu: Ne samo, da nikada pomoć Tužiteljstva BiH zatražena nije, nego su i kamere izuzete tek 4 dana kasnije, što predstavlja totalni amaterizam i neprofesionalizam MUP-a KS.

Vidi još:  Jusuf Nurkić razbjesnio Srbiju: Socijalne mreže užarene – Ovo je provokacija za Srbe!

Kada su mediji objavili, da je u likvidaciji sudjelovao rexton s policijskim blinkerima nastao je muk MUP-a KS. Tek šture informacije za medije se daju, a hapšenja, torture, batinjanje, vrijeđanje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, koje pripadnici MUP-a KS provode na uhapšenim dosegle su toliki stupanj i intenzitet, da se može govoriti o izravnom kršenju, i to:

1.) Člana II/3. b) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 3. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno pravo lica, da ne bude podvrgnuto mučenju niti nečovječnom ili ponižavajućem tretmanu ili kazni. Ovakav nehuman postupak  u kojem su bili podvrgnuti privođeni i ispitivani i prebijani u MUP-u KS u konkretnom slučaju dostigao je potreban stupanj jačine, da bi se moglo govoriti o kršenju člana 3. EKLJP;

2.) Člana II/4. Ustava Bosne i Hercegovine i članom 14. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno, pravo uživanja prava i sloboda bez diskriminacije po bilo kojem osnovu kao što je pol, rasa, boja, jezik, vjera, političko i drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili drugi status, jer su privođeni vrijeđani i premlaćivani po vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Dnevno.ba

Borio se ostrašćeno svim snagama komesar MUP-a KS Mevludin Halilović, kako „neće dozvoliti, da se MUP KS isključi iz aktivnosti i radnji ubijenih sarajevskih policajaca, te kako će MUP KS voditi glavnu riječ u svemu ovome“, a niti je glavnoj kantonalnoj tužiteljici Dalidi Burzić „padalo na pamet“, da izvrši presjek postupanja, presignaciju i uput predmeta prema Državnom tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. To nisu učinili iz jednoga razloga, jer „mislili“ su, da će procesuiranje pravih i stvarnih počinitelja dvostrukog ubojstva sarajevskih policajaca ići po uobičajenom, njima sklonom „voznom planu“ – „daj šta daš, nisu važni dokazi, ni ubojice, jer mi znamo kako se pakuje, montira i batina“ – što je moto Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo. Zna to najbolje Ljubo Seferović, kojemu su isnpektori MUP-a KS pištolj u usta gurali, što je odvjetnik Rusmir Karkin u završnoj riječi u predmetu „Dženan Memić“ na Kantonalnom sudu u Sarajevu, i kazao.

U pronalasku „Drugog Ljube Seferovića“ MUP KS uz „uspješnu“ suradnju s Tužiteljstvom KS je uspio: naplatio je „nesrećni Srećko Trifković“, koji je, kao što sam ranije opisao brutalno u MUP-u KS pretučen, od šepanja i masnica, koje je trebalo sakriti od javnosti, sutkinja Indira Jahić na prijedlog Tužiteljstva KS „ekspresno“ je riješila: zabranila je medijima prisustvo na ročištu povodom određivanja pritvora za Srećka Trifkovića, kako bi sakrila i prikrila brutalna postupanja pripadnika MUP-a KS. Iako je prošao poligraf, Trifkovićev stan nikada pretresen nije, što je neodloživa radnja, kad zakonita pravosudna vlast slobode lišava.

Vidi još:  Brutalni napad u Sarajevu: Migranti zvjerski pretukli maloljetnika, doktori se satima borili da ga spase!
Dnevno.ba

Iako sam od samoga početka tvrdio, da su svi privedeni, koji su ispitani, pa pušteni, prethodno u MUP-u KS brutalno prebijeni, moje tvrdnje su se, kao i uvijek, obistinile. Da su privođeni u MUP-u KS bili izvrgnuti teškom mučenju i torturama, pokazuju i fotografije, koje su u posjedu portala Dnevno.ba, koje nam je ustupio jedan od privedenih u akciji MUP-a KS, ispitanih, pa zbog neoborivog alibija na slobodu puštenih. Sve potencijalne „ubojice“, odnosno automafijaši su ispitani, pa zbog alibija pušteni, dakle automafija nije, a što sam već potanko objasnio.

Izvor tvrdi, da kada je jedan od privedenih uhićen i u MUP KS doveden, da su odmah angažirali odvjetnika, te da ih nitko neće ni pipnuti, ni tući.

Dnevno.ba saznaje, da kada je jedan od odvjetnika privedenih došao u MUP KS, pripadnici MUP-a KS odvjetniku se rekli: „Nosi se odavde poizbijat ćemo ti zube“! Da je MUP KS „majstor“ i „specijalizant“ u pronalasku Ljubi Seferovića i prišivanja brojnih djela nekome ‘ko ih nije niti počinio, sam u svojim tvrdnjama bio u pravu – pored te „velike vještine“ svojstvene MUP-u KS i njihovim inspektorima, odnosno diplomiranim konobarima, odlikuju se i još jednom „velikom vještinom“ – dobro batinaju i dobro laju!

„Mučenje u MUP-u KS je bilo stravično: četničku majku su nam jebavali, kliještima uši gnječili, dženazu smo klanjati morali, repetirali su pištolj i držali nam ga na glavi i u usta nam ga stavljali i govorili: „Sad ćemo Vas ubiti, jebemo li Vam majku četničku, sa 4 kata su govorili, da će nas baciti, poligraf im je bila neka letva 8×5 na kojoj je pisao „poligraf“ i po leđima, stomaku, stražnjici i bubrezima udarali, gurali su nam kišobrane u anale, dok smo bili na podu i ležali udarali su nas u glavu, skakali po leđima i trljali čizmama, đonovima nas po faci udarali, a kod jednog je i nos slomljen, naprije su nam suzavac u oči stavljali, a onda su sve torture koje sam prethodno opisao usljedile, raširili su nam noge i po genitalijama udarali i govorili: „Nećete više imati djece, jebemo li vam majku četničku“, kad je već alibi bio iznijet, tjerali su nas da „ukopamo“ nekog od automafijaša, kako bi „riješili“ slučaj, toliko smo namučeni i isprepadani, jer krv mokrim već nekoliko dana“ – tvrdi za Dnevno.ba jedan od privedenih u akciji sarajevske policije, zbog ubojstva sarajevskih policajaca, koji je ispitan, mučen, pa na slobodu, zbog neoborivog alibija pušten, koji nam je i ustupio ove fotografije.

„Zaprijetili su nam u MUP-u KS, da ako ikada ikome kažemo bilo što, da će nas mrak pojesti, jer oni imaju naše adrese“ – tvrdi sugovornik.

Vidi još:  Jusuf Nurkić razbjesnio Srbiju: Socijalne mreže užarene – Ovo je provokacija za Srbe!

Kako Dnevno.ba nadalje saznaje, brutalno prebijanje i batinjanje privedenih odobrila je izravno glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, koja je uvijek tu zaštitnički nastrojena pripadnicima MUP-a KS, čija bliskost ih veže još iz uzajamnog i kriminalnog djelovanja u predmetu „Dženan Memić“!

Izvor tvrdi, da će privedeni kod nadležnog suda uputiti tužbe protiv pripadnika MUP-a KS zbog nehumanog i nečovječnog postupanja. Kako saznajem, Državno tužiteljstvo BiH donijet će Naredbu o provođenju istrage protiv svih pripadnika MUP-a KS, koji su učestvovali u nehumanom, nečovječnom i brutalnom prebijanju privedenih, koji su nakon, što je utvrđen njihov alibi na slobodu pušteni.

U ostalom, da skratim, u prilogu imate slike, koje najbolje potkrepljuju teze u sklopu ovoga, gdje se vide brutalna prebijanja, otisci od čizama nastali od udaraca na tijelu privedenih i mnoge druge brutalne rane.

NAPOMENA :

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, po naređenju tamošnjeg komesara, prelaze  entitetsku granicu bez bilo kakve najave plasirajući  i pri tome priču da im je problem granica, što je novi pokušaj pravljenja zajedničke policije , odnosno policije BiH iskorištavajući slučaj ubojstva dva policajca. Takve neosnovane tvrdnje namjerno plasiraju iako je Policijska uprava Istočno Sarajevo  provela sve radnje i privela sva lica koja je MUP Kantona Sarajevo tražio.

Izvor :

dnevno

Komentari

comments