NIJE TREBAO POBJEĆI U SRBIJU Sud srušio optužnicu za ratno profiterstvo protiv tajkuna Josipa Gucića Sud kaže da ni on nije ratni profiter.

Josip Gucić jedan je od najvećih hrvatskih tajkuna s početka 1990-tih. Bio je vlasnik brojnih tvrtki u kojima je radilo devet tisuća ljudi. Iz Hrvatske je pobjegao 2007. u Srbiju zbog serije procesa što su protiv njega pokrenuti radi malverzacija iz ratnih i poratnih godina. Međutim, sud sada kaže da Gucić nije ratni profiter. Jednu od većih optužnica protiv njega i njegovih najbližih suradnika Općinski kazneni sud u Zagrebu nedavno je odbio zbog, kako piše u presudi, ozbiljne pogreške državnog odvjetništva u povezivanju Gucićevih poteza s ratnim profiterstvom i sumnjivom privatizacijom, prenosi Telegram.

Propao je tako, za sada nepravomoćno, još jedan slučaj ratnog profiterstva. Zbog tog kaznenog djela svojevremeno je donijet poseban zakon, a promijenjen je i Ustav kako bi se spriječilo da pretvorbeni kriminal i druge malverzacije iz 90-ih padnu u zastaru. To očito nije dovoljno kako bi se ti postupci okončali osudama. Naime, uz jednu gospođu koja je nezakonito uzimala mirovinu bivšeg supruga poginulog u ratu, samo je bivši premijer Ivo Sanader proglašen krivim za ozbiljno ratno profiterstvo. Ostale slučajeve sudovi su odbacili upravo zato što ih tužiteljstvo nije uvjerilo da se doista radilo o iskorištavanju ratnog stanja za vlastito nezakonito bogaćenje.

Ova optužnica protiv Gucića i njegovih suradnika zbog financijskih malverzacija podignuta je u lipnju 2006., a u svibnju 2013. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u nju ubacuje i kvalifikaciju o ratnom profiterstvu. Tada tužiteljstvo tvrdi da je novac izvlačen u “okolnostima ratnog stanja i neposredne ugroženosti, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države”. Optužnicu još jednom popravljaju u siječnju ove godine, no po mišljenju suda nedovoljno.

Zato sud zaključuje da je ovaj manevar učinjen samo kako bi se izbjegla zastara i omogućio nastavak procesa, bez da je stvarno iz opisa počinjenih kaznenih djela vidljivo zašto ih se povezuje sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije. “Nije dovoljno samo navesti da je neko kazneno djelo počinjeno za vrijeme rata već moraju biti opisane i naznačene okolnosti koje ukazuju na to da one radnje koje su poduzeli optuženi, a koje su opisane u činjeničnom opisu, proizlaze upravo iz zloupotrebe činjenice da je u tijeku ratno stanje”, stoji u obrazloženju suda koji je odbio ove optužbe.


Sud još primjećuje kako državno odvjetništvo baš ni na koji način nije objasnilo da su zloporabe koje su Gucić i njegovi ljudi napravili imale ikakve posljedice za pretvorbu i privatizaciju što je, pak, daljnji uvjet primjene Zakona o nezastarijevanju. Nije posebno istaknuta ni nesrazmjerna imovinska korist. Moralo se raditi o zaradi na podizanju cijena robe koja je u nestašici, prodaji državne imovine znatno ispod njezine vrijednosti ili o nekom drugom načinu iskorištavanja ratnog stanja i neposredne ugroženosti teritorijalnosti i cjelovitosti države.

Izvor :

paraf

Komentari

comments