NJEMAČKA UVODI NOVA PRAVILA ZA DOSELJENIKE: Očajnički im trebaju radnici, ukidaju se brojna ograničenja

Ako Njemačka donese novi zakon o doseljavanju stručne radne snage iz zemalja koje nisu članice Europske unije u tu zemlju moći se doseliti svi koji imaju ugovor o radu i priznatu stručnu kvalifikaciju

U zakonodavnoj proceduri nalazi se novi zakon o doseljavanju stručne radne snage iz zemalja koje nisu članice Europske unije koji bi trebao olakšati dolazak radnika u Njemačku, državu kojoj nedostaje oko 1,2 milijuna stručnih radnika, posebiice u njezi starijih i bolesnih te u građevinarstvu. Naime, kako piše Fenix magazin, ako taj zakon stupi na snagu u Njemačku će moći doseliti svi koji imaju ugovor o radu i priznatu stručnu kvalifikaciju, a ukidaju se ograničenja doseljavanja na nekoliko zanimanja.

Kvalificirani radnici koji dobro govore njemački jezik mogli bi u Njemačkoj boraviti šest mjeseci i bez ugovora o radu, kako bi tražile posao, što su do sada mogli samo fakultetski obrazovane osobe. Međutim, tijekom toga vremena takvi tražitelji posla ne bi imali pravo na socijalna davanja.

Rješavanje statusa tražitelja azilaTakođer, novim bi se zakonom trebao riješiti i problem stranaca koji kao tražitelji azila imaju pravo samo na privremeni ostanak u Njemačkoj jer se, primjerice, ne mogu deportirati u zemlju iz koje dolaze. Trebali bi dobiti šansu za legaliziranje svog statusa, uz pretpostavku da najmanje godinu i pol rade više od 35 sati tjedno, da zadovoljavaju minimalni prag poznavanja njemačkog jezik i da nisu kažnjavani.

Izvor :

net

Komentari

comments

Vidi još:  Njemački mediji oktrili: Traži se radna snaga iz BiH i Srbije, evo detalja